Tribuna
PNL
Peste 120 de creatori populari își prezintă meșteșugurile, în weekend, în Muzeul ASTRA
Andra MARINESCU
1766 vizualizari
Peste 120 de creatori populari își prezintă meșteșugurile, în weekend, în Muzeul ASTRA
© Arhiva TRIBUNA
Meșterii populari își dau întâlnire, în această minivacanță de Sfânta Maria, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Aici vor participa la o nouă ediție a Târgului Creatorilor Populari din România, un eveniment care, încă din anul 1983, reunește pasionați de artă de diferite etnii, care au învățat tainele meșteșugurilor tradiționale de la strămoși și le duc mai departe. Adunarea meșterilor este cunoscută și drept "Târgul de Sfânta Maria", pentru că se încheie chiar în ziua sărbătorii.

Peste 120 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării, dar și din Republica Moldova, vor fi prezenți în perioada 11 - 15 august în Muzeul ASTRA.
 

"Ediția din acest an a Târgului Creatorilor Populari este o dovadă clară a continuității culturale pe care Muzeul ASTRA o oferă la capitolul meșteșuguri tradiționale. În cadrul evenimentului, vom avea în premieră foști laureați ai Olimpiadei Naționale de Meșteșuguri Artistice Tradiționale care au devenit meșteri populari, restauratori sau instructori pentru alte generații. Vor fi prezenți pentru prima dată acum alți meșteri din județul Sibiu care au fost identificați anul acesta în urma unei campanii de repertoriere a patrimoniului imaterial”, spune Ciprian Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.


În Muzeul ASTRA, se toarce, coase și brodează


În plus, la târg, 11 membri ai șezătorii online "Semne Cusute", coordonate de arh. Ioana Corduneanu, vor susține pe toată durata evenimentului ateliere demonstrative de tors, țesut, croit, cusut sau brodat ii și cămăși tradiționale la Gospodăria din Râșculița. De altfel, vizitatorii Muzeului mai pot vizita expoziția ,,Ia Aidoma” , unde sunt expuse creațiile acestei șezători, până în 15 august, în paralel cu Târgului Creatorilor Populari.


Concerte pe scena de pe lac


Duminică, 13 august, între orele 18 - 20, pe scena de pe lacul din Muzeul în Aer Liber va avea loc un concert susținut de formația Schlager - Taxi, ce va cuprinde melodii cunoscute atât în rândul tinerilor sași din Germania, cât și al celor din Sibiu. Trupa este compusă din două generații, Erhard și Fred originari din Cristian, județul Sibiu și fiii acestora, Robin și Jan. Cu această ocazie, se va lansa noul CD, "Zartbitter", iar în pauza concertului, timp de 20 de minute, vizitatorii vor avea parte de un program de dansuri tradiționale săsești susținut de trupa Ludwigsburger Tanzgruppe din Germania, sub conducerea Stephaniei Kepp.
Luni, vizitatorii Muzeului ASTRA sunt invitați la un spectacol de cântece și dansuri tradiționale din zona Chișinăului, susținut de Ansamblul de cântec și dans popular al Colegiului Național de Medicină și Farmacie "Romanita”, condus de instructorul Mihai Siminică.
Târgul Creatorilor Populari din România va continua și marți, 15 august, între orele 10 - 20.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

anunt-incepere-proiect-139830-final

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia