Tribuna
Sevis
Piste pentru bicicliști de 56 milioane lei pe malurile Cibinului. Primăria a ajuns în faza de precontractare pentru fonduri europene
Sorana MAIER
3815 vizualizari
Piste pentru bicicliști de 56 milioane lei pe malurile Cibinului. Primăria a ajuns în faza de precontractare pentru fonduri europene
© Răzvan NEGRU

Unul dintre cele mai mari proiecte ale Sibiului, amenajarea de piste pentru bicicliști pe malurile râului Cibin, ce urmează să fie finanțat din fonduri europene, a depășit etapa de verificări tehnice și a ajuns în etapa de precontractare la Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Investiția are o valoare de peste 56 de milioane lei și presupune amenajarea a 3,6 kilometri de piste pentru bicicliști.

Proiectul „Traseu pietonal și pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin”, depus de Municipiul Sibiu pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă a fost admis după etapa de evaluare tehnică și financiară se află în etapa precontractuală.

Consiliul Local Sibiu a aprobat, în ultima ședință, o modificare a valorii contribuției proprii pentru proiect. Valoarea totală a proiectului „Traseu pietonal şi pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin” este de 56.459.580,97 lei (inclusiv TVA), din care 1.128.589,41 lei reprezintă contribuţia proprie eligibilă a Municipiului Sibiu (2% din totalul cheltuielilor eligibile) şi 30.110,69 lei reprezintă cheltuielile totale neeligibile ale proiectului.

© Răzvan NEGRU

Piste pe 6 tronsoane. Reducerea emisiilor, principalul beneficiu

 

Proiectul este unul care are ca principal scop propunerea unei soluții de transport alternative prietenoase cu mediul, dar și asigurarea unei variante de petrecere a timpului liber pentru sibieni și crearea de noi legături între centrul orașului și cartiere.

Studiul de fezabilitate pentru implementarea proiectului „Traseu pietonal și pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin” prevede realizarea de piste pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin pe un traseu alcătuit din 6 tronsoane distincte în lungime totală de 3674 m.

Pistele sunt cu dublu sens, fiecare sens de mers având 1 metru lățime și fiind iluminate.

Practic, prima parte a pistei, pe o distanță foarte mică, va fi în dreptul trotuarului, după care pista va fi în apropierea râului, pe sistemul aleilor pietonale care sunt acum amenajate la podul de la Piața Cibin și la podul Neculce

Tronsonul 1 pe o lungime de 155 m, este adiacent trotuarului stâng al străzii Maramureșului (pe direcţia de mers dinspre strada Profesor Aurel Popa către șoseaua Alba Iulia), la o distanță de 0,50 m de marginea trotuarului.

Tronson 2, în lungime de 615 m, se desfășoară în albia majoră a râului Cibin, pe malul drept al acestuia, având punctul de început în zona sensului giratoriu de la intersecţia dintre șoseaua Alba lulia și strada Malului, în apropierea trecerii de pietoni către supermarketul Kaufland iar ca punct final, rampa de coborâre a subtraversării ciclo-pietonale a podului Neculce.

Tronsonul 3, de 406 m, va fi tot în albia majoră a râului Cibin, pe malul drept al acestuia, având punctul de început rampa de urcare a subtraversării ciclo - pietonale a podului Neculce iar punctul final rampa podului Piața Cibin.

Tronsonul 4, de 583 m, va fi în albia majoră a râului Cibin, pe malul drept al acestuia, de la rampa de urcare a subtraversării ciclo - pietonale a podului Piaţa Cibin până în zona intersecţiei cu strada Gladiolelor.

Tronsonul 5, în lungime de 131 m, va continua pe amplasamentul actual al trotuarului stâng al străzii, pe direcția de mers dinspre strada Gladiolelor către strada Rusciorului. Tronsonul 6, de 1784 m, va fi în albia majoră a râului Cibin, pe malul stâng al Cibinului, din zona podului peste Cibin de pe strada Rusciorului, până în zona autostrăzii A1.

Specialiștii propun realizarea unei piste pentru biciclete în dublu sens (lăţimea benzii de circulaţie pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m),amplasată pe primii 120 m la nivelul malului superior al râului Cibin iar pe restul traseului pista de biciclete urmând a fi amplasată în albia majoră a râului Cibin pe malul stâng al acestuia.

© Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia