Tribuna
PERICOL în zona de munte a Sibiului. Meteorologii au emis cod ROȘU
PERICOL în zona de munte a Sibiului. Meteorologii au emis cod ROȘU
© foto cu caracter ilustrativ/Arhiva

Este pericol în zona de munte a Sibiului. Meteorologii au emis cod roșu de vânt la altitudini de peste 1.500 de metri. Avertizarea intră în vigoare în noaptea de duminică spre luni, la ora 2.00 și este valabilă până luni, la ora 18.00.

„În conformitate cu ultima informare din partea Administrației Naționale de Meteorologie, s-a emis o avertizare de COD ROȘU de vânt puternic și rafale de peste 140-180 km/h în zonele montane cu altitudinii de peste 1500 m în intervalul 24.02.ora 02:00 - 24.02.ora 18:00. De asemenea, rămâne în vigoare avertizarea de COD PORTOCALIU pentru intervalul 23.02.ora 18.00 - 24.02.ora 18.00”, anunță ISU Sibiu.

Localitățile Gura Râului, Tilișca, Jina, Sadu, Săliște, Rîu Sadului, Cârțișoara, Racovița, Turnu Roșu, Păltiniș, Avrig, Porumbacu de Jos și Arpașu de Jos sunt sub cod portocaliu.

Fenomenele prognozate constau în intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 110...130 km/h, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității în zone montane la altitudini în general de peste 1.600 de metri

Pentru celelalte localități din județul Sibiu este în vigoare o avertizare de COD GALBEN, care intră în vigoare duminică la ora 18.00, pâna în data de luni la ora 18.00.În intervalul menționat, fenomenele prognozate vor consta în intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 65-80 km/h.

 

Cum ne protejăm

 

În acest context a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde s-au stabilit principalele măsuri ce vor fi luate în cazul producerii unor situații de urgență generate de fenomene meteo.

De asemenea în intervalul avertizării de Cod portocaliu se vor suplimenta forțele de intervenție cu membrii grupei operative din cadrul ISU Sibiu și se va activa Centrul Județean pentru Conducere și Coordonare a Intervenției.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru”  al județului Sibiu recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:

ATENȚIE!

În  situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecție;

-parcați autoturismul în zone ferite , la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate ;

-dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță;

-nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Recomandări ale salvatorilor sibieni pe timp de viscol și vizibilitate redusă

☑ Evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.

☑ Dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

☑ Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip).

☑ Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

ISU Sibiu asigură cetățenii că salvatorii sibieni sunt la datorie, pregătiți să intervină în toate situațiile de urgență care pot apărea ca urmare a avertizărilor meteo și nu numai.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia