Tribuna
PNL
Peste 500 de spectacole, 3.300 de artiști și 70 de țări la FITS 2018. Primele bilete se pun în vânzare pe 27 martie!
Andra MARINESCU
3019 vizualizari
Peste 500 de spectacole, 3.300 de artiști și 70 de țări la FITS 2018. Primele bilete se pun în vânzare pe 27 martie!
© Arhiva TRIBUNA
525 de spectacole, 3.300 de artiști din 73 de țări și mai mult de 70 de spații de joc. Așa se caracterizează, în cifre, cea de-a XXV-a ediție a evenimentului care, de un sfert de veac, transformă Sibiul, an de an, pentru mai bine de o săptămână, în capitala teatrului mondial. Festivalul Internațional de Teatru va avea loc în perioada 8 - 17 iunie și se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României-Centenar. Primele bilete vor fi puse în vânzare pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, pentru aproximativ 50 de reprezentații din agenda FITS 2018.


Timp de zece zile, orașul de pe Cibin se va transforma, în perioada 8 - 17 iunie, într-o scenă uriașă pentru artiștii care vor prezenta spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan și operă în spațiile outdoor și în sălile convenționale de spectacol. De asemenea, programul cuprinde ateliere și masterclass-uri susținute de personalități de prim rang din domeniul artelor, spectacole lectură, cu texte scrise de noile generații de dramaturgi, conferințe speciale care îi aduc în fața publicului pe unii dintre cei mai importanți invitați ai ediției, expoziții și instalații, lansări de carte și proiecții de filme. În plus, potrivit organizatorilor, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, festival de sine stătător în cadrul FITS, aduce împreună studenți și masteranzi de la cele mai cunoscute instituții academice de profil.

© Arhiva TRIBUNA


Centenarul României


FITS va marca și cei 100 de ani ai României.

"În onoarea Centenarului României, creăm la Sibiu o punte internațională a dialogului sub semnul excelenței, realizând un cadru amplu în care cultura românească, teatrul și artele spectacolului din România iau contact cu cele mai importante culturi ale lumii. Astfel, FITS marchează aceste sărbători prin mai multe evenimente. La Sibiu va ajunge una dintre cele mai importante instituții teatrale europene din Germania, Thalia Theater Hamburg, cu renumitul regizor Luk Perceval, care a primit la ediția din 2016 o stea pe Aleea Celebrităților", a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS. De asemenea, și în acest an, sezonul japonez se remarcă prin bogăția proiectelor cuprinse. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai Japoniei, Hideki Nova, va veni la FITS împreună cu cel mai important teatru nipon, Tokyo Metropolitan Theatre, cu spectacolul "One Green Bottle", coprodus cu Teatrul Național din Londra. Ryu Suzuki, câștigătorul de anul trecut din cadrul platformei Yokohama Dance Collection, va prezenta un spectacol în cadrul ediției aniversare FITS. "Tot din Țara Soarelui Răsare vin la festival Compania 1980, dar și Yamamoto Noh Theatre, care respectă tradiția Noh, veche de peste 700 de ani", mai spune Chiriac.


Spectacolul lui Purcărete care va deschide Jocurile Culturale şi Olimpice de la Tokyo


FITS vine și cu premiere. Una dintre ele este a producției "The Scarlet Princess of Edo", în regia lui Silviu Purcărete, un spectacol kabuki, realizat de TNRS într-un spațiu special conceput, în colaborare cu cel mai important creator de kimono-uri din Japonia, Tomita Nobuaki. Spectacolul este comisionat pentru deschiderea Jocurilor Culturale și Olimpice de la Tokyo, în 2020.
De asemenea, în anul în care British Council împlinește 80 de ani de existență în România, la FITS vor veni Luca Silvestrini;s Protein și Neil Bartlet, cu unele dintre cele mai importante spectacole ale momentului.
FITS celebrează Centenarul României și alături de artiștii israelieni, alături de care sărbătorește și 70 de ani de existență a statului Israel, cu cel mai mare autor de teatru de aici, Hanoch Levin și Gesher Theater, dar și alături de unele dintre cele mai bune companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company și Kolben Dance Company.
În  plus, China Shanghai International Arts Festival și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sărbătoresc împreună cei 20 de ani de existență a festivalului de la Shanghat și 25 de ani de FITS. Anul trecut s-a semnat un acord de parteneriat între cele două evenimente, în vederea creării unor strategii de dezvoltare, cooperare și susținere.
"Împreună cu artiștii americani, dezvoltăm plaftorma strategică de cooperare, prin continuarea prezentării secțiunii dedicate militarilor români, americani și din țările NATO, care, împreună, apără teritoriul României.

© Arhiva TRIBUNA

Pe o scenă special amenajată în cadrul Academiei Forțelor Terestre , prin programul American Democracy Series, Peter Sellars împreună cu The Flex Dance Community, vor apărea atât în fața militarilor, cât și publicului civil, alături de Dennis O'Hare, artist distins cu premiul Outstanding Solo Show, la Lucille Lortel Awards, în 2012", mai spune Chiriac.


Lăcaşuri de cult, biserici fortificate...


Ediția 2018 a FITS marchează și schimburile culturale dintre România și Franța, aducând la Sibiu spectacolul nominalizat ca cel mai bun al Franței, "În adâncuri", produs de Compagnie Lacascade. De asemenea, va fi inaugurat un program cu Parc de la Villette, "Micro-Folie", creat special pentru copiii din România, într-un program pilot la Sibiu, în care sunt implicate marile muzee și instituții de spectacol din Franța, dar, în premieră, și din România.

© Arhiva TRIBUNA


Lăcașuri de cult din Sibiu, Mărginimea Sibiului  și biserici fortificate transilvănene își vor deschide și în acest an porțile pentru artiștii români și internaționali, care vor prezenta concerte de orgă.


Aproximativ 450 de voluntari


Anul acesta, FITS aduce și 450 de voluntari din România și țările participante, iar Bursa de Spectacole, ce va avea loc în perioada 11 - 16 iunie, reunește reprezentanți ai unor structuri publice sau independente din întreaga lume, directori de festivaluri și instituții, actori, producători și programatori. Înscrierile la Bursa de Spectacole sunt deschise până pe 23 martie.

© Arhiva TRIBUNA


Primele bilete ale ediției aniversare FITS vor fi puse în vânzare de Ziua Teatrului Mondial, pe 27 martie. Ele vor putea fi achiziționate atât online, de pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro, cât și de la Agenția Teatrală de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17, care funcționează de marți până sâmbătă între orele 11 - 18 și duminica între orele 10 - 14.

 

© Arhiva TRIBUNA

© Arhiva TRIBUNA

© Arhiva TRIBUNA


comentarii
1 comentarii

500 de spectacole? bai ati luat-o razna :)) Nu exista. Luam un program si verificam cate spectacole sunt? Numai basini.
Vai de capul nostru, chemati psihiatrul!!!
13.03.2018 17:47
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia