Tribuna
"Plimbare" prin muzeele Sibiului, din fața calculatorului
Andra MARINESCU
1154 vizualizari
În această perioadă, din cauza răspândirii coronavirusului, plimbările prin muzeele din Sibiu nu mai sunt posibile. Astfel că suntem îndemnați să rămânem cât mai mult în casă, poate să citim o carte, să ne uităm la filme sau chiar să vizităm instituții muzeale online, cu ajutorul unor tururi virtuale și imagini paronamice.

Cinci muzee din județul Sibiu au această opțiune virtuală, potrivit cimec.ro.
Cu ajutorul instalației Adobe Flash, putem porni "la pas" prin Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Muzeul Civilizației Populare Traditionale "Astra" se întinde pe 96 de hectare și străbatut de 10 km de alei, cu numeroase locuri de popas, unde sunt prezentate, în cadrul a două expoziții permanente, distincte și delimitate, spațial și tematic, lumea de ieri a satului romanesc si reflexul acesteia in constiinta artistica contemporana.
"Arta populară este, de asemenea, la ea acasă, în muzeul sibian, prezentă atât în decorarea interioarelor locuințelor, cât și în atelierele meșteșugărești, fie că este vorba de piese textile sau ceramice, din lemn sau din metal, din chihlimbar sau sticlă, mobilier funcțional sau recuzită religioasă (icoane, candele, cruci).  Agrementul oferit publicului vizitator este extrem de variat, de la plimbările cu lotcile pe lac, la cele cu trăsurile și săniile trase de cai, pe aleile Muzeului, la oferta culinară tradițională, la cârciumioara și hanurile din muzeu și cazarea în spațiile din incintă (53 locuri), făcând, astfel, din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cea mai generoasă și ospitalieră ofertă turistică sibiană. Porțile sale sunt deschise, cu generozitate, în tot timpul anului, zi și noapte (pentru vizitele nocturne având un sistem de iluminat cu spoturi și efecte senzaționale), asigurându-se ghidaje de specialitate, audio ghidaje, vizită virtuală prin intermediul infokiosk-ului cu ecran senzitiv, pliante, ghiduri, CD-uri, filme etc", este descrierea Muzeului, pe www.sibiu360.ro.
Tot astfel poate fi vizitat și Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" din cadrul CNM ASTRA, care deține în colecțiile sale un patrimoniu cu origini îndepărtate din punct de vedere geografic. 
"Prin intermediul acestor colecții, traversăm bariere geografice, străbatem continente, cunoaștem obiceiuri și chiar obiecte necunoscute nouă. Putem călători în lumi îndepărtate și astfel să cunoaștem eroi, locuri și civilizații despre a căror existență nu am fi aflat altfel. Fiecare obiect din muzeu poartă cu sine o poveste, ne vorbește despre locul de unde provine, despre epoca în care a fost realizat, întrebuințarea pe care a avut-o sau oamenii care l-au făurit", arată http://www.sibiu-turism.ro.
Un alt muzeu ce poate fi vizitat online este cel de Etnografie și Artă Populară Săsească "Emil Sigerus", înființat în anul 1997 și care numără aproximativ 7.000 de piese în prezent.  Conform cultura.sibiu.ro, Muzeul cuprinde, printre altele, colecţia "Emil Sigerus", transferată din patrimoniul fostului Muzeu Carpatin (întemeiat în 1885) şi colecţiile de valoare aparţinând lui Julius Bielz, Wilhelm şi Gisela Rosa Richter, Carl Engber şi Erwin Ulbrich.


La "Brukenthal", tot cu mouse-ul


Muzeul Național "Brukenthal" din Sibiu din Piața Mare este, de asemenea, pe lista muzeelor care prezintă imagini panormice, inclusiv pe site-ul oficial al instituției, www.brukenthalmuseum.ro. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa(1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei. Perioada petrecută la Viena în această calitate coincide cu perioada constituirii colecţiei sale de pictură, menţionată în 1773 în Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.
Potrivit MN "Brukenthal", colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică) au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774. Se cunosc puţine informaţii privind modul lor de constituire, primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri în documentele familiei Brukenthal apărând în 1770, dată la care nucleul pinacotecii trebuie să fi fost deja format. Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal a construit la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze.
Muzeul de Vânătoare "August von Spiess" din cadrul MNB aduce în prim plan imagini cu colecția uneia dintre personalităţile importante ale oraşului Sibiu la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea: colonelului August von Spiess, vânător al Casei Regale a României în timpul regelui Ferdinand I. 
Deschis în anul 1966, Muzeul a fost primul cu acest profil la nivel naţional, fiind găzduit în reşedinţa Von Spiess, donată de fiicele colonelului în acest scop. Colecţia cuprinde un număr de aproximativ 1600 piese.
Cu ajutorul Internetului, putem vizita, parțial, și Muzeul de Istorie Naturală. Clădirea a fost construită în stilul Renaşterii italiene târzii, având trei nivele (demisol, parter şi etaj), fiind complet renovată între 2006 şi 2008.


Popas la Mediaș


Un popas îl putem face, tot online, și în Mediaș, chiar în mijlocul "Colecţiei muzeale a Centrului de Documentare şi Informare Gaze". Conform http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/, colecţia de piese din domeniul gazului a fost organizată într-o expoziţie intitulată "Gazele naturale – trecut şi prezent" care cuprinde obiecte, machete, grafice, instalaţii, hărţi, fotografii, documente şi distincţii, brevete şi medalii, toate punând cât mai bine în evidenţă istoria gazului natural în România şi în lume. De asemenea, Centrul deţine o colecţie de roci şi minerale care însumează un număr de 200 bucăţi – flori de mină, roci, carote, minerale.


Din fața calculatorului, la mii de kilometri depărtare


Din fața calculatorului, putem călători direct și peste granițe. Multe muzee din străinătate pot fi vizitate online, precum: Muzeul Luvru, Muzeul D'Orsay din Paris, Met din New York, Muzeul Hermitage din Saint Petersburg, Galeria Uffizi din Florența, Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul și Muzeul Van Gogh din Amsterdam.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA