Tribuna
Piste de biciclete pe întreg malul Cibinului și din Ștrand spre Centru. Primăria cumpără 300 de biciclete și deschide 15 centre de închiriere
Sorana MAIER
3377 vizualizari
Piste de biciclete pe întreg malul Cibinului și din Ștrand spre Centru. Primăria cumpără 300 de biciclete și deschide 15 centre de închiriere

Malurile râului Cibin vor fi amenajate ca zonă de promenadă cu piste pentru bicicliști pe tot traseul din interiorul municipiului Sibiu, de la ieșirea spre Agnita și până spre strada Zăvoi, iar un coridor care leagă carierul Ștrand, cu Centrul, Parcul Sub Arini și malurile Cibinului va fi și el realizat, a anunțat marți, primarul Sibiului, Astrid Fodor, în cadrul conferinței ”Mobilitatea Viitorului”.
”Malurile vor fi amenajate pentru bicicliști și pentru traficul pietonal. Este un proiect care a stagnat din cauza unor impediemente legislative, dar pot să vă anunț că suntem în faza de a încheia un parteneriat cu Apele Române și în baza acestui acord de parteneriat în sfârșit vom putea accesa fonduri pentru a pune în practică acest proiect. Noi vorbim de amenajarea malurilor râului Cibin pe tot traseul lui în Sibiu, începând de la drumul spre Agnita și până spre Zăvoi. (...) Prima etapă este etapa de la podul de pe Alba Iulia până la podul de la Libertatea, urmează celelalte două etape , în funcție de cum terminăm cu lucrările de reglementare juridică”, a declarat primarul Sibiului.
Astrid Fodor a anunțat și faptul că va fi creat un coridor care leagă carierul Ștrand cu Centrul și Parcul Sub Arini, iar pentru această lucrare a fost comandat un studiu urmând ca specialiștii să găsească soluții pentru a avea pe acest traseu piste sigure, unde bicicliștii sunt protejați de traficul rutier. ”Bineînțeles, această pistă va fi legată de pista care va fi pe malul râului Cibin și va face legătura între diverse cartiere astfel încât angajații să poată să ajungă la serviciu cu bicicleta și nu cu mașina personală. Cu bicicleta sau autobuzul”, a mai spus primarul.


Primăria va amenaja 15 centre de închiriere și va achiziționa 300 de biciclete.
Municipalitatea Sibiului a aprobat încă de anul trecut Planul de Mobilitate Urbană a Sibiului, iar o parte din proiectele cuprinse aici vor fi puse în practică inclusiv cu fonduri europene.
Astrid Fodor spune că toate aceste proiecte vor fi realizate și cu sprijinul sibienilor care vor trebui să suporte mai multe șantiere, dar vor realiza că la finalul lor, Sibiul va fi altfel.
Tot la capitolul Mobilitatea viitorului, Sibiul va pune în practică modernizarea străzii Calea Dumbăvii, care  va fi prima arteră care va avea o bandă dedicată pentru transportul public, vor fi benzi de biciclete, iar trotuarele vor fi reconfigurate astfel încât și ca design să fie mai plăcute.
Un alt proiect, este cel al unui centru de comanadă și control  al traficului rutier, pietonal și de bicicletele.
”Va controla semaforizarea auto și pietonală, vom avea cât mai multe treceri de pietoni care vor funcționa pe bază de buton și care sunt ușor de utilizat și pentru persoanele cu dizabilități. De altfel, în Sibiu avem deja treceri de pietoni care sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Tot în cadrul acestui centru se vor monitoriza indicatorii de reducere a emisiilor de CO2, vom crea un call-center și o aplicație mobilă”, a mai explicat Astrid Fodor.

 

Mașina conectată, condusul automat, mobilitate electrică


După cele trei ediții, la Iasi, Cluj-Napoca și Timișoara, „Caravana mobilității”, eveniment lansat de Camera Franceză de Comerț și Indutrie în România în 2017, a ajuns în data de 17 aprilie la Sibiu, fiind organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.
Scopul acestei serii de evenimente a fost să faciliteze discuțiile între autorități locale, companii și alți actori implicați, să creeze un cadru propice de schimb de bune practici și networking în privința practicilor de mobilitate și să dezvolte un dialog continuu de cooperare pentru a identifica soluții pentru o mobilitate a viiitorului : mașina conectată; condusul automat; mobilitate electrică; mobilitate urbană, servicii digitale pentru mobilitate.

 

"Mă bucură că Primăria Sibiu a fost gazda acestei conferințe. Mobilitatea a devenit deja o preocupare majoră pentru Primăria Sibiu, fiind un subiect delicat și o problemă foarte complex de rezolvat pentru orice primărie, din țară sau din străinătate. Din anul 2017 Sibiul are un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, primul aprobat la nivelul Regiunii Centru. Acesta stabilește direcții generale de îmbunătățire a mobilității în orașul nostru. În baza acestuia am început să planificăm și să implementăm investiții și proiecte", a spus primarul Fodor.
Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu și împreună cu partenerii săi: Groupe Renault, Groupama Asigurări, Holcim, ENGIE, PwC, Orange si Arval.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
 

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU

 


comentarii
2 comentarii

Deci prima dată se cumpără bicicletele iar după se amenajează pistele....
Cip
17.04.2018 14:31
Calea Dumbravii,intre str Gheorghe Dima si piata Aurel Vlaicu are un singur traseu Tursib-13,care circula la interval de 30 de minute.Eu cred ca nu este necesar sa dedici o banda de circulatie pe sens unic pentru acest scop!Nici cu sensul unic de pe Dumbravii nu sunt de acord pentru ca-i o artera larga si este drumul direct care duce la Paltinis si muzeul din Dumbrava!
Toma
17.04.2018 15:57
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia