Tribuna
Polițistul șef de post la Poiana Sibiului și cei doi sibieni cu care împărțea șpăgile în județ, puși în libertate la expirarea mandatelor, apoi duși în arest la domiciliu
Laura BUCIU
1101 vizualizari
Polițistul șef de post la Poiana Sibiului și cei doi sibieni cu care împărțea șpăgile în județ, puși în libertate la expirarea mandatelor, apoi duși în arest la domiciliu
Foto cu caracter ilustrativ © https://www.facebook.com/politiasibiu

Fostul polițist șef de post din Poiana Sibiului, Gabriel Vasile Șoaită, și cei doi sibieni cu care este acuzat că împărțea șpăgile prin județ și cu care ar fi comis toate infracțiunile pe care le-ar fi putut comite, au fost puși în libertate, pentru că cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost luată mai târziu, după ce au expirat mandatele de reținere pe 24 de ore. Primul a fost pus în libertate Ilie Marius Furdui, marți, la ora 15.00, apoi Ionuț Ovidiu Berciu, la ora 15.15, iar ultimul, fostul polițist Șoaită, la ora 15.40. S-au bucurat, însă, puțin de libertate, pentru că judecătorii au decis plasarea celor trei în arest la domiciliu, pronunțarea fiind făcută la ora 18.30, tot marți.

Șoată Gabriel Vasile, cercetat sub aspectul săvârşirii presupuselor infracţiuni de trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă, conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, a fost plasat în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 12 ianuarie 2022, până la data de 10 februarie inclusiv.

Șoaită are obligaţia de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Pe durata arestului la domiciliu, fostul polițist are mai multe obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu inculpații Ionuț Ovidiu Berciu și nici cu Ilie Marius Furdui și nici cu martorii. Judecătorii i-au atras atenţia inculpatului Șoatiă Gabriel Vasaile că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Faţă de inculpatul Berciu Ionuț Vasile, cercetat sub aspectul săvârşirii presupuselor infracţiuni de complicitate la trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate la șantaj, respectiv favorizarea făptuitorului, instanța a luat măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile

Faţă de inculpatul Furdui Ionuț Marius, cercetat sub aspectul săvârşirii presupuselor infracţiuni de complicitate la trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență, șantaj, respectiv favorizarea făptuitorului, a fost luată tot măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile.

 

Polițistul Șoaită împărțea dreptatea după bunul plac și își impunea oamenii în funcții

 

Pe lângă infracțiunile de corupție de care este acuzat, fostul șef de post al Postului de Poliție Poiana Sibiului, este acuzat de procurori într-un alt dosar de fapte și mai grave. Agentul de poliție împărțea dreptatea după bunul plac și își impunea oamenii în funcții.

În perioada aprilie 2019 – ianuarie 2021, agentul de poliţie Gabriel Vasile Șoaită, din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, având în instrumenare dosare penale, dar şi lucrări generale, a  fost acuzat că a pretins şi a primit de la persoanele implicate în acele dosare/lucrări produse alimentare şi nealimentare, dar şi sume de bani modice, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la soluţionarea acelor plângeri sau petiţii.

„De asemenea, agentul de poliţie cercetat penal şi-ar fi adus aportul în calitate de complice la sustragerea unei cantităţi de emulsie bituminoasă şi ar fi executat acte de constrângere morală asupra unui consilier local al unei unităţi administrativ-teritoriale din circumscripţia Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, determinându-l astfel pe acel ales local să voteze, în cadrul şedinţei de consiliu local, un anumit candidat la funcţia de viceprimar al acelei comune, agreat de poliţist”, au susținut procurorii.

Totodată s-a reținut de către anchetatori că în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, acelaşi agent de poliţie, în trei rânduri, acţionând cu rea-credinţă, a omis să dispună măsurile legale în legătură cu constatarea unor infracţiuni şi respectiv constatarea şi sancţionarea unor contravenienţi, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu.

Într-una dintre aceste situaţii de neluare a măsurilor legale, agentul de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare unei femei care a reclamat comiterea unei fapte ilicite de către un apropiat al poliţistului,  iar, apoi, într-un alt caz, l-ar fi determinat pe un coleg să nu dispună măsurile legale de constarea şi sancţionare a unui contravenient, prieten al agentului de poliţie.

S-a mai reţinut că, în cursul lunii ianuarie 2021, constatând existenţa unor acte de sustragere de material lemnos, agentul de poliţie ar fi prins pe unul dintre făptuitori în apropierea locului de comitere a faptei, ocazie cu care, încălcându-şi cu ştiinţă atribuţiile sale de serviciu, ar fi exercitat acte de violenţă fizică nejustificate asupra acelui făptuitor, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, după care l-ar fi introdus în portbagajul unui vehicul, transportându-l în aceste condiţii inumane la sediul unităţii de poliţie. Ulterior, agentul de poliţie l-ar fi determintat pe un alt funcţionar, abilitat cu stabilirea valorii prejudiciului adus fondului forestier naţional, să stabilească un prejudiciu supraevaluat ce urma a fi reţinut în sarcina persoanei depistată şi agresată fizic de către poliţist.

comentarii
1 comentarii

Cine se aseamana se aduna: printre bunii prieteni ai lui Soaita este si Cipi Botezatorul de Lamborghini,popa din Turnisor. Astept reactia intransigentului Mitopolit Streza.
Silberpfeil
14.01.2022 17:35
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia