Continental
Tribuna
Podul de Piatră peste Cibin intră în reparații capitale. Specialiștii propun soluții tehnice cu păstrarea arhitecturii monumentului istoric
Sorana MAIER
1959 vizualizari
Podul de Piatră peste Cibin intră în reparații capitale. Specialiștii propun soluții tehnice cu păstrarea arhitecturii monumentului istoric
© Razvan NEGRU

Podul de Piatră peste râul Cibin din Sibiu, cel mai vechi pod din oraș, clasificat ca monument istoric, va intra în reparații capitale. Primăria Sibiu a demarat licitația publică pentru faza de documentare.

Expertiza tehnică realizată în anul 2017 arată că podul se află într-o stare de degradare avansată și are nevoie de lucrări ample de consolidare și refacere, care însă trebuie realizate fără afectarea actualei arhitecturi.

Municipalitatea a alocat 50.000 lei și a lansat procedura de achiziție pentru întocmirea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, în vederea realizării reparației capitale a podului, de pe str. Gladiolelor - Maria Tereza cunoscut ca Podul de Piatră, care asigură legătura între str. Gladiolelor cu traversarea râului Cibin, spre str. Cibinului.

Podul realizează o legătură între cartierul Terezian și cartierul Gării, iar prin modernizarea sa autoritățile speră să realizeze o legătură directă cu zona centrală.

„Având o construcție specifică anilor 1900, respectiv cu parapeți și stâlpi ornamentali din beton, se dorește păstrarea modelului arhitectural, conservarea și punerea în valoare a acestui aspect, acest pod fiind clasificat ca monument istoric. În etapă actuală, Consiliul Local Sibiu, în calitate de autoritate contractantă, realizează DALI, pentru estimarea impactului în zona, pentru stabilirea costurilor generate de investiție, pentru stabilirea lucrărilor impuse, și de stabilire a lucrărilor de specialitate care vor trebui realizate pentru protecția sau relocarea rețelelor gaz, curent , apă canal, fibre etc”, potrivit Caietului de sarcini.

În urma reparațiilor capitale, podul va trebui să respecte solicitările și criteriile legislației în vigoare, să prezinte siguranță în exploatare, dar trebuie și conservate arhitecturale specifice.

Din punct de vedere tehnic, podul peste râul Cibin este un pod pe bolți cu calea sus, având lungimea totală de 41,80m și două deschideri de10,00 + 26,40m. Lățimea este de aproximativ 10,00m, fiind alcătuită dintr-o parte carosabilă cu lățimea de aproximativ 6,00 m și două zone de trotuar cu lățime utilă de 1,45m.

 

Soluția și avizele, primii pași

 

Prima licitație lansată de Primăria Sibiu are în vedere realizarea documentației tehnice și găsirea soluției tehnice viabile pentru modernizarea acestui pod, stabilirea costurilor, pregătirea și realizarea tuturor pașilor în vederea trecerii la etapă de proiectare, stabilirea proiectelor de specialitate în vederea relocării sau protecției rețelelor din zona(apă-canal, gaz, curent, fibre).

„La ora actuală, podul prezintă o stare avansată de degradare, prezentată detaliat în cadrul Expertizei Tehnice, elemente de rezistență, parte carosabilă și trotuare, elemente arhitecturale, fapt care conduce la nesiguranță şi punerea în pericol a pietonilor şi a participanților la trafic. Prin realizarea proiectului sunt vizate îmbunătățirea condițiilor de circulație auto şi pietonală, creșterea gradului de siguranță a circulației publice, punerea în valoare a construcțiilor istorice, conservarea monumentelor istorice”, potrivit caietului de sarcini.

Termenul de realizare a studiilor și de obținere a avizelor este de trei luni.

În expertiza tehnică, specialiștii propun reparații cu betoane speciale, desfacerea completă a trotuarelor și a părții carosabile, consolidări, montarea de guri de scurgere și injectarea fisurilor. Una dintre soluții ar crește capacitatea portantă a podului prin construcția a două grinzi în lungul bolții, pe care să fie turnată o placă de suprabetonare.

Ambele soluții propuse de specialiștii care au realizat expertiza tehnică impun înlăturarea conductelor care sunt legate acum de pod și mutarea lor într-o altă zonă a râului.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia