Tribuna
Permis auto pentru nevăzători sau persoane încadrate în grad de handicap, la Sibiu. Poliţiştii şi procurorii fac verificări
Laura BUCIU
7754 vizualizari
Permis auto pentru nevăzători sau persoane încadrate în grad de handicap, la Sibiu. Poliţiştii şi procurorii fac verificări

Poliţiştii desfăşoară la nivel naţional verificări pentru a vedea cum sunt eliberate fişele medicale pentru obţinerea ori preschimbarea permisului auto, a permisului de port-armă şi a altor atestate, după ce persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obţinut documentele. Astfel de cazuri au avut loc şi la Sibiu, au confirmat reprezentanţii Poliţiei Judeţene, pentru reporterul TRIBUNA.

„În referire la solicitarea dumneavoastră formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, vă comunicăm următoarele: Sub coordonarea Parchetului de la lângă Judecătoria Sibiu, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează cercetări într-un dosar penal ce are ca obiect obţinerea de permise de conducere auto de către persoane cu handicap, în baza unor documente medicale posibil falsificate. Dosarul penal are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (art. 320 cod penal), fals intelectual (art. 321 cod penal), fals sub înscrisuri sub semnătură privată (322 cod penal) şi uz de fals (323 cod penal)”, au transmis, reprezentanţii IPJ Sibiu, la solicitarea TRIBUNEI.

 

55 de dosare penale în ţară

 

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia Română la sfârşitul anului trecut, există indicii că fişele medicale ar fi fost eliberate fără ca persoanele în cauză să şi facă testele şi analizele medicale necesare.

„Din cercetările efectuate de poliţişti au reieşit următoarele activităţi ilegale: eliberarea de fişe medicale fără a se efectua vreun consult medical al solicitantului; consultarea persoanelor care solicită eliberarea de fişe medicale de către asistenţi medicali, după care fişele medicale sunt trimise într-o altă localitate unde sunt semnate şi parafate de către medicii specialişti; consemnarea pe fişele medicale a unor controale medicale ce s-ar fi efectuat în perioadele în care medicul nu a fost în localitate ori se afla în concediu de odihnă; avizarea fişelor medicale de medicii specialişti ca urmare a prezentării acestora de către instructorii auto, fără ca persoanele ce doresc obţinerea permisului de conducere să fie consultate; falsificarea fişelor medicale de către persoane ce deţin cunoştinţe avansate de operare a tehnicii de calcul; obţinerea de permise de conducere auto de către persoane ce figurează încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic; promisiunea obţinerii de diverse acte medicale în schimbul unor sume de bani fără ca pacientul să se prezinte la medic, activitate efectuată de persoane care pretind că au influenţă asupra cadrelor medicale din unităţile spitaliceşti; solicitare de sume de bani de la pacienţi de către medici pentru a semna şi parafa fişele medicale”, arată Poliţia Capitalei.

Poliţiştii spun că există situaţiile în care persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obţinut/preschimbat permisul de conducere, ceea ce poate avea un impact grav în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

„În conformitate cu prevederile Ordinului cu nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, în vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul, candidaţii sunt obligaţi să efectueze un examen medical înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. De asemenea, pentru schimbarea acestuia, ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, cetăţenii sunt obligaţi să efectueze un examen medical”, mai spun poliţiştii din cadrul IGPR.

La nivelul ţării au fost deschise 55 de dosare penale, în care sunt vizate infracţiuni precum luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi constituirea unui grup infracţional organizat, cercetările fiind în curs.






comentarii
1 comentarii

Poliția e cu noi. Schimb permis auto titular decapitat cu permis trotinetă electrică titular ciung picioare. Poliția ne ocrotează, normal!
12.01.2020 10:01
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA