Tribuna
Platforma "Micro-Folie Sibiu", inaugurată la Casa Artelor. Constantin Chiriac: ”Este o şansă unică. E pentru prima dată când avem în România un astfel de centru”
Liuba STARII
1465 vizualizari
Platforma

"Micro-Folie Sibiu" este o platformă culturală digitală, concept dezvoltat de Muzeul ştiinţei “La Vilette” din Paris, ce include un muzeu digital, un spaţiu de realitate virtuală şi un FabLab destinat creativităţii şi inovaţiei. "Micro-Folie Sibiu" intră, astfel, într-o reţea de centre culturale care se adresează comunităţilor şi care numără 200 de micro-folies în Franţa şi străinătate. Spaţiul "Micro-Folie Sibiu" a fost deschis, publicului vineri, 7 iunie, la Casa Artelor.

Evenimentul a fost deschis de Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi directorul Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, care a caracterizat platforma culturală digitală ”Microfolie Sibiu” ca pe o “minune a lumii”.

  • ”Astfel de centre sunt în 200 de oraşe din lume. E pentru prima dată când avem în România un astfel de centru. Este o şansă unică. Vom avea posibilitatea ca zi de zi, elevii, intelectualii din Sibiu şi din ţară să se poate bucura de această formulă de joc extraordinar”, a spus Constantin Chiriac.

Reunind peste 500 de capodopere din 12 instituţii culturale şi muzee naţionale din Franţa, acest spaţiu le permite vizitatorilor să acceseze, prin intermediul unor tablete, informaţii despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, operă sau teatru, arhitectură, obiecte din patrimoniul universal, dar şi piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.

“Sibiul este oraşul premierelor”

La rândul său, Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Astra, a apreciat efortul echipei care a muncit pentru recompartimentarea spaţiilor şi a menţionat că platforma "Micro-Folie Sibiu" este unica în ţară.

  • “Sibiul este oraşul premierelor. România se află, la momentul de faţă, într-o zonă destul de periculoasă în ceea ce priveşte muzeele. Asta pentu că muzeele trebuie să schimbe urgent discursul şi să atragă audienţa. Tipul acesta de proiect se leagă perfect cu ceea ce vrem să dezvoltăm în continuare la Muzeul ASTRA. A fost o provocare, vă spun sincer, într-un timp foarte scurt să recompartimentez o întreagă clădire şi să o adaptez la ceea ce înseamnă acest proiect. (...) Proiectul respectiv este unic în ţară. La Sibiu se găsesc instiuţii care pot şi sunt capabile să genereze programe la înaltă calitate la nivel internaţional”, a spus Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Astra.

Echipaţi cu ochelari, telefoane şi căşti de ultimă generaţie, vizitatorii vor putea accesa aproximativ 40 de video-uri preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, în varianta 360˚, explorări subacvatice, zboruri pe deasupra munţilor, dar şi recitaluri de muzică ori vizite ghidate în muzee importante ale spaţiului occidental. Conceput ca un spaţiu flexibil care poate funcţiona fie ca ludotecă, fie ca atelier în care copiii vor fi asistaţi de diverşi traineri, această alveolă a Micro-Folie le va oferi participanţilor posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D şi markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.

Toate informaţiile stocate în acest muzeu virtual sunt în română şi franceză.
"Micro-Folie Sibiu" este Hotspot Cultural BRD, un proiect organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Muzeul ASTRA – Casa Artelor, Consiliul Judeţean Sibiu, La Villette (Paris) şi Ministerul Culturii din Franţa, în cadrul Sezonului România-Franţa 2019. Experienţa digitală e facilitată de Samsung şi dARe by Samsung.
 

În perioada 14 – 23 iunie, vizitatorii pot cunoaşte platforma zilnic, între orele 10-18.
Reţeaua "Micro-Folie" este o platformă culturală destinată comunităţilor locale, care pune la dispoziţia publicului conţinut cultural explicat, interactiv, din 12 mari muzee ale Franţei. Conceptul modular este creat de arhitectul Bernard Tschumi pentru Parc de la Vilette şi are o geometrie modulabilă adaptându-se fiecărui loc în parte.


 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia