Tribuna
Reeditare de carte pe Târnava Mare
„Mediaş – Istorie romanţată”
Vasile ANTIPA
1649 vizualizari
Volumul lansat de George Togan a fost reeditat sub îngrijirea a 4 dintre personalităţile Mediaşului. Cartea surprinde aspecte din istoria oraşului, în diferite momente ale acestuia.
Oficialităţi locale, oameni de cultură, artişti, toţi s-au reunit recent în sala mare de şedinţe a Primăriei Mediaş pentru a participa la lansarea volumului reeditat „Mediaş-Istorie romanţată”, scrisă de istoricul medieşean George Togan. Decedat la 26 februarie 2004, George Togan a fost unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ai oraşului, dar şi un promotor al imaginii Mediaşului. Ideea reeditării acestui volum a apărut în urmă cu un an de zile, atunci când acest proiect a fost aprobat pentru finanţare. 4 persoane au contribuit la relansarea cărţii, acestea fiind Helmuth Knall, Lucian Costea, Sorin Costache şi edilul-şef al Mediaşului, Daniel Thellmann. „A fost destulă muncă, chiar şi unele chestiuni organizatorice care ne-au încurcat puţin, însă până la urmă am reuşit să definitivăm acest proiect pe care îl urmărim de aproape un an de zile. Cei care vor avea curiozitatea să răsfoiască această carte vor găsi diferite aspecte din viaţa oraşului Mediaş, dar vor găsi şi Mediaşul la 1944. În carte există o fotografie a oraşului din acel an”, ne-a spus profesorul Helmuth Knall, una dintre persoanele care au contribuit decisiv la reeditarea acestui volum.
George Togan s-a născut la data de 4 decembrie 1910 şi a fost un reputat publicist, literat şi istoric. A fost redactor la ziarele „Adevărul”, „Dimineaţa din Bucureşti” şi colaborator la „Universul”, „Vremea” şi „Adevărul Literar şi Artistic”. De asemenea, a fost foarte atras de istoria medicinei şi a astronauticii. În această privinţă a făcut cercetări asupra ciumei, care a bântuit în Evul Mediu, făcând în această privinţă o comunicare la Societatea de Istoria Medicinei Bucureşti, în colaborare cu generalul medic dr. Odysseus Apostol, care a fost medic şef al Aviaţiei, apoi al armatei, iar în ce priveşte astronautica a scris o carte despre viaţa şi opera părintelui rachetei, Hermann Oberth şi a rostit o judecată de valoare asupra acestuia în 1994, când s-au sărbătorit 100 de ani de la naşterea sa. Pe baza unor documente originale depistate cu pasiunea ce l-a caracterizat pentru istoria ţinutului natal stabileşte vechimea unor localităţi ca Mediaşul, Sighişoara, Dumbrăveni, Târnăveni, Agnita, Cetatea de Baltă, permiţând sărbătorirea primei atestări documentare a acestora, iar la Mediaş a descoperit în vatra oraşului civilizaţia antică ce va purta numele “Cultura Mediaş”.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
ADR CENTRU

Primaria SIBIU

Management Salubrizare si Protectia Mediului

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Comunicat Hoghilag
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA