Tribuna
AFF
Pod nou peste Cibin
Sorana MAIER
5590 vizualizari
Pod nou peste Cibin
Podul nou peste Cibin, construit în continuarea străzii Neculce, a fost deschis ieri circulaţiei, în prezenţa primarului Sibiului, Klaus Iohannis, şi a reprezentanţilor constructorilor. Cu trei benzi de circulaţie, două trotuare, două piste de biciclişti, alei pietonale lângă albia Cibinului, construcţia este cea mai modernă de acest fel din Sibiu. Investiţia a costat aproximativ 1 milion de euro şi a fost finanţată de Primăria Sibiu din creditul BERD luat în anul 2010. Firmele Sinecon, Geiger Transilvania şi Geiger GmbH au lucrat la realizarea podului. Început în aprilie 2011, podul Neculce a fost finalizat la termenul prevăzut în contract. Constructorul estimează că vor trece cel puţin 30 de ani până c]nd noul pod va avea nevoie de o primă reparaţie capitală. Pentru anii viitori este prevăzută înlocuirea podului de la Piaţa Cibin şi a unei părţi a podului Peco. Noul pod peste Cibin a fost ridicat în locul unui vechi pod pietonal de lemn, construit după anii 50, în perioada comunistă.
Nu mai devreme de primăvara anului trecut, sibienii care vroiau să treacă de pe un mal pe celălalt al Cibinului, în zona străzii Neculce, aveau la dispoziţie un podeţ de lemn pe care încăpeau şi pietonii şi bicicliştii.
La distanţă de un an şi ceva, locul podului de lemn a fost luat de o construcţie modernă, un pod mare, cu trei benzi de circulaţie pentru maşini, piste de biciclişti, trotuare şi alei pietonale pe lângă albia râului.
De ieri, şoferii pod folosi acest pod, la trecerea peste Cibin, de pe strada Malului spre strada Râului sau invers.
"Cred că prin construcţia acestui pod se îmbunătăţeşte considerabil situaţia traficului în zonă", a spus primarul Sibiului, Klaus Iohannis, adăugând că ideea de a începe cu acest pod a fost în esenţă aceea de a avea un pod de rezervă atunci când vor înlocui podul de la Piaţa Cibin şi respectiv partea veche a podului Peco.
"În timpul lucrărilor, au fost câteva situaţii mai complicate pentru simplul motiv că până acum noi nu am mai construti un astfel de pod", a completat Iohannis.
Marius Sitar, unul dintre reprezentanţii constructorilor, spune că estimează că vor trece cel puţin 30 de ani până când noua construcţie va avea nevoie de o reparaţie mai consistentă.


Trei benzi pentru maşini

Podul este lung de 41 de metri şi lat de 18,6 metri. Carosabilul are o lăţime de 10,5 metri, circulaţia desfăşurându-se pe două benzi pe sensul dinspre strada Malului spre strada Râului şi pe o singură bandă dinspre strada Râului spre strada Malului. Trotuarele au o lăţime de 3,75 metri (incluzând pista pentru biciclete), paralel cu acestea fiind amenajate piste de biciclete pe ambele sensuri. Un element mai deosebit al podului îl constituie aleile de promenadă cu o lungime de 160 m care se întind pe ambele maluri, la 3,6 metri sub pod. Amenajarea iluminatului public pe pod şi pe aleile de promenadă a fost inclusă de asemenea în acest contract. Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor a fost de 965.553,50 euro + TVA.
Lucrările au început în luna aprilie 2011, acestea fiind executate de asocierea de firme Sinecon/Geiger Transilvania/Geiger GmbH, firma care a câştigat acest contract finanţat de Primăria Sibiu din cel de-al treilea împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Pentru a reglementa circulaţia în zona podului, atât pe strada Malului cât şi pe strada Râului au fost montate semafoare cu led-uri.

Aplauze pentru prima trecere

Benzile care închideau podul au fost deschise la puţin timp după ora 10.00, iar maşina primarului a fost prima care a trecut peste noul pod, urmată imediat de maşina unui sibian. După ce a trecut dinspre Malului spre Râului, Iohannis a revenit încă o dată pe pod, dinspre Râului, spre Malului, pentru a verifica timpii semafoarelor.
Imediat ce limuzina primarului a ajuns pe pod, câţiva sibieni veniţi de curiozitate la inaugurearea construcţiei au aplaudat în grup.
Iohannis a spus că în perioada următoare timpii semafoarelor vor mai fi ajustaţi în funcţie de modul în care se va circula.

Detalii dificile

Construcţia pilonilor a fost unul din momentele dificile, a explicat ieri unul dintre reprezentanţii constructorilor. Dintr-o structură mixtă oţel-beton cu fundaţii indirecte pe piloţi, podul aduce şi o premieră pe albia Cibinului, acele alei de promenadă, pe care le-ar putea avea şi viitorul pod de la Piaţa Cibin.
Pornesc din dreptul trotuarelor, dar au acces şi din apropierea podului, pe scări, şi ajung până sub pod, permiţând astfel ca pietonii să foloseacă aceste alei când ajung în dreptul podului şi să nu mai traverseze podul de-a latul, împiedicând circulaţia auto.
Sunt prevăzute cu bănci de odihnă, lămpi pentru iluminat, dar şi un sistem de drenaj care să împiedice acumularea apei pe aceste alei.

Podul de lemn, construit după 1950

Vechea punte pietonală în locul căreia s-a construit podul datează din perioada comunistă. "Podul de lemn din faţa străzii Neculce s-a construit probabil după 1950 de către autorităţile comuniste din Sibiu", spune istoricul sibian Răzvan Pop.
"Dacă studiem hărţile istorice ale Sibiului regăsim două zone unde au existat unul sau două poduri: în faţa porţii Ocnei (strada Ocnei întâlnindu-se astfel cu străzile Gladiolelor/ Rusciorului) şi în faţa porţii Turnului (strada Turnului/ Piaţa Cibin întâlnindu-se cu străzile Reconstucţiei şi Grădinarilor de astăzi). De ce existau în ambele părţi două poduri? Probabil pentru o mai bună circulaţie, o circulaţie pe sensuri, majoritatea fiind poduri de lemn (mai puţin podul Mariei Theresia care a fost construit din piatră). Când la Piaţa Cibin s-a construit podul din fier, celălalt pod a dispărut, nemai fiind necesar", explică Pop.

Urmează şi celelalte

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a explicat în interviul pentru Tribuna, publicat zilele trecute, că intenţionează ca anul viitor să înceapă lucrarea la podul de lângă Piaţa Cibin, care este prea vechi şi nu mai face faţă traficului.
"În acest an vom începe studiile de fezabilitate şi la anul, dacă lucrurile merg bine, atunci vom putea începe poate chiar lucrarea propriu-zisă la acel pod. Va trebui însă să avem în vedere şi modernizarea aşa numitului Pod Peco de pe Alba Iulia. Parte din pod este nou, este în regulă, partea din aval, dar partea din amonte este veche, trebuie fie înlocuită complet, fie supusă unei reparaţii capitale", spune primarul Sibiului
comentarii
17 comentarii

un singur beneficiar;CAMINUL CARL WOLF.Erau lucrari mult mai importante.Vor tece 2 masini pe ora la orele de varf.Unde sa te duci de pe acest pod? Poate-s eu tampit.Nu era mai bun un drum din Turnisor in Strand, Calea Poplacii,Hipodrom,Cisnadie, fara sa mai treci pe Maramuresului? DA,dar nu era CARL WOLF pe traseu
ben
13.07.2012 03:44
Ai dreptate Ben dar ce mai comentai acum poate despre felul in care-ti arunci chistoacele din masina pe jos in parcare sau pe geam.
Bula
13.07.2012 07:05
Acum 2 zile nu erau cosuri de gunoi.La inaugurare au fost? Ori au facut treaba "romaneasca"?
babu'
13.07.2012 07:17
ben nu eramai bine sa fi facut maica=ta podul in timp ce o penetra tata-tau si era pe cale sa se faca un ANAL MILF? sau era imposibil maica=ta fiind prea ocupata... ANAL MILF fiind pe traseu. Tu de exemplu de pe acest pod poti sa te sinucizi! Apropo, hai pe la un 9 seara sa ne intalnim pe pod sa-ti arat cam pe unde te poti duce de pe acel pod!!!
@Ben
13.07.2012 07:35
vom astepta si un pod care sa lege Turnisorul de Calea Poplacii, Valea Aurie, zona de agrement Dumbrava.
@82.137.8.221 nu e prima data cand ameninti pe forumuri pe cineva. ai grija, codul penal pedepseste amenintarea cu moartea cu inchisoarea iar de la DigiMobil se poate afla foarte usor cine esti.
poduri
13.07.2012 07:45
vand castraveti.
bull
13.07.2012 07:45
Draga Ben, de ce nu iti faci rost de o mitraliera sa elimini toti locuitorii din zona Piata Cluj ? Se pare ca te deranjaza ca putem si noi ajunge la timp la munca, sa nu mai stam la cozile interminabile de la podul Cibin.Tu nu esti tampit, esti doar retardat mintal si pt tine exista la Raul Vadului o camera pregatita.
un curios.
13.07.2012 07:46
Asa este prietene, podul preia o mare parte din traficul dinspre Piata Cluj si Terezian spre zona centrala a orasului. Singura problema e ca ar fi fost necesare doua benzi pe sensul spre str. Neculce unde cred ca traficul va fi mai mare decat cel spre str. Metalurgistilor dar poate se vor convinge de asta mai tarziu edilii si cei in masura. Sa auzim de bine!
@ un curios
13.07.2012 08:43
ieri am intrat pe pod dinspre neculce, am luat-o inainte si am ajuns intr-o curte a unor blocuri cu 2 etaje unde am ramas infundat.
road to nowere. :(
cibinium
13.07.2012 09:04
Ii bine ca se mai face ceva si in Sibiu pentru fluidizarea circulatiei. Ar fi bine daca srada Ocnei s-ar redeschide prin actuala fabrica Independenta iar podul de peste Cibin care face legatura cu strada fostului cinematograf 7 nov. ar fi utilizat la capacitate.
Nicolae
13.07.2012 09:05
Eu am trecut aseara pe la ora 20 pe strada Malului. Am stat la semafor 44 secunde si nu a trecut nici o masina pe pod!!! Poate nu era ora de varf....
Ar fi interesant de urmarit cate masini trec intr-o zi si in ce sens...asa am avea dovada concreta daca e util podul sau nu...
sofer
13.07.2012 09:39
82.137.8.221. dupa cum te exprimi public am inteles ce incarcatura mintala ai,puteai trece oricand peste punte fara risc,nu era nevoie de un pod,iar cat priveste venirea ta pe lume am convingerea ca s-a produs intr-o situatie pe care incerci sa ne-o descrii,acum cred ca intradevar fatul are memorie din momentul reproducerii.Trebuiesti pus in formol pentru posteritate,oricum faci numai umbra,doar pe timpul verii
ben
13.07.2012 09:42
vad ca a plecatUN CURIOS de la Raul Vadului.DESCOPERA LUMEA.MAI ARE PANA O SI INTELEGE.N-ARE NICI O VINA
ben
13.07.2012 09:46
Traiasca podul de un milion de euro! Rog primaria sa instaleze un panou cu "Aici sunt banii dumneavoastra". Sa stim si noi pe ce calcam (si uneori pe ce cacam).
Si cand va trece a mia masina peste pod (peste vreo suta de ani) sa i se dea premiu tot de un milion de euro!
Goe
13.07.2012 10:43
Totul arată foarte bine. Această zonă a oraşului a primit şi ea un aspect mai
..
13.07.2012 10:52
semafoarele alea nu ar trebui sa functioneze atata timp cat str. neculce e in lucrari !!!!!!!!! NIMENI NU GANDESSTE NICI MACAR CAT O GAINA DE LA CIRCULATIE SI SISTEMATIZARE ???????????
:))))))))
13.07.2012 12:13
Felicitari redactiei pentru publicarea pozei cu vechiul pod si cu noul di acelasi unghi.diferentele sunt,IZBITOARE. Acest pod mai serveste si pentru schimbarea de sens care se pare ca la acest lucru prea putin se gandesc.
Felicitari redactiei
13.07.2012 17:19
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA