Tribuna
Petre Daea la Sibiu: "Să facem în fiecare zi şi în fiecare loc ceea ce este necesar ţării!"
Dumitru CHISELIŢĂ
2633 vizualizari
Petre Daea la Sibiu:
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost prezent, marţi, la Sibiu, unde a organizat conferința regională "Caravana Cunoașterii PNS 2023-2027" şi a efectuat vizite la mai multe obiective agricole din nordul judeţului. Caravana Cunoașterii s-a desfăşurat în Sala Festivă (Sala de Lectură) a Bibliotecii Judeţene ASTRA - Corpul A, începând de la ora 10, şi este organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). Ea are ca scop diseminarea informațiilor din Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 și a informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.

În prezenţa unui public numeros format din primari din localităţile judeţului, agricultori, fermieri şi cadre universitare, ministrul Daea a explicat oportunitățile de finanțare din PNS 2023-2027 și cum pot fi absorbiți banii europeni pentru agricultură.

"Caravana Cunoaşterii" a fost definită, la demararea ei, de către ministrul Petre Daea, ca fiind "...o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm și îl vom desfășura în toată țara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Național Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toți cei interesați a-l aplica. Avem la dispoziție 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri și ne asigurăm că vor ajunge. Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să aducem în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile”.

Ce este PNS 2023-2027

Planul Național Strategic reprezintă de fapt strategia agricolă la nivelul României, pentru perioada 2023-2027. PNS înglobează instrumente de sprijin finanțate atât din Pilonul I -FEGA (Plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței) cât din Pilonul II – FEADR (Politica de dezvoltare rurală).
PNS vizează obiective ca promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat, care să asigure securitatea alimentară, creșterea viabilității fermelor prins tabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea disparităților dintre ferme, consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității sectorului agro-alimentar prin intensificarea cooperării, încurajarea investițiilor colective, modernizarea, restructurarea fermelor, prin investiții pentru îmbunătățirea productivității concomitent cu dezvoltarea, modernizarea industriei alimentare şi nu în ultimul rând dezvoltarea socio-economică a spațiului rural prin atragerea și susținerea tinerilor și facilitarea dezvoltării afacerilor, promovarea și creșterea ocupării forței de muncă, incluziunii sociale și adezvoltării locale în zonele rurale.

Bugetul PNS 2023-2027 este de 15,8 miliarde euro, din care 907,1 milioane sunt alocaţi investiţiilor în dezvoltarea fermelor, 502,4 milioane euro pentru irigaţii zonale şi locale, 420,3 milioane pentru tinerii fermieri iar 375,2 milioane pentru investiţii în depozitare şi procesare. Alte finanţări din Plan sunt pentru dezvoltarea zonelor rurale, plăţi directe, ecoscheme, intervenţii sectoriale. PNS-ul mai face referire la sprijin cuplat pentru vegetale (soia, lucernă, mazăre-fasole, cânepă, orez, sămânţă de cartofi, hamei, sfeclă de zahăr, legume de consum, fructe, seminţe pentru plante furajere sau în zootehnie, pentru vaci de lapte, taurine pentru carne, bivoliţe pentru lapte, ovine, caprine sau viermi de mătase. Mai sunt prevăzute fonduri pentru practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, înierbări în plantațiile pomicole, viticole şi în pepiniere. În Planul Naţional Strategic este prevăzut şi sprijin pentru fermeirii afectaţi de pierderi ale producţiei agricole.


Petre Daea, despre cum va fi anul agricol, producţia de carne de porc şi încurajarea fermierilor români

Întrebat, în conferinţa de presă ce a avut loc după eveniment, ce previziuni ar avea pentru anul agricol 2023, în contextul în care cel care a trecut a fost considerat unul secetos, ministrul Petre Daea a răspuns: "Un agronom se uită la câmp şi sigur interpretează evoluţia vremii. La această dată, lucrurile arată bine. Ploile care au acoperit aproape toată ţara au adus apa necesară în sol pentru a vegeta culturile însămânţate până în toamna anului trecut. Perspective sunt, din acest punct de vedere. Vom vedea ce înseamnă în continuare. Nu ai producţia sigură decât atunci când o ai în magazie, cu lacătul (pe ea) şi cu cheia la tine. În orice caz, perspectivele sunt îmbucurătoare. În al doilea rănd, acel fond de risc îl vom crea în aşa fel încât să dăm stabilitate şi siguranţă fermierului. Îl construim acum în minister, de la nivel de acte normative şi se vor pune în aplicare, sper eu, în acest an, finalizând tot procesul acesta de legiferare şi de creare a strucuturilor necesare. Acest fond, cum spuenam, va fi gestionat de către APIA ".

Referitor la o dorită dominare a pieţei de produsele autohtone care să le surclaseze pe cele din import, Petre Daea e de părere că  "...sunt anumite produse pe care trebuie să le producem în ţară şi, am spus-o foarte clar, suntem deficitari la carne de porc, nu întâmplător, pentru că am pus în mişcare acel act niormativ privind crearea unităţilor de reproducţie în ţară, ştiindu-se că din 2019, actele acestea normative nu au fost puse în practică şi iată că ne aflăm în situaţia pe care o cunoaştem cu toţi, o înţelegem fiecare şi o simţim la rândul nostru. Din această perspectivă a relansării reproducţiei în România, văd o creştere a efectivelor". El a mai spus că trebuie să fim atenţi şi "să facem tot timpul ce trebuie" pentru "a putea stăpâni această molimă extraordinar de grea care este pesta procină africană şi care a afectat efectivele de suine din România, cu impact asupra producţiei şi de aici, asupra aprovizionării".      

Reapariţia serelor din Dumbrăveni a impresionat plăcut ministrul, el mărturisind că s-a bucurat când a aflat că acolo "se reia o activitate care a fost abandonată" şi a transmis felicitări tuturor celor implicaţi, dar şi că aşteptările sunt pe măsură. "...Şi cei din localitatea respectivă dar şi doritorii de produse legumicole aşteaptă materializarea acestui obiectiv de investiţii, care, înţeleg, se ridică la o sumă destul de importantă, ceea ce ne dă siguranţa că vom avea ce ne trebuie când ne trebuie şi să facem în fiecare şi în fiecare loc ceea ce este necesar ţării"

Dspre programul de sprijin pentru producătorii de lână, ministrul Daea a spus că îi pare rău că acesta s-a pierdut, pentru că eficienţa lui se putea vedea astăzi, "pe verticală". "Spun pe verticală pentru că aceste produse intraseră prin agrementarea tehnică, într-o tehnologie de folosirea în materialele de construcţii cu izolare fonică, care puteau fi valorificate în România". Darea a mai spus că ştie că există un proiect depus la Ministerul Economiei privind folosirea lânii în materialele de construcţii. Despre o posibilă reluare a subvenţiei, ministrul agriculturii e de părere că "este posibil să facem mult mai mult şi mai bine şi să realizăm în acest domeniu ceea ce trebuie.
Daea mai spune că se poate face mai mult pentru a se "tempera" apetitul străinilor de a cumpăra terenuri agricole în România: "sunt adeptul impulsionării activităţii în legumicultură şi, evident, al lucrării terenului de către fermierii români"            
Cu privire la propaganda tot mai intensivă la nivel eurpopean şi mai nou naţional de a îndemna oamenii să mănânce insecte sau produse pe bază de insecte, Petre Daea a spus doar atât: "LĂSAŢI GREIERII SĂ CÂNTE!"

Bogdan Trif: "Atunci când munceşti ai şi cârcotaşi"

"Această întâlnire a fost organizată "din scurt", săptămâna trecută am fost la dânsul, bineînţeles la 7 dimineaţa, pentru că aşa are programul (...) şi i-am adresat invitaţia de a participa în Sibiu şi de a organiza această reuniune regională la Sibiu. Imediat domnul ministru a acceptat şi iată că această întâlnire utilă pentru producătorii agricoli a avut loc astăzi", a declarat deputatul Bogdan Trif, preşedintele PSD Sibiu, prezent la eveniment.

El a precizat că "atunci când munceşti ai şi cârcotaşi care te critică. Ieri seară, la ora 11, domnul ministru a ajuns la Sibiu, până la 1:30 a stat la discuţii cu producătorii din domeniul legumicol, la ora 7 dimineaţa a fost astăzi la Direcţia Agricolă, unde s-a întâlnit cu toţi lucrătorii din Sibiu şi a făcut videoconferinţa la nivel naţional, după aceea am fost în piaţă unde s-a întâlnit cu producătorii, acum este prezent aici alături de noi. Urmează încă trei vizite în judeţ, unde producători mari l-au invitat pentru a lua din nou contact cu problemele pe care dânşii le au, în speranţa şi cu certitudinea că domnul ministru le va rezolva. Pentru cei care îl critică, pentru că este cel mai iubit ministru şi trebuie să spunem aceasta, pe unde mergem, producătorii şi oamenii simpli se bucură că îl au alături, dar, în spatele acestei iubiri stă multă muncă. Multă muncă şi rezultate. (...) Le doresc celor care îl critică să vină o dată pe săptămână să ţină ritmul cu domnul ministru, să vadă cât munceşte şi cum munceşte acolo şi cu siguranţă o să-şi schimbe opinia".

Prefectul Mircea Creţu, prezent şi el la conferinţă, e de părere că PNS este "un plan bun şi generos pentru România, iar în 2027 să de Dumnezeu să avem o absorbţie de 100%"
De la Sibiu, ministrul Petre Daea a plecat în zona Mediaşului, unde a făcut o vizită de lucru la ferma celui mai mare producător agricol din centrul țării, Teodor Aflat. De acolo, s-a deplasat la Dumbrăveni, unde vechile sere vor fi redate circuitului agricol, după ani de zile în care au rămas în paragină. Petre Daea a vizitat apoi, o fermă de hamei din Laslea, fermă cu suprafața de 20 de hectare, deținută de un investitor român care a reușit să devină un competitor serios pentru importatorii de hamei.


comentarii
11 comentarii

Omul are un farmec rarisim!
Rar vezi asa simpatici!!!
Sanatate
17.01.2023 19:00
Deși pare absurd, PSD ar fi trebuit să lase PNL și USR să aducă țara în pragul dezastrului pentru ca, în acest fel, să dispară definitiv de pe scena politică. Dar, pentru că s-a aliat cu PNL, PSD n-a facut altceva decât să-și arate adevărata față de partid progresist și globalist, antinațional. Miniștrii PSD sunt de formă. Deciziile se iau în afara țării.
Un comentator
17.01.2023 22:20
Titlu de Scanteia :)
In sensul ca chiar nu conteaza ce mai zic oamenii astia, conteaza ce fac.
Daca Daea ar zice ca spera sa se duca dracului agricultura si ar face exact opusul, nu m-ar interesa ce zice, la fel cum nu ma intereseaza nici sloganurile astea pozitive.
ike
18.01.2023 01:04
Treaba e gata -- pozele nota 10- gata sa trecem la culcare -- VA ROG FARA SFORAITURI
18.01.2023 03:59
Mare filozof acest Daea, ne bucurăm cu toții că-i primul la minister (sigur are probleme cu prostata). Trif peste câțiva ani te vei trezi și tu devreme asta doar ca să te pisi.
18.01.2023 09:34
Este simpatic,la prima vedere,acest palavragiu notoriu dar adevărul este crunt:nu suntem in stare să ne asigurăm din țară hrana cea de toate zilele!Este vorba de carne,lapte,pește legume si fructe-adică alimente de bază! Nu vorbim de fructe exotice sau mofturi.Iar cele care le oferă micii producători au prețuri intangibile!Ceva este nefunctional in acest minister numit al agriculturii!
Solomon
18.01.2023 11:08
Cata ipocrizie. Pai cu PSD-ul la putere ati distrus tot ce inseamna agricultura si zootehnie in Romania. V-ati aliat acum cu progresistii PNL-isti pentru a da lovitura de gratie. Luati decizii ca pe vremea comunistilor. Vreti sa controlati voi ce si cat produce taranul in gradina. Ce si cat are in cotet. Ati interzis comercializarea produselor din gospodarie si ati sprijinit mereu mallurile si supermarketurile. De cand sunteti voi infiintati ati luptat mereu impotriva romanilor si pentru interesele straine, la ordine din afara.
Slugoi nenorociti ce sunteti.
Singurul care a avut curajul sa faca ceva impotriva bancilor straine cu roborul, impotriva supermaketurilor cu obligatia de a avea marfa romaneasca pe raft, si a multinationalelor care isi sifoneaza veniturile in afara tarii fara sa plateasca impoite, a fost Dragnea. Insa i-ati inscenat proces politic si ati scapat de el.
PSD partid de securisti antiromani si antinationali.
Eu
18.01.2023 15:51
Să facem din tenisul de câmp un sport de masă
18.01.2023 16:46
Mai E-ule cum poti sa-l elogiezi pa Dragnea cu rusinile lui de prim-ministrii, Grindeanu, Tudose si Dancila in care P.Daia era ministrul agriculturii !
Noi
18.01.2023 17:12
dupa revolutie am pus botul si l-am votat pe iliescu, apoi au venit cei de la cdr , care au promis, dar n-au putut, a venit iar psd-ul cu clica lui de hoti, ne-a aburit basescu cu lacrimi de crocodil si am mai pierdut 10 ani din viata...sasul nostru ne-a dat cu abureala pe la nas si l-am crezut si am mai pierdut 10 ani...sunt curios cand ne vom trezi si o sa intelegem ca toti cei din asa zisa "clasa politică" sunt toti niste hoti, pusi pe capatuiala si care sunt in cardasie de mai bine de 30 de ani. Mai oameni buni, pe astia nu-i intereseaza de noi, de problemele si de nevoile noastre...vor doar sa-si umple conturile si sa se bucure de prostia noastra... vin si plang in fata noastra, fac circ, spectacol, se umfla in pene si fac pe revoltatii si noi ii alegem si le mai si pupam mainile, ca, "uite ce bine le zice", dar, doar le zice...de facut, nimic, nada, nothing....vin o gramada de gunoaie, analfabeti, habarnisti si tupeisti sa ne ceara voturile si noi ii ridicam in slavi...pacat de ce-am ajuns...hraneam toata Europa si acum nu avem destul nici pentru noi...Comtim-ul pe butuci, fermele de pasari, pe butuci, serele- praf si pulbere, fermele de vaci -doar amintire, campurile arate si cultivate- unde sunt? Bine ca avem gaini, rate, porci, lapte, branza, mere si multe, multe altele, din UE....
sictirit de atatea minciuni....
18.01.2023 18:28
Noi, voi si-o umbrela :)
Cum il pot elogia pe Dragnea? Simplu.
A fost singurul care s-a luat la tranta cu sistemul bancar. A dat legi prin care roborul a scazut la jumatate, pe atunci era 0,9. Intreaba-i pe cei care au imprumuturi acum ce parere au?
A fost singurul care a sprijinit productia autohtona si a fortat supermarketurile sa puna pe rafturi produse romanesti.
A fost singurul care a incercat sa reglementeze problema sifonarii veniturilor multinationalelor.
A intrat in conflict cu Itzarescu pentru ca a vrut sa aduca rezerva de aur a Romaniei inapoi in tara. Pentru cei care nu stiu, rezerva de aur a Romaniei este in banca Angliei. Polonia si-a repatriat aurul, Ungaria l-a repatriat. Multe tari si-au adus aurul acasa, noi NU. Datorita lui Itzarescu.
A fost singurul care a dat unda verde Referendumului pentru Familie, dupa ce semnaturile au stat ingropate prin sertare 3 ani de zile. Insa propaganda progresista v-a facut sa mergeti dupa fenta. L-au numit Referendumul lui Dragnea, si l-au batjocorit pana oile au promis sa stea acasa, sa nu voteze.
Cat de imbecila sa fie popu latia incat sa nu voteze un lucru de care este direct interesata? Asa au castigat homalaii de la USR popu laritate, ca au luptat impotriva "lui Dragnea", cand de fapt ei au luptat mereu impotriva Ortodoxiei. Asa lucreza nemernicii astia pidosnici. Batjocoresc pe cel care vrea sa faca bine si lauda pe cei ce fac rau.
In comparatie cu jigodiile troglodite din PSD-ul de acum, Dragnea era baiat gigea.
Daca cineva face o fapta buna, trebuie apreciat pentru asta. Eu nu spun ca Dragnea a fost usa de biserica, insa omul se poate schimba, si nu doar atat, dar si ticalosii mai fac fapte bune cateodata. Injurati-l de Dragnea pentru ce a facut rau, nu pentru ce a facut bine.
La fel si cu alte personaje controversate. Paunescu a fost si o jigodie de om. Dar nu a fost mereu asa. a facut lucruri remarcabile, pentru care trebuie amintit. Ceausescu la fel. A fost un criminal comunist, insa cum, necum, a facut si unele lucruri bune pentru Romania. Nici nu vreau sa imi imaginez cum ar fi aratat tara noastra daca ramanea pe mainile bolsevicilor veniti pe tancurile sovietice in 45.
Daca judecati, judecati cu dreptate. Orice ticalos se poate intoarce pe calea ce buna. Nu mai generalizati si nu va mai duceti dupa fentele progresiste.
Eu
18.01.2023 20:13
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA