Podul nou peste Cibin, construit în continuarea străzii Neculce, a fost deschis ieri circulaţiei, în prezenţa primarului Sibiului, Klaus Iohannis, şi a reprezentanţilor constructorilor.
Cu trei benzi de circulaţie, două trotuare, două piste de biciclişti, alei pietonale lângă albia Cibinului, construcţia este cea mai modernă de acest fel din Sibiu. Investiţia a costat aproximativ 1 milion de euro şi a fost finanţată de Primăria Sibiu din creditul BERD luat în anul 2010.
Firmele Sinecon, Geiger Transilvania şi Geiger GmbH au lucrat la realizarea podului. Început în aprilie 2011, podul Neculce a fost finalizat la termenul prevăzut în contract.
Constructorul estimează că vor trece cel puţin 30 de ani până c]nd noul pod va avea nevoie de o primă reparaţie capitală.
Pentru anii viitori este prevăzută înlocuirea podului de la Piaţa Cibin şi a unei părţi a podului Peco.
Noul pod peste Cibin a fost ridicat în locul unui vechi pod pietonal de lemn, construit după anii 50, în perioada comunistă.
Nu mai devreme de primăvara anului trecut, sibienii care vroiau să treacă de pe un mal pe celălalt al Cibinului, în zona străzii Neculce, aveau la dispoziţie un podeţ de lemn pe care încăpeau şi pietonii şi bicicliştii.
La distanţă de un an şi ceva, locul podului de lemn a fost luat de o construcţie modernă, un pod mare, cu trei benzi de circulaţie pentru maşini, piste de biciclişti, trotuare şi alei pietonale pe lângă albia râului.
De ieri, şoferii pod folosi acest pod, la trecerea peste Cibin, de pe strada Malului spre strada Râului sau invers.
"Cred că prin construcţia acestui pod se îmbunătăţeşte considerabil situaţia traficului în zonă", a spus primarul Sibiului, Klaus Iohannis, adăugând că ideea de a începe cu acest pod a fost în esenţă aceea de a avea un pod de rezervă atunci când vor înlocui podul de la Piaţa Cibin şi respectiv partea veche a podului Peco.
"În timpul lucrărilor, au fost câteva situaţii mai complicate pentru simplul motiv că până acum noi nu am mai construti un astfel de pod", a completat Iohannis.
Marius Sitar, unul dintre reprezentanţii constructorilor, spune că estimează că vor trece cel puţin 30 de ani până când noua construcţie va avea nevoie de o reparaţie mai consistentă.
Trei benzi pentru maşini
Podul este lung de 41 de metri şi lat de 18,6 metri. Carosabilul are o lăţime de 10,5 metri, circulaţia desfăşurându-se pe două benzi pe sensul dinspre strada Malului spre strada Râului şi pe o singură bandă dinspre strada Râului spre strada Malului. Trotuarele au o lăţime de 3,75 metri (incluzând pista pentru biciclete), paralel cu acestea fiind amenajate piste de biciclete pe ambele sensuri. Un element mai deosebit al podului îl constituie aleile de promenadă cu o lungime de 160 m care se întind pe ambele maluri, la 3,6 metri sub pod. Amenajarea iluminatului public pe pod şi pe aleile de promenadă a fost inclusă de asemenea în acest contract. Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor a fost de 965.553,50 euro + TVA.
Lucrările au început în luna aprilie 2011, acestea fiind executate de asocierea de firme Sinecon/Geiger Transilvania/Geiger GmbH, firma care a câştigat acest contract finanţat de Primăria Sibiu din cel de-al treilea împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Pentru a reglementa circulaţia în zona podului, atât pe strada Malului cât şi pe strada Râului au fost montate semafoare cu led-uri.
Aplauze pentru prima trecere
Benzile care închideau podul au fost deschise la puţin timp după ora 10.00, iar maşina primarului a fost prima care a trecut peste noul pod, urmată imediat de maşina unui sibian. După ce a trecut dinspre Malului spre Râului, Iohannis a revenit încă o dată pe pod, dinspre Râului, spre Malului, pentru a verifica timpii semafoarelor.
Imediat ce limuzina primarului a ajuns pe pod, câţiva sibieni veniţi de curiozitate la inaugurearea construcţiei au aplaudat în grup.
Iohannis a spus că în perioada următoare timpii semafoarelor vor mai fi ajustaţi în funcţie de modul în care se va circula.
Detalii dificile
Construcţia pilonilor a fost unul din momentele dificile, a explicat ieri unul dintre reprezentanţii constructorilor. Dintr-o structură mixtă oţel-beton cu fundaţii indirecte pe piloţi, podul aduce şi o premieră pe albia Cibinului, acele alei de promenadă, pe care le-ar putea avea şi viitorul pod de la Piaţa Cibin.
Pornesc din dreptul trotuarelor, dar au acces şi din apropierea podului, pe scări, şi ajung până sub pod, permiţând astfel ca pietonii să foloseacă aceste alei când ajung în dreptul podului şi să nu mai traverseze podul de-a latul, împiedicând circulaţia auto.
Sunt prevăzute cu bănci de odihnă, lămpi pentru iluminat, dar şi un sistem de drenaj care să împiedice acumularea apei pe aceste alei.
Podul de lemn, construit după 1950
Vechea punte pietonală în locul căreia s-a construit podul datează din perioada comunistă. "Podul de lemn din faţa străzii Neculce s-a construit probabil după 1950 de către autorităţile comuniste din Sibiu", spune istoricul sibian Răzvan Pop.
"Dacă studiem hărţile istorice ale Sibiului regăsim două zone unde au existat unul sau două poduri: în faţa porţii Ocnei (strada Ocnei întâlnindu-se astfel cu străzile Gladiolelor/ Rusciorului) şi în faţa porţii Turnului (strada Turnului/ Piaţa Cibin întâlnindu-se cu străzile Reconstucţiei şi Grădinarilor de astăzi). De ce existau în ambele părţi două poduri? Probabil pentru o mai bună circulaţie, o circulaţie pe sensuri, majoritatea fiind poduri de lemn (mai puţin podul Mariei Theresia care a fost construit din piatră). Când la Piaţa Cibin s-a construit podul din fier, celălalt pod a dispărut, nemai fiind necesar", explică Pop.
Urmează şi celelalte
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a explicat în interviul pentru Tribuna, publicat zilele trecute, că intenţionează ca anul viitor să înceapă lucrarea la podul de lângă Piaţa Cibin, care este prea vechi şi nu mai face faţă traficului.
"În acest an vom începe studiile de fezabilitate şi la anul, dacă lucrurile merg bine, atunci vom putea începe poate chiar lucrarea propriu-zisă la acel pod. Va trebui însă să avem în vedere şi modernizarea aşa numitului Pod Peco de pe Alba Iulia. Parte din pod este nou, este în regulă, partea din aval, dar partea din amonte este veche, trebuie fie înlocuită complet, fie supusă unei reparaţii capitale", spune primarul Sibiului