Tribuna
Picnic artistic în parcul Steinburg din Agnita
I. BÂRSAN
1611 vizualizari
Picnic artistic în parcul Steinburg din Agnita
Au trecut peste 130 de ani de când, din iniţiativa lui Karl Wilhelm von Steinburg, judecător de district în Agnita, dealul ce domina oraşul a fost plantat cu tot felul de arbori devenind un parc apreciat de locuitori. A fost loc de promenadă pentru adulţi, de joacă pentru copii şi de întâlniri romantice pentru tineri.

Edilii perioadei comuniste l-au ignorat, mobi­lierul a dispărut, iar aleile încet, încet s-au acoperit de vegetaţie. Apoi, pentru a scăpa de o grijă, după 1980 l-au transferat în proprie­tatea Ocolului Silvic, devenind pădure înconju­rată de un gard de sârmă care, prin grija unor gospodari, a dispărut repede spre bucuria copiilor din cartier care se puteau juca în voie ascuzându-se prin tufişuri ori căţărându-se prin copaci.
După multe eforturi în luptă cu birocraţia, primarul Radu Curceanu a reuşit să readucă pădurea în proprietatea oraşului şi a organizat două evenimente culturale în poieniţă, „Lada de zestre” în colaborare cu Lia Bologa şi Zilele oraşului Agnita.
Speranţa agniţenilor că pădurea va deveni din nou parc a fost îngropată de primarul Ioan Dragoman, odată cu proiectul lui Radu Curcea­nu prin care se primeau fonduri UE pentru amena­jarea lui la standarde europene. Au trecut opt ani, timp în care pădurea a avut parte doar de cântecul păsărilor şi hoinăreala copiilor.
În 18 iunie, a.c. locuitorii oraşului au fost invitaţi în poieniţă să se bucure de un „Picnic Muzical” eveniment cultural realizat de Primăria oraşului prin Casa de Cultură “Ilarion Cocişiu” şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Agenda Culturală. 
Cei care au răspuns invitaţiei s-au bucurat să vadă că au început lucrările de amenajare a parcului. S-au construit scări cu balustrade, s-au montat bănci şi stâlpi de iluminat iar aleile sunt şi ele în curs de amenajare. În faţa scenei din poieniţă au fost aduşi baloţi de fân, soluţie provizorie până la amenajarea cu locuri pentru spectatori. Spectacolul, compus din două părţi, a fost pe măsura aşteptărilor. Prima parte a fost dedicată folclorului iar în partea a doua Filarmonica de Stat din Sibiu a oferit un concert deosebit.
Spectacolul a început cu grupul de chitare condus de profesorul Marius Ghizăşan care a acompaniat şi solistele Diana Ioana Sâr­bu,Cătălina Câmpu şi Antonia Gânfălean.
Au încântat apoi publicul, primind aplauzele cuvenite, orchestra şi soliştii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu” din Sibiu coordonaţi de profesorii Mariana Anghel şi Adrian Grecu.
Un talentat violonist, Ianis Maruşcă de numai 9 ani, a impresionat publicul cu un colaj de melodii de muzică populară.
Apoi scena a aparţinut ansamblurilor Casei de Cultură din Agnita, grupurilor vocale pregătite de profesoara Doina Părău şi dansatorilor din ansamblurile Hârtibaciul şi Cununa coordonaţi de profesorul Ioan Sârbu şi Ionuţ Mihăilă.
Şi grupul de jucători din Brădeni s-a bucurat de aplauze binemeritate.
Spectacolul folcloric a fost completat cu expoziţii de produse artizanale, aduse  de femeile din Retiş mândre de covoarele, iile şi alte ţesături făcute de mâna lor, iar Silvia Oros a expus minunate icoane pe sticlă. N-au lipsit nici dulceţurile şi siropurile din producţia lui Cristi Bârsan ca şi minunatele compoziţii florale aduse de Cristina Olaru.  
Partea a doua a spectacolului din poieniţă a avut loc începând cu ora 18 şi a fost susţinută de Filarmonica de Stat din Sibiu.  Celor prezenţi într-un număr foarte mare la acest eveniment cultural deosebit, de care agniţenii n-au mai avut parte de mai bine de 40 de ani, instituţia din Sibiu le-a oferit un concert pe măsura aştep­tărilor, un concert cu muzică din filme celebre îndrăgite de spectatorii de toate vârstele.
Orchestra condusă de Cristian Lupeş şi-a început repertoriul cu muzica din filmul Dallas şi l-a încheiat cu cea din filmul Atlantis, nelipsind Tânăr şi neliniştit, Avatar şi alte filme, spre satisfacţia spectatorilor care au aplaudat fiecare bucată muzicală.
De menţionat că prima parte a spectacolului s-a încheiat cu o scurtă piesă de teatru în care autorul şi regizorul acesteia, Ionuţ Mihăilă împreună cu actorii Maria Lăstun, Giulia Levai şi Vlad Filip spun povestea naşterii parcului Steinburg, care după 130 de ani poate redeveni cea ce a fost odată şi poate mai mult de atât, dacă îi va fi pus în valoare întregul potenţial.
În afară de un loc de agrement poate deveni un loc cu activităţi culturale organizate de tineri, un spaţiu ştiinţific, flora lui foarte bogată şi diversă poate oferi informaţii despre flora altor spaţii geografice, un loc în care agniţenii de toate vârstele pot avea parte de relaxare, de distracţie sau de studiu. Toate acestea sunt în viziunea primarului Schiau-Gull Alin-Ciprian, organizatorul picnicului muzical, care a promis că în curând vor deveni realitate.     comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA