Tribuna
Festivalul-Concurs „Vară, Vară, Primăvară”
Peste 1500 de sibieni s-au bucurat de o primăvară pe ritmuri tradiţionale
Peste 1500 de sibieni s-au bucurat de o primăvară pe ritmuri tradiţionale
Nu ştiu alţii cum sunt, dar ştiu că sibienii au mare apetit pentru folclor. Fie că e vorba de nume încă necunoscute ale muzicii populare, de interpreţi consacraţi sau de ansambluri de dansuri tradiţionale, sălile de spectacol gem mereu de oameni. Aşa a fost şi la ediţia cu numărul 14 a Festivalului –Concurs „Vară, Vară, Primăvară”. Şi nu de mirare pentru că spectatorii s-au bucurat de un spectacol muzical-coregrafic de excepţie.
Peste 1500 de spectatori, 15 tineri concurenţi, 27 de interpreţi consacraţi, două ansambluri de dansuri tradiţionale au jucat în roluri principale într-un spectacol maraton de ºapte ore la Festivalul Concurs Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară „Vară, Vară, Primăvară”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi împreună cu Cercul Militar Sibiu.

Laureaţii festivalului

Joi, în prima seară de festival, 15 tineri au urcat pe scenă în faţa juriului şi a publicului. Şi-au pus opincile în picioare, au îmbrăcat ii, iţari şi cătrinţe şi au încercat să ne demonstreze că lumea satului de altădată şi-a deschis pentru ei tainele cântecului. Nici specialiştii şi nici spectatorii (invitaţi, în premieră, să voteze interpretul favorit) nu au avut o misiune tocmai uşoară, dar cum orice concurs are trebuie să-şi desemneze câºtigãtorii, vineri, în cea de-a doua seară de  festival i-am cunoscut pe învingători.
Marele Premiu al festivalului a fost adjudecat de Florin Teodor Boita, Premiul I – de Anamaria Năşcuţiu, Premiul II – Milena Ţaran, Premiul III – Ioana Urs, Menţiuni – Marian Eusebiu Dascăl şi Gelu Trancă, Premiul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul – Junii” Sibiu – Ion Chiş, Premiul Cercului Militar Sibiu – Gabriel Dumitru, Premiul pentru valorificarea cântecului tradiţional bănăţean – Pavel Petraşcu, Premiul pentru autenticitatea cântecului şi costumului din Ţara Secaşelor - Ioana Larisa Socaciu, Premiul pentru păstrarea şi promovarea cântecului popular românesc în diaspora- Veaceslav Bînzari şi Ilie Caraş.
Ioana Larisa Socaciu a fost preferata sibienilor, aşa că ea a plecat acasă cu un al doilea premiu, cel al Publicului. “Pentru mine şi pentru instituţia noastră, toţi aceşti tineri sunt câştigători pentru că au ales să ducă mai departe folclorul românesc”, a spus Silvia Macrea.

“Un festival de cele mai înalte cote valorice şi organizatorice”

Premiile festivalului au fost oferite de membri ai juriului - Eugenia Florea, preşedinte al juriului şi realizator emisiuni Radio România Actualităţi, Ilie Moise, etnolog Universitatea “Lucian Blaga”, Marcel Japie, director Cercul Militar Sibiu, Mariana Anghel, interpretă de muzică populară, Nineta Popa, interpretă de muzică populară, Marcel Părău, referent muzical CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiu, Cătălin Badea, laureatul ediţiei 2009, Silvia Macrea, director festival. Trofeul festivalului a fost înmânat câştigătorului de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch. “Azi s-a pomenit de multe ori numele Junii Sibiu, azi s-a pomenit de multe ori numele Silviei Macrea şi recunosc că suntem mândri  şi bucuroşi că-i avem la Sibiu. Suntem bucuroşi, de asemenea, că putem susţine evenimente ca acesta, când sala de spectacole se dovedeşte a fi neîncăpătoare”, a declarat Martin Bottesch.
Despre valoarea festivalului şi dificultatea competiţiei de la Sibiu a vorbit Eugenia Florea: “Vară, Vară, Primăvară este un festival de cele mai înalte cote valorice şi organizatorice. Îi felicit pe toţi concurenţii care au avut curajul să vină în acest concurs, un concurs greu, dar care şi-a câştigat notorietate prin valorile care s-au lansat pe această scenă.” Exemplele au venit prin recitalurile din prima seară, cele ale laureaţilor ediţiilor precedente: Virginia Irimuş, Alexandru Brădăţan, Izabela Tomiţă, Stana Stepanescu, Roxana Reche, Ciprian Zopotă, Lavinia Goste, Costel Popa, Ion Drăgan, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiţă şi Anca Mărginean.
Spectacol cu nume grele
Nu orice tânăr de 18 ani care aspiră să devină interpret de muzică populară are prilejul să cânte pe aceeaşi scenă cu nume grele ale scenei folclorului românesc. La Sibiu, acest lucru se întâmplă în fiecare an, pentru că organizatorii festivalului au gândit un eveniment în cadrul căruia tinerilor li se oferă modele, li se oferă posibilitatea de a învăţa şi de a vorbi cu cei care au în spate sute de spectacole, dar şi ani de muncă, ani de culegeri folclorice în satele României. Mariana Anghel, Nineta Popa, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Marcel Părău şi mai tinerii Ilie Medrea, Daniel Rosalim, Viorica Telcean, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Adrian Neamţu, Bogdan Filimon, Viorica Ţepeş, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu sunt cei care au oferit modele în acest an concurenţilor de la “Vară, Vară, Primăvară”.
Şi pentru că i-am pomenit pe invitaţii festivalului, trebuie să spunem câteva cuvinte şi despre religiozitatea cu care a fost ascultată o doină interpretată de Adrian Neamţu, despre lumina coborâtă în suflete de Mariana Anghel sau de cântecele bătrâneşti interpretate de Veta Biriş şi Marcel Părău, despre patosul pus în joc de ansamblurile “Ceata Junilor” şi “Junii Sibiului”, despre emoţia cu care au cântat acasă doi interpreţi care urcă de obicei pe scene din străinătate: Bogdan Filimon şi Viorica Ţepeş. Celor doi, organizatorii le-au oferit, în afara concursului, Diplome de excelenţă pentru promovarea folclorului în comunităţile de români din SUA.
În final, câteva cuvinte despre marele câştigător al festivalului: publicul sibian care s-a bucurat de un spectacol de calitate şi care i-a răsplătit pe artişti şi organizatori cu ropote de aplauze şi cereri de bis. (M. S.)



comentarii
15 comentarii

daca sunt bani pentru asemenea prostii cum de nu sunt pt drumuri. Ne mancam nervii pe drumurile din judet si dam banii pe prostii.
terminati cu prostiile pe criza asta
12.04.2010 07:16
daca un act de cultura il numiti prostie inseamna ca dumneavoastra sunteti un mare prost...macar cu un spectacol de folclor adevarat sa ne mai uitam de criza...bravo celor care il organizeaza si matale stimabile mai invata ce inseamna cultura...
pt comentatorul 7.16
12.04.2010 07:43
Daca erai un INTELECTUAL sau UN MITIC CU BANI , sigur te aflai pe lista celor care organizeaza aceste festivaluri pastratoare de traditii si nu mai vorbeai tampenii ,te umflai in pene! Taci naibii de prost ! jos labele de pe tastatura !
pentru MITICUKUL de la 7.16
12.04.2010 09:42
oameni buni folclorul este singurul lucru care ne mai reprezinta ca popor, ca natie ,cum de nu va atinge la suflet ,copii astia saraci au cantat atat de frumos,eu am ramas impresionat de CARAS ILIE cu o melodie atat de frumoasa care te atinge la suflet ajunge si in cel mai mic loc al sufletului.
paul
12.04.2010 10:21
Daca traditia poporului nostru este o prostie inseamna ca esti un incult si nu mariti sa te numesti roman.
I.S.
12.04.2010 10:51
bai nu meriti sa fi numit roman,eu zic sa pleci d,aci din tara prostule mai folcloruleste cartea noastra de vizita.
ala care a spus ca asta este o prostie
12.04.2010 17:12
Felicitari pentru domnul Chis care a reprezentat Sibiul. Este un baiat de viitor cu o voce frumoasa. Felicitari doamnei Silvia Macrea a fost un regal.
Seby
12.04.2010 17:48
sa dea dumnezeu sa-ti rupi masina ascultind manele;pa si pu...
pentru manelistul de la 7;16
12.04.2010 18:24
Bravooo Sibiu. Intodeauna Sibiul este la inaltime. A fost un spectacol super. Mi-a placut totul. Iar concurentii au fost foarte buni. Mi-a placut fata care a luat Premiul I Anamaria Nascutiu, Milena Taran, sibianul nostru Ion Chis si bineinteles Florin Boitan. Sper sa mai aud de ei. Bravooo sunteti buni cu totii. Junii au fost la inaltime.
Alexandra
12.04.2010 18:45
BA ALA CARE ITI BATI JOC DE FOLCLOR SI DE MUNCA OAMENILOR AIA SA STII DE LA MINE CA ESTI UN CACAT
BRAVO ANSAMBLURILOR DE DANSURI SI MAI ALES BRAVO CEATA JUNILOR SI SILVIA MACREA
ADY
13.04.2010 17:07
Bravo Silvia Macrea. Sper sa-ti mearga la fel de bine si in particular, acum ca s-au linistit barfitorii. Felicitari!!!
cetatean
16.04.2010 12:47
Un interpret de valoare al Argesului si Muscelului Gabriel DUMITRU felicitari ca a reusit sa participe la un festival de asa amploare poate cineva va avea ochi de vazut si urechi de auzit sa al remarce are o voce foarte buna
valeria
19.04.2010 12:39
de 3 ani doar banatul castiga marele premiu anul trecut a castigat catalin badea care arata foarte bine ,anul asta florin care canta destul de bine dar nu arata lafel de bine badea care cicai din oravita minciuni .[fosta lui prietena sex la maxim cu cata]
banat
20.04.2010 20:48
Valeria...care sunt ff sigur ca nu esti o valerie,ki mai degraba un valentin idiot,pe care il roade invidia de prietena mea...asa k stai la rand draga fosta k poate iti vine randu...nu se stie cum sare iepurasul si te musca...pana atunci fugi la somn k te papa lupul...hai PA TOTAL...iar app de editia de anul acesta...fara cuvinte...FELICITARI FLORINE..si celorlalti laureati dar si celor care nu au obtinut niciun premiu....
badea
01.09.2010 00:10
mie mi-a pl
Juli
09.10.2010 16:09
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa