Tribuna
Jidvei
Piața imobiliară din Sibiu, în vremea pandemiei: prețuri neschimbate, vânzări în cădere liberă și interes crescut pentru case
Piața imobiliară din Sibiu, în vremea pandemiei: prețuri neschimbate, vânzări în cădere liberă și interes crescut pentru case

Pandemia de coronavirus a reconfigurat opțiunile sibienilor în materie de imobiliare. Mulți și-au văzut planurile date peste cap, astfel că piața imobiliară din Sibiu a înregistrat transformări semnificative în ultimele patru luni. Dacă la începutul pandemiei mulți chiriași au renunțat să rămână în locuințele închiriate, acum, încetul cu încetul a început să crească interesul pe acest segment. Prețurile apartamentelor și ale caselor nu au scăzut, după cum se așteptau unii, dar volumul tranzacțiilor s-a redus cu mult, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Ca o noutate, tot mai mulți sibieni se arată interesați de casele, locuințele de vacanță din jurul Sibiului și de terenurile din zonele turistice, promovate de agențiile imobiliare. 

 

Criza economică anunțată atât de voci oficiale, cât și neoficiale, le-a dat speranțe celor ce ar fi vrut să-și cumpere o locuință la un preț mai mic, dar se pare că amatorii de chilipiruri mai au de așteptat. 

Prețuri ca anul trecut, tranzacții mai puține

 

Dacă prospectăm ofertele actuale de pe piața imobiliară, vom constata că prețurile nu au scăzut, față de aceeași perioadă a anului trecut. Garsonierele, apartamentele cu două sau trei camere și casele și-au păstrat prețurile chiar dacă interesul cumpărătorilor a scăzut odată cu pandemia de coronavirus. De exemplu, o garsonieră de 24 mp pe strada Henri Coandă, zona Compa costă 25.000 de euro, în timp ce una de 25 mp în cartierul Alma, pe strada Frunzei, la etajul 3, cu balcon ajunge la 40.000 euro. Tot în zona Compa, pentru cei cu mai puțini bani, puteți găsi o garsonieră de 18 mp la prețul de  16.500 euro negociabil. Pentru cei care vor să facă o investiție, o garsonieră de 26 mp  ce poate fi închiariată în regim hotelier, situată pe strada Vopsitorilor, aproape de centru costă 50.000 euro și se oferă să o administreze tot vânzătorul, dacă cumpărătorul nu are timp. Pe strada Vasile Aaron, o locuință de 23 mp la parter are prețul de 32.000 euro. Dacă trecem la apartamentele cu două camere, constatăm că prețurile au rămas neschimbate: unul semidecomandat pe strada Lungă de 47 mp costă 51.500 euro. Pe strada Oștirii, un apartament cu  2 camere ajunge la 56.000 euro, în timp ce unul situat la casă, având o suprafață de 45 mp se vinde cu 63.000 euro. Într-un bloc nou situat în Turnișor, puteți găsi un apartament de 48 mp la prețul de 47.000 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere prețurile variază între 47.000 euro și 95.000 de euro, dar pot ajunge chiar și la 130.000 de euro, într-un bloc nou, într-o zonă centrală. Astfel, pe Calea Cisnădiei, un apartament cu 3 camere la vilă de 69 mp costă 65.000 euro, iar unul situat în Terezian de 88 mp  se vinde cu 95.000 euro. Pentru cei care au nevoie de spațiu, dar nu au prea mulți bani la dispoziție, există varianta apartamentului la mansardă în Valea Aurie  cu o suprafață de 56 mp - având prețul de 47.000 euro.

 

Lunile de autoizolare au crescut apetitul sibienilor pentru case. Prețul acestora nu s-a schimbat și variază între 120.000 euro pentru o casă cu o suprafață de 80 mp și 250 mp curte în Lazaret și 300.000 de euro pentru un imobil cu 200 mp utili și 300 mp curte amenajată plus garaj în zona Calea Poplăcii. Firește, prețul e dictat de zonă, dar și de gradul de finisare sau degradare al locuinței. Există și case pentru cei cu dare de mână, amenajate ultramodern, locuințe al căror preț ajunge la 500.000-600.000 de euro.

Gabriela Vlad, de la Agenția Imobiliară Piedra, explică situația actuală de pe piața imobiliară sibiană: „În ceea ce privește vânzările de apartamente sau case, putem spune că acestea au stagnat, cumpărătorii așteptând probabil o scădere a prețurilor. Deocamdată, nu au scăzut prețurile decât la spațiile comerciale de închiriat, dar și acolo foarte puțin. Nu putem vorbi despre un volum al tranzacțiilor comparabil cu aceeași perioadă a anului trecut, pentru că e o diferență uriașă, în sensul că din martie și până acum s-a vândut foarte, foarte puțin. Interesant este că a crescut apetitul clienților pentru case, fie că sunt situate în oraș sau în zone limitrofe și pentru terenuri. Cu siguranță, oamenii încearcă să își reconsidere existența în contextul pandemiei și vor să fie siguri că beneficiază de o curte, cât de mică, în cazul în care vor exista noi valuri de infectări ce vor aduce restricții de circulație”. 

Revin chiriașii, prețurile rămân neschimbate

Chiar dacă la începutul pandemiei multe dintre locuințele închiriate au rămas goale, prețurile nu au scăzut, iar acum, încetul cu încetul crește interesul pentru apartamentele oferite spre închiriere. Garsonierele se închiriază cu prețuri ce variază între 150- 250 de euro. Astfel, în zona strada Lungă, o garsonieră ajunge la 150 de euro/ lună, în Vasile Aaron prețul crește spre 180 de euro, pe strada Siretului costul se ridică la 200 de euro, iar în Turnișor, la blocurile noi și în zona Trei Stejari găsim și oferte de 250 de euro. Apartamentele cu două camere se închiriază cu prețuri cuprinse între 250- 350 de euro, în funcție de zonă și amenajări. Astfel în zona centrală costul chiriei este de 330 de euro, pe Calea Cisnădiei ajunge la 300 de euro, iar în Ștrand și Valea Aurie o astfel de locuință se închiriază cu prețuri între 250-300 euro. Pentru 3 camere, chiriașii vor plăti între 300 și 400 de euro pe lună, în funcție de zonă și amenajările apartamentului. În Pădurea Dumbrava (lux), un apartament de lux se închiriază cu 400 de euro, iar în zona Milea, Școala de Înot și Vasile Aaron cu 300 -350 de euro. 

Talita Adam, de la Agenția Oglan Imobiliare, confirmă stagnarea prețurilor la chirii și revenirea chiriașilor: „Într-adevăr, imediat după izbucnirea pandemiei, multe apartamente date în chirie au rămas goale, dar prețurile nu au scăzut. Observăm acum o revenire a chiriașilor, a interesului pentru apartamentele de închiriat. Vânzările au scăzut dramatic în această perioadă. Există un interes crescut pentru case și pentru apartamente în blocuri noi, care beneficiază și de un spațiu în grădină. Este evident că tot mai mulți oameni se orientează către locuințe care le permit petrecerea a cât mai mult timp în spațiu deschis, fie că vorbim de curtea unei case ori de o mică grădină a unei vile, cu mai multe apartamente”.

Sibiul rămâne în continuare alături de Cluj-Napoca, București, Timișoara și Brașov unul dintre orașele cu prețuri mari atât la apartamentele și casele puse în vânzare, cât și la chirii. 

comentarii
4 comentarii

Incredibil, preturi f mari, lumea nu are servicii, boala reapare, dar prețul nu scade. Toți vor să facă bani. Oare cine își permit să cumpere case între 150 mii și 500 mii euro cînd un om angajat face grosul anual intre 8 și 10 mii euro!?!?
Trebuie sa ai un job prin primarii, parlament că să poți să iti permiți așa preturi..
România țara posibilităților.
Votați cu încredere, succes in imobiliare.
Un om bun
09.07.2020 05:48
Relevanta imaginea pentru cartierele rezidentiale noi din Sibiu: blocuri printre care abia reusesti sa te strecori
Arhiteclu
09.07.2020 09:44
Da, dezvoltare tip ghetou, la fel ca la floresti cj, la fel ca la tractorul bv, la fel ca in militari, voluntari si alte ghetouri noi urbane! Astea trebuiesc rase de pe suprafata pamantului! Este imaginea unui sistem putred, unui sistem lacom, unui sistem cancerigen!!!

Si totusi multi se bucura ca au unde locui, ca nu-i ploua la fund!!! Putini sunt cei care se lipsesc !!!

Prost este ca nici la 130-140.000 euro nu gasesti o casa de d-ne ajunta in sb!!! Doar ciurucuri facute din saracie, la plesneala, la negru! Nu am vazut investitor serios in imobiliare in sb!!! Pana acum!
costel
09.07.2020 10:55
Cutii de chibrituri la preturi pentru fraieri! Peste 15 Ani blocurile astea vor arata mai rau ca cele comuniste
Yo
09.07.2020 14:45
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia