Tribuna
Sevis
Poate nu ştiaţi că haosul şi gunoaiele din Sub Arini sunt la fel ca în toate oraşele europene...
Dumitru CHISELIŢĂ
1450 vizualizari
Poate nu ştiaţi că haosul şi gunoaiele din Sub Arini sunt la fel ca în toate oraşele europene...
Am scris, recent, în "Sub Arini, de la haosul din "vidul legislativ" la semi-haosul stării de alertă", că în weekendul trecut, era acolo, în parc, cam, cum se spune, "ca la nebuni". Şi asta mai ales datorită găurilor din comportamentul civilizat al celor care aleg acel loc, unul din puţinele din oraş unde teoretic şi practic, poţi respira un aer mai curat şi te poţi bucura (teoretic mai mult, practic mai puţin) de liniştea naturii. Da, înţeleg, a fost lungă perioada asta de stat acasă, mai ales pentru cei care chiar au stat acasă, mai mult din spaima proprie decât de grija faţă de ceilalţi, (hai să nu o mai învârtim atât cu "mă protejez-te salvez") iar când s-a dat liber, au dat năvală ca în "pandemie" prin rafturile cu făină, drojdie, paste şi conserve de fasole cu costiţă, în spaţiul până mai ieri interzis.

Da, înţeleg, era dor de mişcare mai lungă decât să dai ture în jurul blocului, cu declaraţia completată că desfălori activităţi sportive. Da, înţeleg, copiii doreau şi altceva decât să alerge de la Scara A la Scara C şi mai ales erau curioşi de cum sunt închise şi locurile de joacă din altă parte decât cele din cartier.

Ce nu am înţeles a fost nu atât marea înghesuială din Sub Arini (asta e, era de aşteptat), ci faptul că parcul a devenit un velodrom şi un trotinetodrom. Şi nu doar pe aleea-pistă şi aceea, realizată din start prost, ca un drum comunal cu două benzi şi eliminând teoretic accesul pietonal. Ci PESTE TOT. Pe alei, pe cărări, pe iarbă, pe pante, pe urcuşuri, pe coborâşuri. Şi nu am fost singurul care a constatat şi comentat asta, că dacă dai o tură prin "reţele", erau destui nemulţumiţi de situaţie.

Evident că articolul a fost şi comentat. Dincolo de reclamele  la doctorii Ilekhojie şi Ogume, care le rezolvă pe toate, câţiva comentatori, de exemplu Mihai, Daniel şi Ovidiu, au fost foarte revoltaţi de atitudinea mea şi de pretenţiile mele de fiţă de a umbla prin parc fără să mă tot feresc de cârduri de biciclişti trecând în trombă pe lângă mine, chiar şi pe cărarea de sub podul mare, să zicem.

Mihai îmi spune că "Pe viitor, ca să nu mai fii deranjat de prezenţa celorlalți, poți să te autoizolezi la domiciliu". Păi depinde de cum fac "ceilalţi în public". Uite, un tată "ceilalţi", cu copii "ceilalţi" şi culmea, cu biciclete, fotografia alături de mine patru veveriţe. Era OK teaba? Era. Alţi "ceilalţi" stăteau liniştiţi pe iarbă la soare sau pe bănci. Ai tu impresii că ei m-au deranjat cumva? Cât despre autoizolare la domiciliu, nu mersi, ar însemna sa las oraşul pe mâinile autoevadaţilor din izolare, ceea ce ar fi naşpa.

Daniel în schimb, o dă pe chestii internaţionale, ca toată lumea bună care e revoltată rău atunci când îi arăt că Sibiul nu e oraşul ăla din pozele pe care le şeruiesc ei pe reţele, ci arată la fel de nasol prin unele locuri ca Videle, Bârlad sau Bucureşti-periferie. Adică faza aia cu "şi la Berlin e la fel!". Deci aflu că "În toate oraşele europene este aşa, ai ieşit vreodată din ţară să vezi?" Păi dacă şi la ei, mama lu' civilizaţie neică, e la fel, la ce să mă mai duc să văd gunoaie, biciclişti în viteze, manele la boxă şi deplasare haotică în teren, când am aşa ceva la câţiva paşi de casă?  
Apoi o dă pe cetăţeneşti din astea: "aaa, stai că am uitat că jurnalistii din România au primit 40 mil de euro sa arunce cu noroi în cetăţeni şi să-i facă să se simtă vinovaţi". Păi dragă Daniel, nu ştiu cum mama ei de meserie, ăia 40 de bulioane de euroi nu mi-au ajuns în cont. Şi şi dacă ajungeau, era tot suspect, că eu personal nu am semnat vreun contract cu ei, guvernii, iar dacă vor veni banii, va trebui să denunţ Puterea Executivă la DNA-să vină să îi ia, că e caz de corupţie. Înţelegi?

Dacă Daniel îmi bagă în traistă euroi de la Guvern, în schimb Ovidiu îmi bagă în garaj o maşină pe care nu o am. "Da nu-ți plac oamenii în general si bicicliștii in mod special. Şi când mai eşti pe jos (că în majoritatea timpului nu-ți dai curu (aşa zice, n.n.) jos din mașină) nu mai circula pe pista de bicicliști ca să nu mai fi apoi oripilată ca trec ăștia în "viteza" pe lângă tine".

Dragă Daniel. Nu am treabă cu biciclişti, trotinetişti, skateri, bikeri şi alte categorii de oameni pe roţi atâta vreme cât nu fac curse de viteză pe lângă oameni pe jos. Şi apropo, Nu am circulat atunci pe pista lui peşte prăjit aia roşie, TOCMAI ca să evit biciclişti vitezomani. Dar, în cazul în care tu te dai doar pe pista aia, biciclişti erau peste tot, repet. La cupolă, unde e clar interzis, Pe aleea cealaltă, dar acolo hai să zicem că dacă sunt pietoni pe pistă, sunt şi biciclişti pe alee. Dar ce căutau prin alte locuri? Ei? Să înţeleg că pentru unii, a fi "Biciclist" e aşa, un grad nobiliar care îţi dă dreptul să te dai pe unde ai chef, pe trotuar, pe carosabil, pe zebră, pe cărare, peste tot? Şi apropo, nu am maşină, deci la faza asta ai muşcat-o, că mă deplasez pe jos. A, poate explici şi diferenţa dintre "plimbare" şi "cursă de viteză". Parcul e pentru plimbare. Dacă vrei raliuri, aşteaptă Turul ciclist faza pe amatori. Hai pa şi grijă la giratorii.

Deci, să înţeleg, dragi autorităţi, că Parcul Sub Arini e un parc exclusiv pentru biciclişti, trotinetişti, skateri şi hamacişti, nu? Adică aşa, un complex de alei, cărări, poteci cu ceva copaci pe prin şi printre care să te dai pe două roţi. Iar cei care vor să se plimbe pe jos, ca oamenii ce au chef de relaxare să încerce virtual ori să plece în Teleorman, Vaslui sau Gorj, că Hermannstadt-ul care este la fel ca alte oraşe europene e prea civilizat pentru expiraţii aceia care se deplaseaza punând un pas înaintea altui pas. Oricum, nu ştiam că haosul şi gunoaiele din Sub Arini sunt la fel ca în toate oraşele europene. Aşa-i când nu eşti umblat.


comentarii
3 comentarii

O, de cand n-a mai scris dl. Chiselita! De la Pasti!
20.05.2020 21:54
Ce mai faci, mai, Chissy, mai? Mai traiesti?
22.05.2020 19:59
Despre Crama National n-ai scris nimic si doar ai petrecut clipe minunate acolo... Cu Carpați fără filtru, bere, vodcă, prieteni si discutii misto...
23.05.2020 18:46
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia