FITS 2024
Tribuna
Peste 80.000 de vizitatori într-o lună la expoziția "Tițian, Ecce Homo" de la Iași
Dumitru CHISELIŢĂ
318 vizualizari
Peste 80.000 de vizitatori într-o lună la expoziția

În perioada 9 mai-8 iunie 2024, Muzeul Național Brukenthal a expus la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iași lucrarea "Ecce Homo", realizată de renumitul artist Tițian.
Peste 80.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului "Regina Maria", pentru a vedea cea mai importantă și valoroasă lucrare expusă vreodată la Iași. Evenimentul a fost organizat cu suportul Ministerului Culturii și cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
 
Cu acest prilej, Mihai Chirică, primarul municipiului Iași a declarat: "Expoziția Tițian. Ecce Homo de la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, unde a fost expusă capodopera deținută de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, a reprezentat un moment remarcabil nu doar pentru iubitorii de frumos, ci și pentru întreaga comunitate ieșeană. Grație acestui eveniment care a suscitat un interes major, orașul nostru și-a confirmat încă o dată statutul de reper cultural de anvergură internațională. 
În acest context vreau să mulțumesc încă o dată domnului manager dr. Alexandru Chituță, Cetățean de Onoare al orașului nostru, pentru excelenta colaborare dintre instituțiile de cultură ieșene și faimosul Muzeu Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România, unul dintre primele înființate în Europa și cel mai mare din sud-estul Europei! 
Având speranța că această colaborare fructuoasă va continua, cu nobilul scop de a promova adevăratele valori, țin să-mi exprim aprecierea pentru devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă generațiile de specialiști ai Muzeului Brukenthal, contribuind astfel, de peste 200 de ani, la conservarea, sporirea și valorificarea unui patrimoniu cultural de o importanță uriașă pentru cultura națională”.

Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal și curatorul expoziției a declarat la rândul lui: Este un deziderat pe care mi l-am asumat la preluarea mandatului de manager, acela de a promova valoroasa colecție a Muzeului Național Brukenthal. Este important să facilităm accesul la cultură unui număr cât mai mare de români. Expoziția Tițian, Ecee Homo a adus în premieră la Iași o capodoperă a artei europene, fiind cea mai valoroasă lucrare expusă vreodată în Iași iar numărul impresionant de vizitatori, un record pentru o lună de zile, transmis de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași subliniază, încă o dată, dacă era nevoie, că și în România publicul participă la evenimente de calitate. Contează însă să știm ce expoziții să facem, ce mesaj sa transmitem și cum să realizăm marketingul expozițional. În ultima vreme am organizat diferite expoziții inedite: am expus în premieră 5 capodopere la București, în cadrul expoziției Brukenthal Exclusive iar în această lună vom organiza din nou la București expoziția Aurul de la Brukenthal. Avem o colecție impresionantă și valoroasă care merită si trebuie cunoscută. Mulțumesc tuturor colegilor implicați, Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, Consiliului de Administrație, doamnei ministru Raluca Turcan și domnului primar Mihai Chirica, Jandarmeriei Române din Iași și Sibiu și firmei de transport Orbit.”

Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal Regina Maria din Iași a afirmat: "Adusă în premieră la Iași, din colecțiile Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în data de 10 mai 2024, capodopera ,,Ecce Homo”, realizată de marele artist renascentist Tiziano Vecellio, a putut fi admirată la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași. Ne despărțim cu greu de această lucrare.
În această perioadă peste 80.000 de vizitatori ne-au trecut pragul și au vizitat această lucrare. Când mi-au spus colegii numărul vizitatorilor i-am rugat să mai socotească încă o dată. A fost impresionant să vedem în fiecare zi și apoi în Noaptea Muzeelor mii de vizitatori de la tineri la cei mai în vârstă care au rămas impresionați. Au fost turiști chiar din părțile Sibiului și Brașovului care au venit la Iași sa vadă această lucrare iar unii au venit și de 2 sau 3 ori.
Colectivul Muzeului Municipal ,,Regina Maria” Iași adresează mulțumiri sincere Primăriei Municipiului Iași, domnului primar Mihai Chirica, Ministerului Culturii acordat în organizarea acestei importante expoziții, ,,Tițian. Ecce Homo. Valoarea deosebită a lucrării expuse și profunzimea mesajului transmis au adus spre sediul Muzeului Municipal un impresionant număr de vizitatori, de la preșcolari, până la publicul adult, care au apreciat, într-un mod aparte, dimensiunea culturală. Zecile de mii de vizitatori care s-au bucurat de această expoziție reprezintă dovada concretă a faptului că misiunea noastră, de a facilita accesul la cultură, a fost îndeplinită. Suntem, așadar, îndreptățiți să adresăm mulțumiri domnului Alexandru Constantin Chituță, prietenul Muzeului nostru și Muzeului Național Brukenthal. De asemenea, îndreptăm mulțumiri către mass-media locală și națională pentru excelenta promovare! Fiecăruia în parte și tuturor deopotrivă, Mulțumim!"

Cu prilejul Zilei Europei, tabloul „Ecce Homo” de Tițian a fost expus pentru prima dată la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași. În baza parteneriatului cu Poșta Română, au fost trimise gratuit și cărți poștale cu lucrarea Tițian. Această piesă de artă este parte din colecția Muzeului Național Brukenthal, fiind unică în România și în Europa de Est.

comentarii
1 comentarii

Asa se fac banuti babani dupa o munca obositoare -- batut un cui in perete si agatat tabloul -- doar 1 leu la intrare si sa facut -80 de mi de leuti-- sistemul asta a progresat in Ro-- unii nici cuie nu bat -- si trai nene plus asistatii sociali handicapati la titlul - ONESTITATE -- SA MAI ZIC DE JURISTI?? SAU EROI INCHIPUITI DE LA REVOLUTIE???-- pensii speciale si salarii astronomice la ei legea e -- fara volan-- adica conduc acolo unde gramada de banutiu e mai mare
11.06.2024 06:43
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica