Tribuna
Poetul Dumitru Cristănuș lansează Livada Nopții
Poetul Dumitru Cristănuș lansează Livada Nopții

Poetul Dumitru Cristănuș lansează volumul de poeme Livada Nopții (Editura Agnos, Sibiu, 2019). Evenimentul va avea loc la Librăria-cafenea „Erasmus” din Sibiu, vineri, 22 noiembrie a. c. , cu începere de la ora 17.30.  Despre carte vor vorbi scriitorii și criticii Dumitru Chioaru, Ion Dur, Gabriel Hasmațuchi, Gheorghe Jurma, Constantin Necula, Maria Nițu,  Mariana Pândaru, Mihai Posada, Anca Sîrghie și Ioan Radu Văcărescu. Alături de poet vor fi prezenți la lansare, pe lângă iubitorii de poezie din Sibiu, scriitori din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.  

Eseistul Gabriel Hasmațuchi notează, în prefață, că „Preocuparea poetului de a sonda o astfel de zonă decurge dintr-o  îndelungată meditație asupra morții. [...] Perspectiva inedită de a transpune poetic un atare subiect și ecourile critice favorabile l-au impulsionat pe autor să continue explorările în „ținutul interzis” celor vii. [...]

Frământările poetului Dumitru Cristănuș pe tema vieții din lumea cealaltă sunt la intensități maxime și generează o poezie concentrată, insolită și profundă. Poetul nu-și propune să ne orienteze prin Livada Nopții și nici nu ne impune o credință anume, deși simbolurile creștine au în cuprinsul cărții o frecvență foarte ridicată. Pur și simplu, ne invită în acest spațiu convertit, prin moarte, în veșnicie, să-i fim alături. [...]

Poeziile care alcătuiesc volumul curg dintr-una într-alta, fără titluri și fără puncte pentru marcarea sfârșitului. De aceea, nu greșim, dacă spunem că Livada Nopții e, în fond, un poem de sine stătător, cu o structură arborescentă. Atmosfera în care se produc fructele poetice este încărcată, mai tot timpul, de solemnitate. Fiecare poezie e, în aceeași măsură, și o mărturie că poetul a mai urcat o treaptă a inițierii în viața de dincolo”.  (Gabriel Hasmațuchi, „Convertirea morții într-un poem doldora de floare”, prefață la Dumitru Cristănuș, Livada Nopții, Editura Agnos, 2019, pp. 7-8).

Până acum, poetul Dumitru Cristănuș a mai publicat două volume de poezie (Întemeierea somnului – 2015 și Morminte insomnice - 2017), ambele apărute la Ed. Agnos din Sibiu. 

 

comentarii
2 comentarii

Livezile se cumpara, se cultiva si se ingrijesc, sau se pun in vanzare. Acum se lanseaza cu 9 oficiali vorbitori plus intaririle din judete. Frumos Colectiv mare inghesuiala doamne fereste de vre schinteie prea aprinsa ca ramanem fara Cultura in Sibiu. Succes la carte, Cristanus!
21.11.2019 09:56
Așteptăm cu nerăbdare! La cât mai multe împliniri, poete!
22.11.2019 01:26
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia