Tribuna
Picătura de carte cu părintele NECULA. Două cărți, o singură inimă: slujirea!
Constantin NECULA
4712 vizualizari
Picătura de carte cu părintele NECULA. Două cărți, o singură inimă: slujirea!

Două volume ale Mitropolitului Ardealului, IPS Laurențiu, au văzut - la Editura Andreiana din Sibiu, lumina tiparului și constituie hrană duhovnicească la vremea Postului Mare. 
Din exilul păcatului la Masa Împărăției este titlul lucrării care are două volume: Călătorie cu Hristos spre Postul Mare (vol. I, 2016, 223 pg) și Pelerini cu Hristos spre Înviere, prin Postul Mare (vol. II, 2017, 223 pg.). 
La primul volum, prefațatorul, Părintele Ioan I. Ică jr, scria:

„Suntem invitați la un itinerar inițiatic - o călătorie împreună cu Hristos spre Hristos cel răstignit și înviat- în două părți: o călătorie spre Postul Mare, ritmată de duminicile celor șase săptămâni pregătitoare (cele patru ale Triodului și cele două premergătoare) și o călătorie cu Hristos prin Postul Mare, scandată de duminicile celor șase săptămâni ale Postului mare propriu-zis. Volumul de față grupează optsprezece cuvinte de învățătură rostite pe parcursul anilor cu diverse prilejuri la liturghiile marcând popasurile duhovnicești din duminicile săptămânilor de antrenament în vederea intrării pregătiți în cursa duhovnicească a Postului Mare: duminica lui Zaheu Vameșul, a femeii Cananeence, a Vameșului și Fariseului, a Fiului Risipitor și a Înfricoșătoarei Judecăți” (I, pp.6-7). 

Dacă primul volum este un mic tratat de spiritualitate „analizând condițiile subiective pe care credincioșii sunt chemați să le realizeze pentru a se putea angaja pe calea ascetică a celor patruzeci de zile de post încheiată la poalele Golgotei Pătimirii și Învierii Domnului” (I, pg.7) cel de-al doilea propune o și mai frumoasă construcție omiletică despre care Mitropolitul nostru scrie:

Nădăjduim ca și această carte, alături de primul volum, să fie preoților noștri de ajutor în activitatea lor de propovăduire a cuvântului evanghelic și de realizare a diferitelor cuvântări catehetice. Pentru a corespunde acestei duble misiuni, predica și cateheza, tema centrală a fiecărei duminici a fost împărțită în alte subteme, care pot fi luate separat ca o predică la duminica respectivă. În plus, fiecare subtemă cuprinde trei idei principale distincte, necesare și eficiente, oricărei cuvântări. Pentru argumentarea și, mai ales, completarea acestor teme, pe lângă referințele biblice, s-au făcut și anumite trimiteri bibliografice. Nivelul teologic de abordare a acestor teme este, în general, cel omiletic, putând fi folosit acest material și de către drept-credincioșii noștri, creștini ortodocși, pentru a ne bucura cu toții de călătoria cu Hristos spre Înviere, spre câștigarea vieții celei veșnice” (II, p. 7). 

Scrise în puțina liniște pastorală, cu atenție la punerea în contextul imediat a cuvântului mărturisitor, predicile acestea vor rămâne pentru multă vreme încă un model de simplitate luminoasă în vestirea Evangheliei. Două volume, o inimă: slujirea!

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia