Continental
Tribuna
Poligon de instrucție CRBN - Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear, poligon de trageri și piste cu obstacole în afara comunei Roșia
Sorana MAIER
1785 vizualizari
Poligon de instrucție CRBN - Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear, poligon de trageri și piste cu obstacole în afara comunei Roșia

Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu va avea poligoane de instrucție moderne, adaptate cerințelor actuale din domeniul apărării, după ce va fi construit un poligon special în afara localității Roșia.

Viitorul spațiu în care se vor antrena studenții Academiei va cuprinde un poligon de instrucție CBRN - Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear, un poligon de antrenament la instrucția tragerii cu armament de infanterie și o pistă cu 22 de obstacole de călire fizică și psihică.

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 01512 Sibiu, a lansat licitația publică pentru achiziția serviciilor de proiectare și achiziția lucrărilor pentru „ Realizare poligon de instrucție C.B.R.N., poligon de antrenament la instrucția tragerii cu armamentul de infanterie și pista cu obstacole/rezistență în Poligonul Perii Dăii”.

Pe un teren mare aflat în afara localității Roșia din județul Sibiu va fi realizată această investiție estimată la 1,2 milioane lei.

 

Aparate prietenoase cu mediul

 

 

Fiind poligoane de instrucție nu se vor utiliza substanțe periculoase, ci aparate de simulare prietenoase cu mediul, este menționat în documentația publicată pe site-ul de licitații publice.

Unitatea Militară 01512 este, continuatoarea tradiţiilor educaționale și instituționale a primei scoli militare de ofiţeri din Romania, sub denumirea de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, iar misiunea ei ca universitate de educaţie si cercetare ştiinţifică este de formare inițială și continuă, la nivel universitar și postuniversitar, a ofiţerilor pentru toate armele și specialităţile militare aparținând Forţelor Terestre, mai arată documentele.

Investiția constă în realizarea în Poligonul „Perii Dăii” a unui complex de poligoane de instrucție şi antrenament pentru studenții academiei „în condiţiile provocărilor oferite de mediul operațional actual”, respectiv un poligon de instrucţie CBRN, poligon de antrenament la instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie și pista cu obstacole, de călire fizică şi psihică.

 

 

Poligonul de instrucție CBRN

 

Școala sibiană nu are în momentul actual un astfel de poligon.

„Construcţia unui poligon CBRN permite integrarea, fuzionarea şi analiza pe baza algoritmilor specializaţi a diverselor surse de date (nor de puncte, radar, alfanumerice, vector, rastru) şi extragerea de informaţii acţionabile prezentate într-o formă intuitivă pentru factorii de comandă şi execuţie, dezvoltă abilităţile de folosire oportună a echipamentelor de protecţie individuală şi a proprietăţilor de protecţie ale terenului”, este prevăzut în Studiul de fezabilitate realizat în anul 2018..

Construcția unui astfel de poligon va permite formarea deprinderilor privind măsurile de protecție în domeniu, aplicarea procedurilor pentru traversarea raioanelor contaminate, traversarea raionelor cu obstacole incendiate, etc.

Poligonul CRBN va avea 100 m /200 m și va fi construit un post de observare CBRN cu copertină, o platformă cu copertină, trei platforme de instrucție, un poligon cu obstacole incendiate și o platformă de instrucție de decontaminare.

„În procesul de instrucție pe platformă se constituie un punct de decontaminare care,

poate angrena toate specialitățile: decontaminare radiologică, biologică şi chimică.

Decontaminarea se execută, atât pentru tehnică, personal, echipament, cât şi pentru teren, indiferent de condiţiile atmosferice”, prevede documentația.

 

 

Poligon pentru tragerea cu armament de infanterie

 

 

Cel de-al doilea poligon va fi destinat sectoarelor pentru antrenament la instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, inclusiv pentru aruncarea grenadelor de mână.

„Asigurarea condiţiilor de instruire identice cu şedinţele de tragere executate de către

studenţi, presupune achiziţionarea unui sistem modern de comandă şi programare a țintelor precum şi a unor dispozitive de acţionare, care să permită organizarea, programarea şi funcționarea câmpului de ţinte într-un mod flexibil, în conformitate cu şedinţele de tragere”, prevede Stdiul de fezabilitate.

În acest moment, poligonul de antrenament la instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie actual este nefuncțional şi nu permite desfăşurarea şedinţelor de pregătire a studenţilor Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, în condiţii optime.

Realizarea poligonului de instrucţie cu armament de infanterie va asigura condiţiile optime pentru pregătirea pe linia instrucției tragerii cu armamentul de infanterie a viitorilor ofiţeri ai Forţelor Terestre prin formarea, consolidarea şi perfecționarea deprinderilor de trăgător și exercitării competențelor de luptător, instructor și conducător militar; modernizarea bazei materiale de instrucție şi desfăşurarea instrucției în conformitate cu necesităţile şi cerinţele impuse de adaptarea la câmpul de luptă modern, mai prevede documentația.

 

Pistă cu 22 de obstacole

 

Realizarea pistei cu obstacole de călire fizică şi psihică va ajuta studenții să își dezvolte calităţile motrice „într-un context foarte apropiat de condiţiile câmpului de

luptă modern, dar şi alte calităţi precum îndrăzneala, curajul si reziliența, depășindu-și unele convingeri limitative sau frica. (...) Studenţii îşi vor cultiva dorinţa de a învinge și vor depăşi obstacole fizice şi psihice pe care le pot considera inaccesibile la începutul antrenamentului, mai prevede studiul.

 

Obiectivul fundamental al acestui proiect este „creșterea performanţelor managementului educaţional specific formării ofițerilor pentru toate armele şi specialităţile militare în acord cu nevoile reale de profesionalizare a personalului din Forţele Terestre şi cerinţele alinierii învățământului militar superior la spaţiul euroatlantic”.

Firmele interesate să facă această investiție pot depune oferte în sistemul public de achiziție electronică până în data de 25 noiembrie 2019.

Obiectivul de investiție va fi finanţat din fondurile bugetului de stat, iar lucrarea ar dura 12 luni.

 

 

 

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia