Tribuna
Sevis
Piața Cibin: cu tarabe colorate și prețuri amestecate
Piața Cibin: cu tarabe colorate și prețuri amestecate

 

Odată cu venirea primăverii, a prins culoare în tarabe și Piața Cibin. După câteva luni în care am cumpărat verdețuri de import de la supermarket, acum putem să târguim de la tarabele din piețele agro-alimentare. Pentru că e doar început de sezon, comercianții practică prețuri ceva mai ridicate, dar și entuziasmul cumpărătorilor în fața culorilor vii e mare, așa că toată lumea e mulțumită.  Cele mai scumpe dintre produsele comercializate în piață în această perioadă sunt spanacul și varza nouă, care costă 10, respectiv 7 lei/kg. Le „bate” la preț doar ceapa de Ișalnița care costă 12 lei/kg. Ceapa verde se vinde cu 2 lei/legătură sau 3 legături la 5 lei. Întâlnim aceleași prețuri și atunci când vine vorba despre ridichi. Pentru a încropi o mâncare ușoară, găsim și salată la 3 lei bucata.

Roșii din Italia și vinete din Olanda

Dacă vă e poftă de roșii, v-o puteți astâmpăra cu unele provenite din Italia, la prețul de 7 lei/kg. Pentru suratele lor mai mici, denumite „cherry”, veți plăti dublu, adică 14 lei. Vinetele din piață sunt, firește, tot de import și costă 8 lei kg pentru că e drum lung din Olanda până aici. Oricât de morcoviți am fi de teama noului coronavirus, să nu uităm de sursa de vitamine pe care o reprezintă morcovii: îi găsim pe tarabele din Piața Cibin la prețuri ce variază între 3 și 5 lei/kg, în funcție de cât sunt de „prezentabili”. 5 lei costă și păstârnacul, iar verdeața își vinde frunzulițele cu doar 1 leu. 

Mere versus clementine

În piață găsim și fructe, pe tot parcursul anului, multe dintre ele importate. Clementinele costă „la Cibin”, 9 lei/kg, ceea ce, trebuie să recunoaștem, e peste prețul practicat în hipermaket. Dacă considerați că prețul e prea piperat, puteți mușca dintr-un măr, la aproape jumătate de preț: 5 lei/kg. Odată cu legumele care au dat năvală în piață, a crescut și numărul mușteriilor. Unora prețurile li se par puțin cam mari, dar spun că după un sezon de hibernare o cură de spanac proaspăt sau o salată cu ceapă verde merită fiecare bănuț. „Îmi era poftă de spanac și chiar dacă e 10 lei kg am cumpărat pentru că e sănătos și e o mâncare pe care eu unul o asociez cu venirea primăverii. Unele produse sunt cam scumpe, dar e și muncă, au și oamenii cheltuieli. Prefer să dau cu un leu, doi în plus, dar să știu că iau niște legume sănătoase”, spune un bărbat între două vârste din plasa căruia ies niște cozi de ceapă verde și câteva frunze de spanac.

D.B.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia