Tribuna
Comunicat de presa
Piaţa Mică, "garajul" secolului XX
Andra MARINESCU
3106 vizualizari
Piaţa Mică,
Sibieni şi oameni din străinătate au venit în Piaţa Mică sâmbătă, începând cu ora 10, la volanul câtorva maşini vechi ale secolului al XX-lea. "Fabricat în România" şi "Retro Parada Toamnei" au fost cele două expoziţii cărora s-au datorat aceste vizite pe patru roţi.
Cu toate că aşteptările sibienilor au fost mari privind expoziţia de maşini care trebuia să recreeze istoria autoturismelor, îndeosebi româneşti, în Piaţa Mică şi-au făcut apariţia doar 17 astfel de vehicule, care au fost admirate de vizitatori. Cei care deţineau aceste maşini au stat la dispoziţia oamenilor, oferindu-le detalii semnificative sau satisfăcându-le diferite curiozităţi din sfera autoturismelor.

De la "Broscuţă", la Cadillac

"Broscuţele" Volkswagen, maşinile Dacia, Volga şi Cadillac au constituit, în mare parte, anii '60 şi '70, ilustraţi în centrul oraşului datorită "Retromobil Club Româ­nia". Astfel, Octavian Giurgiu a venit în Piaţa Mică cu două maşini. Una dintre ele este Mercedes W 114, importată din California şi cu o istorie încă din anul 1974. "Sunt pasionat de Mercedes. Am o întreagă colecţie de astfel de maşini, dar nu le-am putut aduce pe toate. Am mai multe acasă. Aceasta de aici are câteva elemente care o individualizează în acea perioadă. De pildă, are geamuri electrice. Asta nu era atât de des întâlnită în anii aceia", spune proprietarul.
Pe de altă parte, şi Sorin Luchian este pasionat de maşini de când se ştie. La vârsta de 10 ani a condus primul automobil, cel al tatălui său, acum având în garaj şase. În Piaţa Mică, vine să încânte privirile celor interesaţi de istoria veche doar prin trei, respectiv Volga GAZ 21, Volga GAZ 24 şi Moskvici 2140. Însă, vehiculul de care Sorin se simte cu adevărat legat, este Volga GAZ 21, pentru că datează din aceeaşi perioadă cu el, fiind "născută" în 1965. "Cu toate că suntem născuţi în acelaşi an, eu glumesc şi spun că arată mai bine decât mine", mărturiseşte Sorin Luchian. Acesta o întreţine foarte bine. Acum trei ani, a vopsit-o şi recondiţionat-o, păstrând însă farmecul maşinii.
Atracţia expoziţiei a fost, însă, Cadillac-ul. Sosită în centrul Sibiului după un lung drum din SUA, maşina are 44 de ani de existenţă. Sâmbătă, a atras privirile a zeci de spectatori, stârnind replici de uimire. Interiorul roşu şi exteriorul alb se îmbină perfect, astfel încât maşina poate servi foarte uşor unor ocazii speciale. Astfel, nunţile pot avea un farmec aparte dacă prezenţa unui astfel de vehicul ar fi însemnată.
Piaţa Mică nu a fost, însă, singurul "garaj" din ţară, care a găzduit o astfel de expoziţie. Simultan, au fost prezentate maşini ale secolului al XX-lea, în 13 oraşe. Astfel, Bucureşti, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara au adunat peste 200 de vehicule, care au rememorat perioada veche de pe patru roţi.
comentarii
5 comentarii

Ma asteptam la mai mult...mai multe masini, o alta atmosfera. Intr-adevar cadillacul a fost superb1
Spiritul noptii
22.10.2012 00:06
Cum sa puneti doar doua poze????
poze
22.10.2012 08:02
ma mir cum au scapat de programul rabla toate acele ciururi
rablamentos
22.10.2012 11:47
ciur e jafu tau second hand luat pe credit
@rablamentos
22.10.2012 16:04
Mercedesul W114 SB 74 HIS este cea mai frumoasa piesa din colectie dl.Octavian Giurgiu ,si se pare ca din tot jud. Sibiu.
De fapt Dl. Giurgiu este si un membru remarcant in scena Automobilelor Retro .
pe aceasta cale ii uram multa sanatate,
si putere in a realiza tot
ceea ce isi doreste.
cu stima
h.
Horicel
22.10.2012 19:53
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia