Tribuna
brukenthal museum
Picătura de Carte.
Cultura gastronomică în ipostaze livrești
Pr. Constantin NECULA
1051 vizualizari
Cultura gastronomică în ipostaze livrești

Două lucrări publicate de sibieni au marcat efortul acordării Regiunii Gastronomice Europene la cultura gastronomică a Sibiului. Dintâi, o remarcabilă și ludică antologie marca Constantin-Horia Barbu: „Din natură în farfurie - Gastronomie ilustrată” (Ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu, 2019, 161 p.). Cartea este o remarcabilă așezare în pagină și dinaintea noastră a unui parcurs uitat adesea de noi: drumul alimentelor către noi! Profesor în domeniul alimentației și științelor agricole, Prof. Constantin Horia Barbu oferă una dintre cele mai plastice exprimări. Propunând cartea sa asemeni unei Expoziții pline de timbre, cărți poștale ori pagini de meniu surprinse prin colecții,  autorul structurează „exponatele” în patru mari părți: 1.  Hors d’oeuvres – Origini și premise; 2. Felul întâi – Agricultură și produse vegetale; 3. „Felul doi” – Zootehnie și produse animale + Garnitură – Produsele apelor; 4. Pour la bonne bouche – Meridianele gastronomiei. Fiecărui exponat, un mic text descriptor realizat de chef Constantin Horia Barbu. Adăugăm, nu fără mândria bucuriei, că lucrarea a fost medaliată cu aur la  Expoziția Națională de la Bistrița (august a.c) și cu vermeil mare la Expoziția Internațională EFIRO 2019 de la București (septembrie 2019).

 

            A doua lucrare reprezintă un monument de memorie istorică a gastronomiei sibiene. Dan Nanu, Silviu Borș, Răzvan Pop, Anamaria Enescu și Bogdan Andriescu (coordonatori) propun volumul Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu. CULINARIA REDIVIVA (Ed. Armanis/ Mega, 2019, 274 p.). Din Introducere aflăm că lucrarea este un proiect cultural al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu care celebrează gastronomia, inițiativă creativă a cercetătorilor bibliotecii, fiind pusă în pagină ca revelare a documentelor cu valoare de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii. Cărțile poștale aparțin Bibliotecii și colecționarilor Marian Bozdoc și Ioan Dejugan. Fotografiile sunt din colecțiile Bibliotecii, dar și ale lui Fred Nuss și Laurențiu Toma. O memorie colectivă care gravitează în jurul expoziției Arhitectura culinară sibiană în perioada modernă și contemporană. Interculturalitate, schimb de gust, colecții de estetică gastronomică ori simplu – culinară, piese iconografice (crame, hoteluri, magazine alimentare sibiene) și informații din publicistica vremii vizând agricultura și ritmurile ei. Recoltele, normele alimentare și cele de alimentație. Alături de multe alte informații. Un „monument” literar-estetic al convingerilor gastronomic-culinare ale sibienilor – de orice fel de etnie ar fi ei. Veți putea citi o scurtă Istorie culinară a Sibiului (pp. 11-21, semnată de Dan Nanu și Răzvan Pop), o sinteză a Gastronomiei în calendare sibiene (pp. 23-31, Bogdan Andriescu), o secțiune Birturi, bodegi, cafenele, cofetării, hoteluri, ospătării, restaurante, terase (pp. 33-240, mii de imagini ale locurilor care au format odinioară spațiul sacru al ospitalității sibiene), o secțiune Reclame de altădată (pp. 241-246), Rețete culinare (pp. 247- 257, de unde puteți desprinde o serie de idei pentru prăjiturile Sărbătorilor), Alimentația în legislația sibiană (pp. 259-264, unde aflăm vinul la băuturi... răcoritoare, în 1927) și Ex Libris-uri cu tentă culinară (pp. 265-274). Restartarea concepțiilor noastre alimentare, vindecarea fricii de a trăi – induse inclusiv în planul alimentației – își află în aceste pagini de antologie o liniștitoare bibliografie de viață cotidiană și normalitate în convivialitate. Ambele volume sunt bucurii. Nu doar celor cărora le place mâncarea ori băutura. Ci și celor ce iubesc cartea. Cartea bine alcătuită. Despre viața oamenilor de odinioară și de azi...

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia