Continental
Tribuna
Peste 3,6 kilometri de piste de bicicliști pe malurile râului Cibin. Primăria Sibiu licitează proiectul tehnic și avizele
Sorana MAIER
1527 vizualizari
Peste 3,6 kilometri de piste de bicicliști pe malurile râului Cibin. Primăria Sibiu licitează proiectul tehnic și avizele

Primăria Municipiului Sibiu a alocat 1,2 milioane lei pentru realizarea proiectelor tehnice și obținerea avizelor pentru unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte ale sale, amenajarea de piste de biciclete pe malurile râului Cibin. Investiția va fi făcută din fonduri europene și este estimată la 12 milioane euro pentru o lungime de 3,6 kilometri.

Pentru acest proiect a fost realizat Studiul de Fezabilitate în anul 2018, iar proiectul a fost depus pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii 4e, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de județ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Proiectul este în etapa de evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

 

Șase tronsoane distincte

 

În cadrul Studiului de fezabilitate pentru implementarea proiectului „Traseu pietonal

și pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin”, specialiștii au analizat două scenarii, care diferă doar din punct de vedere al soluţiei tehnice adoptate la nivelul lucrărilor de consolidare prevăzute în albia majoră a râului Cibin.

Scenariul  1 văzut de specialiști ca fiind scenariul optim, presupune realizarea de piste pentru biciclişti de-a lungul râului Cibin pe un traseu alcătuit din 6 tronsoane distincte în lungime totală de 3674 m.

Pentru Tronsonul 1 în lungime de 155 m, traseul pistelor de biciclete este adiacent trotuarului stâng al străzii Maramureșului (pe direcţia de mers dinspre strada Profesor Aurel Popa către șoseaua Alba Iulia). Specialiștii propun realizarea unei piste pentru biciclete în dublu sens (lățimea benzii de circulație pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m) amplasată adiacent trotuarului stâng al străzii Maramureșului la o distanță de 0,50 m de marginea trotuarului.

Tronson 2 va avea o în lungime de 615 m, iar traseul pistelor de biciclete se desfășoară în albia

majoră a răului Cibin, pe malul drept al acestuia, având punctul de început în zona sensului giratoriu de la intersecţia dintre șoseaua Alba lulia și strada Malului, în apropierea trecerii de pietoni către supermarketul Kaufland iar ca punct final, rampa de coborâre a subtraversării ciclo - pietonale a podului Neculce. Pista va fi în dublu sens (lățimea benzii de circulaţie pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m), amplasată în albia majoră a râului Cibin pe malul drept al acestuia.

Tronsonul 3, în lungime de 406 m prevede faptul că traseul pistelor de biciclete se desfășoară în albia majoră a răului Cibin, pe malul drept al acestuia, având punctul de început rampa de urcare a subtraversării ciclo - pietonale a podului Neculce iar punctul final al tronsonului 3 fiind rampa de coborare a subtraversării ciclo - pietonale a podului Piața Cibinului. Specialiștii propun realizarea unei piste pentru biciclete în dublu sens (lățimea benzii de circulație pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m), amplasată în albia majoră a râului Cibin pe malul drept al acestuia.

Pentru Tronsonul 4 în lungime de 583 m, traseul pistelor de biciclete se desfășoară în albia

majoră a răului Cibin, pe malul drept al acestuia, având punctul de început rampa de urcare a subtraversarii ciclo - pietonale a podului Piaţa Cibinului iar punctul final fiind zona intersecţiei cu strada Gladiolelor.

Tronsonul 5 în lungime de 131 m va cuprinde o pistă pentru biciclete în dublu sens (lățimea benzii de circulaţie pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m), pistă de biciclete ce este poziționată pe amplasamentul actual al trotuarului stâng al străzii (pe direcția de mers dinspre strada Gladiolelor către strada Rusciorului).

Tronsonul 6 în lungime de 1784 m se desfășoară în albia majoră a râului Cibin, pe malul stâng al acestuia, având punctul de început zona podului peste Cibin de pe strada Rusciorului, iar punctul final al tronsonului fiind în zona autostrăzii A1. Specialiștii propun realizarea unei piste pentru biciclete în dublu sens (lăţimea benzii de circulaţie pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m),amplasată pe primii 120 m la nivelul malului superior al râului Cibin iar pe restul traseului pista de biciclete urmând a fi amplasată în albia majoră a râului Cibin pe malul stâng al acestuia.

Potrivit estimărilor inițiale, proiect urma să coste aproximativ 12 milioane euro din fonduri europene.

 

Ce beneficii aduce

 

„Strategia de Dezvoltare Integrată Urbană a Municipiului Sibiu și Planul de Mobilitate Urbana Durabilă al Municipiului Sibiu conţin ca obiective majore și prioritare, implementarea de soluții de mobilitate urbană care să conducă la creșterea gradului de civilizaţie, a confortului şi a calității vieții, creşterea siguranţei şi securităţii individuale şi colective precum și a gradului de siguranță rutieră şi pietonală. Printr-o abordare integrată toate obiectivele de mobilitate urbană stabilite prin documentele strategice converg către obiectivul major de reducere a emisiilor de CO2 și implicit reducerea poluării”, prevăd studiile.

Proiectul vizează asigurarea infrastructurii necesare pentru promovarea unei soluții alternative de transport urban care să asigure un acces mai uşor al persoanelor la locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes; scăderea timpilor de deplasare și a costurilor de transport; reducerea poluării și a consumului de energie; descongestionarea traficului precum şi îmbunătățirea siguranţei în trafic.

Beneficiile pe care ar urma să le aducă sunt creșterea frecvenţei deplasărilor cu bicicleta prin realizarea de noi artere ciclabile în intravilanul Municipiului Sibiu creșterea atractivității transportului public și a procentului de utilizare a acestui mod de transport în cadrul distribuției modale a deplasărilor, prin asigurarea intermodalității cu soluțiile alternative de mobilitate, creșterea atractivității și siguranţei deplasărilor cu bicicleta, creșterea siguranței şi confortului deplasărilor cu bicicleta, prin instalarea de sisteme de iluminat pentru piste de biciclete cu soluţii aferente de telemanagement.

 


comentarii
3 comentarii

Sa ne spuna cum vor proteja ecosistemul unic din albia Cibinului, pornind de la Vidra (specie protejata), pana la ratzele care cuibaresc acolo si pana la salciile seculare?
Gheorghe
08.10.2019 19:20
Pana atunci, mai bine ar vedea si curata gunoaiele care zac de luni de zile in albia Cibinului, (gen cauciucuri, galeti, bare de autoturisme, etc.) pe portiunea dintre podul de la Libertatea si podul de la Sos. Alba Iulia.
Un pic de curatenie
09.10.2019 08:00
Ghici cine va lua contractul? In primarie se stie?
Verestoy
11.10.2019 10:19
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia