Tribuna
PNL
Peste 450 de adolescente, unele sub 14 ani, au devenit mame în doi ani la Sibiu
Sorana MAIER
14272 vizualizari
Peste 450 de adolescente, unele sub 14 ani, au devenit mame în doi ani la Sibiu

România continuă să fie campioana Europei la nașterile în rândul adolescentelor, iar datele arată că din cele 6079 de nașteri care au avut loc la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgență din Sibiu, 457 au fost mame adolescente, adică tinere cu vârsta sub 19 ani, media vârstei lor fiind de 16 ani. 

Statisticile au fost realizate de medicul neonatolog Livia Ognean, șeful Secției Neonatologie al SCJU Sibiu, alături de un colectiv de specialiști, între care dr. Radu Chicea, Elena Călin, Oana Boantă, Roberta Cioclu, și au fost incluse într-un studiu de specialitate.
Un procent impresionant, de 82% dintre aceste mame, provin din mediul rural, 81% dintre ele nu au nicio sursă de venit, 8,3 % sunt căsătorite și 35% sunt fumătoare.
În termeni de specialitate, maternitatea în rândul adolescentelor se referă la nașterile care intervin în rândul fetelor cu o vârstă mai mică de 19 ani și care atrag după ele riscuri crescute de complicații la naștere, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut.
”Nașterea în perioada adolescenței este asociată cu o creștere a morbidității și a mortalității atât în rândul mamelor, cât și al nou-născuților. Este frecvent nevoie de intervenții medicale de urgență pentru a reduce riscul asociat nașterilor în rândul adolescentelor”, spune dr. Livia Ognean. 
Perioada adolescenței, spun specialiștii, este o perioadă foarte dinamică din punctul de vedere al transformărilor pe care le presupune trecerea de la copilărie la viața de adult, caracterizată prin maturizarea fizică și sexuală, emoții intense și schimbări sociale, având în vedere că este perioada în care tinerii își dobândesc independența. 
Datele studiate de medicul sibian arată că din cele 457 de mame adolescente, 25 dintre ele aveau mai puțin de 14 ani în momentul în care au născut. Două dintre adolescentele aveau 12 ani în momentul în care au devenit mame, cinci dintre ele doar 13 ani și alte 18 aveau 14 ani. 
Lipsa educației este prezentă în rândul acestor tinere, 20% dintre ele având mai puțin de 4 ani de școală. Mai mult decât atât, peste 30% dintre ele nu erau la prima sarcină, iar 24% dintre ele nu erau nici la primul copil.
În ceea ce privește vizitele la medic, un sfert dintre adolescente nu fuseseră deloc la controale pe durata sarcinii, iar în ceea ce le privește pe mamele cu vârste între 12 și 16 ani, 28,5% dintre ele nu au mers deloc la medic.
Pramaturitatea în rândul copiilor născuți de mamelor adolescente este foarte frecventă. Statisticile arată că 63 de copii s-au născut prematuri, 5 au fost prematuri extrem de mici. Copiii născuți de mamele premature au avut greutate la naștere între 4410 grame - cel mai mare, și 920 grame - cel mai mic.
Concluziile medicilor sunt îngrijorătoare și ei atrag atenția asupra faptului că nașterile în rândul adolescentelor ar trebui să fi o problemă de sănătate publică.
”Concluziile studului nostru au confirmat observații relevate de multe alte studii. În România, nașterile în rândul adolescentelor ar trebui să fie cuprinse într-o politică de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât, alături de Bulgaria, România are cea mai crescută rată a nașterilor în rândul adolescenților din Europa”, spun specialiștii. 

dr. Livia Ognean
dr. Livia Ognean


comentarii
2 comentarii

Mai frunzache,ai gasit ocazia sa-ti bagi si tu capul in poza ??
03.10.2018 14:11
vorba unui clasic in viata
niste tziganci unde jocul cu organul genital masculin e lege! ca doar e democratie
ARDEO
04.10.2018 00:15
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia