Continental
Tribuna
Peste 260.000 de spectatori, în primul weekend al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu
Andra MARINESCU
946 vizualizari
Peste 260.000 de spectatori, în primul weekend al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu
Festivalul Internaţional de Teatru a transformat Sibiul într-o scenă uriaşă, pentru zece zile, timp în care aproximativ 3.300 de invitaţi şi artişti performează în peste 70 de spaţii de joc. Potrivit lui Constantin Chiriac, preşedintele FITS, în weekend, peste 260.000 de spectatori s-au bucurat de evenimentele festivalului, de vineri până duminică. Ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost deschis oficial, vineri, de un foc de artificii. Mii de oameni au admirat spectacolul în culori, pe cerul Sibiului, mai bine de zece minute.

Prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a debutat vineri dimineaţă cu expoziţii în mai multe spaţii, precum "Cerul de magneţi" de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu", "La masă", de la Aeroportul Internaţional, "Purcăretiada", de la ULBS, "Kabuki - Teatru japonez" şi "Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt", de la Muzeul Naţional "Brukenthal", a continuat cu ateliere, cu prezentări de carte semnată de Emil Cătălin Neghină, cu spectacole indoor, precum "Faust" sau "Blossom", dar şi cu spectacole stradale, care au adus zâmbete în special pe chipurile copiilor.
"Mami, mami, vreau şi eu să cânt pe bicicletă!", a spus, la un moment dat, un prichindel de vreo patru ani, asistând la spectacolul "O fanfară pe biciclete", al olandezilor de la Crescendo Opende Bicycle Band.
Garnizoana Sibiu a făcut, de asemenea, spectacol, adunând numeroase aprecieri din partea publicului, dar şi compania "Aérosculpture" din Franţa a surprins cu "Singuri în Univers?", creând un univers de proporţii uriaşe, alături de acrobaţi, artişti pe picioroange, păpuşari, muzicieni şi pirotehnişti.
Vineri seară a fost şi primul concert live din agenda FITS, cel al lui Broken Back.
La ora 23.50, în Piaţa Teatrului a început focul de artificii. "Înarmaţi" cu telefoanele mobile pentru a filma spectacolul strălucitor, spectatorii şi-au găsit câte un loc, unde au stat nemişcaţi în tot acest timp.


Aproape toate biletele la spectacolele FITS au fost vândute

"Prima seară... Din iubire, cu pasiune, construim încredere, pentru a putea dărui. Partea de a dărui, tema festivalului din acest an, cred că a fost cel mai bine ilustrată în cei 26 de ani de existenţă. E o stare a normalităţii, a frumosului, a binelui, a bucuriei de a dărui fără a aştepta să primeşti ceva în loc. Asta facem de 26 de ani şi probabil că am învăţat acest lucru alături de toţi oamenii pe care îi am în spatele meu. E o echipă uriaşă! Vedeţi că, de la an la an, festivalul creşte, chiar dacă de fiecare dată spun că nu mai are cum să crească. Probabil că aşa se va întâmpla mereu, până vom construi noul Centru de congrese, de spectacole şi Institutul de Cercetări, care deja, anul acesta, are studiul de pre-fezabilitate. Este un lucru extraordinar că am putut să câştigăm acest lucru şi că s-a făcut primul pas", a declarat Constantin Chiriac, la finalul primei zile a FITS.
Conform acestuia, aproape toate biletele la spectacolele FITS au fost vândute. "Ce este nemaipomenit e faptul că biletele sunt epuizate aproape în întregime. Mai sunt şapte, opt, zece spectacole la care nu sunt încă toate biletele vândute. Îi aşteptăm pe toţi la Sibiu... Chiar dacă biletele la 'Hamlet', de exemplu, de azi (n. r. vineri), erau vândute de trei săptămâni, din clipa în care le-am pus în vânzare, s-au mai vândut şapte bilete. Nu au fost ţinute pentru cineva. Au fost câţiva care nu au venit. Deci, la toate spectacolele mai există speranţa că puteţi să mai găsiţi un bilet", a mai declarat Chiriac.


Chiriac: "Cerul senin este alături de noi!"

Despre prima zi, Constantin Chiriac a spus că vremea a fost de partea festivalului. "De menţionat e faptul că cerul senin este alături de noi şi ne dăruieşte căldură, chiar dacă uneori ni se pare greu, pe la orele 5 - 6 (n. r. orele 16 - 17) când e foarte cald. Dar e important ca toate miracolele care se întâmplă pe stradă, în Piaţa Mare, în Piaţa Habermann, Piaţa Mică, în toate spaţiile outdoor să poată să aducă această mulţime uriaşă de oameni. Ne bucurăm că sunteţi alături de noi şi că împărtăşiţi ceea ce noi facem aici, credeţi-ne, cu multă, multă muncă, cu multă dăruire şi niciodată nu o să vorbim despre eforturile pe care le facem, pentru că, dincolo de ceea ce facem noi, ne aşteaptă zâmbetul a zeci de de mii de oameni, zi de zi. Este raţiunea pentru care muncim şi sperăm din toată inima ca cerul senin să ne învrednicească, să ducem mai departe această misiune grea, dar extraordinară", a declarat preşedintele FITS, care a rostit, la cererea jurnaliştilor, şi un poem, aşa cum face la aproape fiecare apariţie publică. De această dată, a ales "Rondelul meu", de Macedonski.


Muzeu virtual, la Casa Artelor

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus, în weekend, inaugurarea expoziţiei "Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale".
"Este primul muzeu digital din România care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee şi instituţii culturale din Franţa, completat cu FabLab şi un spaţiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE, experienţă facilitată de dARe by Samsung. La Casa Artelor din Piaţa Mică, de anul acesta, Micro-Folie devine un punct de referinţă permanent pe harta culturală a Sibiului", spun organizatorii.
Sâmbătă, în cadrul conferinţei de presă dedicată prezenţei Sezonului România-Franţa la FITS, moderată de profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu, invitaţii E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, Constantin Chiriac, preşedintele FITS, Andrei Ţărnea, comisarul general al Sezonului România-Franţa 2019 în România, Irina Petrescu, directorul Institutului Francez Bucureşti, şi François Bloch, directorul general BRD Groupe Société Générale, au vorbit despre prezenţa franceză din Festival şi despre Franţa contemporană.
Şi a doua zi din festival a dăruit comunităţii spectacole de stradă inedite. Stilul unic al companiei Chameleon şi-a făcut simţită prezenţa printr-un amalgam bogat de tehnici de dans, un show pus în scenă de cinci dansatori de excepţie. Spre seară, cei care au mers în Piaţa Mare au putut vedea din nou cum arată o răpire cosmică urbană, graţie spectacolului „Singuri în Univers” al companiei franceze Aérosculpture. Trupa franceză Juniore a încheiat seara cu un concert care a captivat spectatorii prezenţi în număr mare.


Anii '20, în "Savoarea muzicii"

Duminică, spectatorii au făcut cunoştinţă cu "Savoarea muzicii", pe strada Nicolae Bălcescu, un spectacol în care formaţia March Mellows Street Band, compusă din 45 de muzicieni amatori, a interpretat piese din anii 1920, din New Orleans, Blues Brothers, de la Santana până la Stevie Wonder, într-un stil propriu de jazz, blues, swing şi soul. Ziua a continuat "În ritm şi paşi de samba", dar şi cu povestea"Bărbaţi(lor) la puterea a cincea".
Seara a fost animată de "O fanfară pe bicicletă", dar şi de Adam Naas, care a susţinut un concert în Piaţa Mare.
În plus, în Piaţa Habermann s-a adus "Ofrandă zeilor". "În tradiţia japoneză, zeităţilor li se oferă valoroase ofrande sub forma unor suluri de mătase. Conform instrucţiunilor primite într-un vis divin, împăratul Japoniei ordonă să fie dăruite o mie de suluri de mătase celor trei Mari Temple Kumano din provincia Kii. Când sulurile de mătase întârzie, reprezentantul imperial însărcinat cu acestea se enervează. Se pare că cel ce trebuia să le aducă a ajuns mai târziu fiindcă a făcut un popas la Templul dedicat lui Otonashi Tenjin pentru a-i dedica o poezie. Ajuns la Templul Kumano, reprezentantul imperial îl pedepseşte legându-l cu frânghie. Apare o preoteasă şintoistă întruchipând-o pe Otonashi Tenjin şi îi ordonă reprezentantului imperial să îi dea drumul pajului, a cărui poezie i-a alinat durerea. Pentru a dovedi acest lucru, îi cere pajului să recite prima jumătate, iar apoi recită ea însăşi partea a doua a poeziei. După eliberarea pajului, preoteasa interpretează un dans sacru, în continuare sub controlul zeiţei. În final, aceasta iese din corpul femeii, care îşi revine în fire", este povestea spectacolului.
Potrivit lui Constantin Chiriac, în prima zi de Festival aproximativ 79.000 de spectatori s-au bucurat de spectacolele indoor şi outdoor, dar şi de celelalte evenimente, precum expoziţii sau conferinţe.
Cea de-a doua zi a FITS a adunat circa 82.000 de spectatori, iar duminică au fost, potrivit conducerii FITS, peste 100.000 de participanţi la evenimentele Festivalului.


De la "Jonglerii de proporţii", la spectacole cu Marcel Iureş

Luni, FITS a pregătit, printre altele, "Jonglerii de proporţii" şi spectacole de toate felurile. În rol principal l-am putut urmări pe Marcel Iureş, în spectacolul "Moş Nichifor", în care a jucat alături de Ruxandra Maniu.
Din agenda de luni a festivalului au făcut parte şi spectacole de dans, precum “Fakebook”, al Okaua Theater Company, sau “Doi în unu”, dar şi de circ contemporan.
Spre sfârşitul zilei, la Redal Expo, publicul a făcut cunoştinţă cu “Idioţii geniali”. Ultimul spectacol programat luni a fost “Angajare de clovn”, al Academy of Music and Theatre Arts - Falmouth University/ The Void Theatre Company, de Matei Vişniec, în regia lui Eusebiu-Mihail Tudoroiu.
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), deschisă zilnic, între orele 10 - 20.

Foto:Răzvan NEGRU


comentarii
1 comentarii

O trinut cerul de o inundat orasul cu gheata mai Costica. Iar despre cei 260.000 de spectatori in 3 zile... bai nu mai mancati ciuperci, sa vina cineva sa vada ce se fumeaza acolo in teatru!!!!!
Nu mai fumati prostii!
18.06.2019 10:05
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia