Tribuna
Comunicat de presa
Pentru ce alergăm la Maraton 2017: peste 70.000 de euro pentru copii, apă curată, câini, berze, mocăniţă sau păduri
Sorana MAIER
4892 vizualizari
Pentru ce alergăm la Maraton 2017: peste 70.000 de euro pentru copii, apă curată, câini, berze, mocăniţă sau păduri

Mii de oameni se mobilizează an de an şi aleargă, susţin proiecte sau donează bani pentru iniţiative din cele mai diverse, destinate comunităţii sibiene.
Pornit ca un proiect inedit, unic în Sibiu, Semimaratonul a ajuns în 2017 Maraton şi reuşeşte să strângă la un loc asociaţii şi fundaţii care luptă pentru cauze dintre cele mai nobile: copii născuţi cu probleme, copii cu dizabilităţi, condiţii mai bune în spitale, dar şi proiecte destinate împăduririlor, transportului eco sau culturii.

Dovada felului în care comunitatea a reuşit să se strângă în jurul unor astfel de proiecte este suma strânsă de Baby Care care, anul trecut, a ajuns la aproape 90.000 de lei, o sumă record pentru semimaraton, şi din care au fost cumpărate incubatoare şi aparatură pentru nou - născuţii din Terapia Intensivă.
Practic, o asociaţie scrie un proiect, iar alergătorii se înscriu la cursă. Fiecare alergător are susţinători care donează anumite sume de bani, în funcţie de distanţa alergată.
Anul acesta, 18 proiecte s-au înscris la startul din 27 mai.
Cea mai mare schimbare a ediţiei de anul acesta este trecerea evenimentului la o altă categorie.

 

  • Anul acesta vrem să creştem amploarea evenimentului, Semimaratonul devine Maraton, ceea ce înseamnă o distanţă dublă, trecem în altă clasă în momentul de faţă. După cinci ani de experienţă am considerat că Sibiul merită şi un Maraton. Avem proiecte care sunt mai mult sau mai puţin obişnuite evenimentului, iar pe lângă organizaţiile clasice care deja participă de 3, 4 sau 5 ani, avem şi câteva proiecte noi. Am ales să aducem două proiecte şi din Poplaca şi Răşinari, localităţile prin care trece traseul Maratonului, tocmai pentru că dorim să stimulăm comunităţile să participe”, spune Ciprian Ciocan, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Sibiu, organizatorul competiţiei.

 

Acum cinci ani, Semimaratonul a fost o premieră pentru România, iar în timp modelul a fost preluat şi de alte oraşe din ţară, cum sunt Timi­şoara, Galaţi sau Bacău.

Apă pură la reţeaua Spitalului de PediatrieFundaţia Polisano şi-a propus să strângă 25.000 de lei pentru proiectul ”Apă pentru Sănătate – Spitalul Copiilor”.
”Prin acest proiect, ne propunem să securizăm reţeaua de apă a Spitalului de Pediatrie Sibiu prin instalarea unui sistem de filtrare mecanic. Acesta are rolul de a reţine microorganismele, inclusiv viruşii şi bacteriile, pentru a furniza apoi o apă ultra-curată (apă de grad 2 pentru spitale). Punerea în funcţiune a acestui dispozitiv înseamnă reducerea riscului de propagare a infecţiilor intraspitaliceşti, prin purificarea apei la toate nivelurile: blocul operator, pregătirea micilor pacienţi pentru operaţii, reanimare, pregătirea meselor şi a biberoanelor, etc.”, explică organizatorii.
Infecţiile nozocomiale reprezintă una din principalele probleme ale sistemului sanitar românesc, fiind asociate cu 10% din internări, dar se estimează că rata infecţiilor este mult mai ridicată în realitate.

Muzică pentru copiii din zone mărginaşeAsociaţia Culturală Play speră să strângă 5.400 de lei pentru “Armonii pentru copii”  – ateliere de educaţie muzicală, proiect care constă într-o serie de  trei ateliere muzicale interactive, denumite "Cum să înţelegem muzica - despre instrumentele cu coarde"; "Despre instrumentele de percuţie"; "Despre muzica de jazz " .

Puii de câini să nu mai ajungă în saci de rafie”În cei 10 ani de existenţă am pierdut numărul sacilor de rafie, al cutiilor de carton cu pui nedoriţi sau al femelelor gestante abandonate la marginea oraşului. Adopţiile au rolul lor deosebit de important, însă prevenirea naşterii acestor animale este abordarea corectă şi eficientă din toate punctele de vedere. Toate animalele oferite de Animal Life spre adopţie sunt sterilizate sau sunt adoptate cu promisiunea sterlizării gratuite la vârsta potrivită”, au spus reprezentanţii Animal Life, care s-au înscris cu pro­iec­tul Campanie de Sterilizări Gratuite Câini şi Pisici, pentru care speră să strângă 30.620 de lei.
Asociaţia vrea să sterilizeze 300 de animale, câini şi pisici.

Lâna, meşteşug nu deşeuGrupul de iniţiativă „Torcălăii” vine cu un proiect inedit: ”Carul cu lână – ateliere meşteşugăreşti şi de creaţie itinerante”
”Propunem achiziţionarea unei remorci echipate cu toate uneltele necesare prelucrării manuale a lânii, din stadiul „proaspăt tunsă de pe oaie” până la obiectele finale: spălare, vopsire cu pigmenţi naturali, uscare, dărăcire, apoi, la alegere, împâslire, obţinerea de semitort sau toarcere şi ţesere pe micro-războaie de ţesut. Toate aceste activităţi necesită unelte simple, practice, care se vor construi în mare parte manual, dar care conţin şi piese disponibile doar în comerţ”, spun reprezentanţii grupului, care speră să strângă 5.700 de lei pentru acest proiect.
Remorca va fi plimbată prin sate, la diverse evenimente, unde participanţii la ateliere vor lucra personal, sub supraveghere şi îndrumare, cu uneltele cu care este echipată. Aceştia vor primi, la final, obiectele realizate în cadrul atelierului.

Baby Care - proiectul campion pentru cei mai mici luptători”Dăm startul în viaţă”, proiectul derulat de Baby Care Sibiu, Asociaţia Mâini Unite, Organizaţia E.M.M.A., Asociaţia Unii pentru Alţii este proiectul care se adresează celor mai mici dintre noi, prematurii de câteva sute de grame sau alţi nou - născuţi care ajung la Terapie In­tensivă.
Este destinat celor mai mici, dar a reuşit an de an să strângă cea mai mare concentrare de forţe în jurul său. medici, mame, taţi, copii, donaţii care au ajuns la zeci de mii de lei.
Medicul neonatolog Livia Ognean, preşedintele Aso­ciaţiei Baby Care, a alergat în fiecare an la Semimaraton şi a reuşit să îi determine şi pe alţii să o facă.
"Începutul de drum în viaţă este dificil pentru prematuri, copiii sosiţi pe lume prea devreme. Incubatorul este acel loc miraculos care asigură o parte din ceea ce au neapă­rată nevoie prematurii pentru a supravieţui - căldura. Incubatorul este „casa” în care prematurii petrec uneori săptămâni sau luni de zile până când, cu ajutorul tehno­logiilor moderne şi al iubirii cu care sunt înconjuraţi de părinţi şi de personalul medical, reuşesc să depăşească toate momentele dificile ale unei vieţi începute prea devreme şi sunt dezvoltaţi şi pregătiţi suficient pentru a putea, în sfârşit, să ajungă în mijlocul familiei lor, acasă", se arată în descrierea proiectului.
Secţia de Prematuri are încă în dotare incubatoare vechi de peste 20-30 de ani, cele mai multe provenite din donaţii, deja vechi în momentul în care au fost primite. Aceste incubatoare nu mai reuşesc să ofere performanţă, se strică frecvent şi trebuie înlocuite cât mai curând cu unele noi, moderne, performante şi sigure. 90.000 de lei este suma pe care asociaţiile speră să o strângă.

De-a arhitectura la sat"De-a arhitectura la sat" este un proiect local, propus de filiala Sibiu a asociaţiei, apărut din dorinţa de a proteja şi de a conserva arhitectura specifică satelor din judeţ, mereu apreciate pentru autenticitate, etnologie, istorie, unicitate.
"Copiii sunt moştenitorii valorilor şi tehnicilor tradi­ţionale, ei pot proteja patrimoniul arhitectural rural construit . Ne dorim ca activităţile "de-a arhitectura" să fie accesibile şi copiilor care locuiesc în satele din judeţ, iar pentru a evita blocaje  vom duce atelierele la ei în sat, oricare sat din judeţ", spun reprezentanţii asociaţiei.
Prin educaţia de arhitectură propusă copiilor, moşte­nitorii valorilor şi tehnicilor tradiţionale, organizatorii doresc să salveze patrimoniul arhitectural rural, iar pentru acest proiect au nevoie de 12.500 lei.

O pădure nouă în ţara campioană la defrişăriAsociaţia Cu verdele-n SUS vine să ne spună câte  ceva "Din Culisele Unei Plantări".
"Prin proiectul nostru ne propunem să plantăm o pădure nouă, abordând o viziune mai largă: includerea elementelor educative, respectiv crearea unui manual accesibil oricui dornic să desfăşoare acţiuni de plantare pe viitor", spun organizatorii.
În România, suprafaţa acoperită de pădure este de 27,45%, cu mult sub media ţărilor din UE (32,4%), iar anul 2017 aduce cu sine un moment crucial pentru pădu­rile din ţară. În această perioadă, se discută în Camera Deputaţilor legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 51/2016, care vizează contravenţiile silvice şi care ar putea duce la micşorarea amenzilor pentru tăierile ilegale.
Reprezentanţii Asociaţiei Cu verdele-n SUS  speră să strângă 10.000 de lei.


Educaţie la televizor. În spitaleAsociaţia Spitalului de Psihiatrie ,,Dr. Gh. Preda” Sibiu în parteneriat cu Rotary Club Sibiu propune proiectul EDU-TV, Televiziune cu circuit închis pentru difuzarea progra­me­lor educative (igienă, sănătate, informaţii diverse adap­tate vârstei)  şi de divertisment în sistem controlat în sec­ţiile pediatrice, în beneficiul copiilor şi aparţinătorilor inter­naţi.
Este un program integrat, foarte uşor de pus în practică, necesitând doar două calculatoare, monitoarele  şi ca­blu­rile video. 27.000 de lei este suma necesară pentru proiect.

Pentru copiii pe care o mângâiere îi poate durea


Aceşti copii nu arată diferit şi pot avea chiar o inteligenţă superioară, dar sunt neîndemânatici sau chiar ostili şi agresivi. Sunt altfel decât ştim noi că este normal, dar au nevoie de ajutor ca să le fie şi lor bine.
"Copiii cu dizabilităţi sunt deseori afectaţi şi de tulburări de integrare senzorială, astfel că ceea ce simt ei, nu este întotdeauna real. Mângâierea poate fi dureroasă, sau învârtitul în carusel poate părea un uşor legănat. Acest tip de tulburare reprezintă cauza dezechilibrelor apărute in abilitatea copiilor de a colecta, modula, discrimina şi interpreta senzaţiile pe care le primesc neîntrerupt din mediul înconjurător", spun reprezentanţii UCOS, care propun proiectul "Învăţ să simt".
45.463  lei au nevoie reprezentanţii UCOS pentru a extinde activităţile specifice terapiei de integrare senzo­rială şi în curtea fundaţiei, transformând acest spaţiu într-un mediu securizant, dar provocator, vesel, dar cu o misiune extrem de importantă în dezvoltarea copiilor cu dizabilităţi.

Când deşeurile se transformă

 

Parohia Evanghelică C.A. Sibiu propune proiectul "Ma­ratonul compostării : transformăm deşeurile în resurse".
Prima etapă a lui are loc în "Grădina preotesei", o gră­dină urbană, ecologică, educativă, unde cheia succesului este solul viu, fertil, obţinut din compostare.
"Cu perseverenţa maratonistului ne apucăm şi de schimbarea stilului de viaţă legat de deşeuri: membrii diferitelor comunităţi defavorizate din Guşteriţa participă şi ei la curs precum şi la o serie de ecologizări pe traseele tematice de pe Dealul Guşteriţei şi o vizită la staţia de sortare, prin care înţeleg importanţa colectării deşeurilor şi transformarea lor în resurse", spun reprezentanţii parohiei, care au nevoie de 3.000 lei pentru acest proiect.

Prietena noastră, barza albă

Proiectul ”Prietena noastră, barza albă” îşi propune strângerea fondurilor necesare construirii a şase suporturi  pentru  cuiburile de barză din judeţul Sibiu.
"Pentru că treptat  locurile tradiţionale de cuibărit ale berzelor (hornuri, şuri) au fost distruse, acestea au fost obligate să se reorienteze. Berzele au preferat stâlpii electrici, însă construirea cuiburilor direct pe firele de electricitate a dus la apariţia scurtcircuitelor şi la incendierea cuiburilor", spun reprezentanţii Asociaţiei Prietenii Berzelor, care speră să strângă 3100 de lei.


Sibiu Goes STEAM Ştiinţescu Hub propune proiectul Sibiu Goes STEAM, spunând că educaţia STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică)  ar trebui să fie un fenomen de masă, contactul cu ştiinţele şi tehnologia la vârste mici fiind o necesitate impusă de evoluţia societăţii.
Ştiinţescu Hub este un spaţiu creativ, în care copiii şi tinerii pot cunoaşte lumea prin contact direct cu ştiinţa, prin experimente, proiecte DIY şi metode educaţionale inovative, iar pentru derularea lor este nevoie de 10.430  de lei.Sibiul de Poveste - prietenie între copiii Sibiului şi cei din centrele de plasament10.000 de lei este suma de care are nevoie Asociaţia De Poveste pentru proiectul său destinat integrării în comunitate a copiilor din centrele de plasament.
"Unde ai fi fost astăzi dacă nu aveai sprijinul oamenilor din jurul tău? Foarte aproape de noi, în centrele de plasament, sunt peste 300 de copii pentru care susţinerea noastră, a tuturor, este esenţială. Sentimentul de apartenenţă este aproape inexistent în ceea ce îi priveşte, iar noi ne propunem să devenim responsabili, să fim o comunitate care formează caractere, insuflă valori şi răspunde nevoilor de securitate", spun organizatorii.
Ei pregătesc 12 ateliere de lucru în echipă, pentru a crea relaţii de prietenie între copiii din comunitate şi cei din centrele de plasament.

Legături pentru micuţii din Satul CopiilorSOS Satele Copiilor Cisnădie propune proiectul SOS connects to START! pentru care are nevoie de 10.000 lei.
"SOS Satul Copiilor Cisnădie sprijină în prezent 66 copii şi tineri, ocrotiţi de către mamele sociale, în case familiale, alături de fraţii biologici şi sociali. Până în anul 2015, după finalizarea gimnaziului, copiii se mutau în Comunitatea de Tineri unde  erau sprijiniţi să continue studiile, să îşi formeze abilităţi necesare pentru a-şi asuma responsabilitatea propriului viitor. Acum, copiii rămân in Satul SOS alături de familia în care au crescut şi unde au dezvoltat relaţii de ataşament atât cu mama socială, fraţii, căt şi cu copiii şi tinerii din comunitate", explică organizatorii.
Tinerii au nevoie de consiliere, orientare şcolară şi vocaţională, de acces la toate sursele de informare ca să îşi dezvolte abilităţile de comunicare cu ceilalţi  tineri din comunitate.

Sprijin pentru MocăniţăAsociaţia Prietenii Mocăniţei propune "şine mai sigure pentru călătorii mai plăcute", un proiect pentru care are nevoie de 15.000 lei.
"De aproape doi ani noi înlocuim de zor traversele putrede cu altele noi, însă operaţiunea asta presupune răscolirea terasamentului de piatră de sub şi din jurul traversei. Mai mult, la capetele podurilor terasamentul s-a tasat în timp şi este nevoie de completarea lui cu piatră spartă. Piatra nouă sau cea răscolită trebuie întotdeauna compactată astfel încât traversa să susţină fără mişcare verticală trecerea trenului", spun prietenii mocăniţei.
Penturu acest lucru au nevoie de mai mult decât un târnăcop, au nevoie de o unealtă semi-mecanizată pentru compactarea pietrei sparte.


Cibinul, ca scenă de teatruUn grup de tineri artişti va duce spectacole de teatru în cartierele din Sibiu, în spaţii alternative şi astfel vor asista la spectacole oameni care din varii motive nu obişnuiesc să meargă la teatru, într-o sală de spectacol.
"Vom da valoare Cibinului, organizând spectacole de teatru comunitar pe malul râului care traversează Sibiul. Vom organiza cel puţin un eveniment teatral în fiecare cartier prin care trece râul Cibin, amenajând spaţii în care vom juca spectacolele", spun reprezentanţii Asociaţiei Culturale BIS, care au nevoie de 7.000 lei pentru acest proiect.


Cum să-i faci faţă abuzuluiAsociaţia A.L.E.G propune proiectul You Can Do It! pentru care speră să obţină 5000 de lei.
"Schimbarea vine prin tineri. Eliminarea violenţei e posibilă printr-un efort profesionist investit în educaţia pentru prevenire. Atâta timp cât copiii noştri cresc cu aceleaşi stereotipuri care fac din violenţă un semn de iubire - „cine nu-şi bate nevasta, n-o iubeşte” –  multiplicăm generaţiile de victime şi agresori. Prin acest proiect folosim experienţa deja câştigată de A.L.E.G. în acţiuni prin care ajutăm copiii şi tinerii să recunoască abuzurile sub toate formele, să depăşească ideea că victima „o merita”, să ştie ce pot face şi cum pot descuraja abuzurile", spun reprezentanţii asociaţiei.


Pentru Ţichindeal, satul fără dispensarAcum 235 de ani, la Ţichindeal a luat naştere prima şcoală românească de pe Valea Hârtibaciului. Atunci, clasele erau pline de zâmbete sincere de copii, dar acum sălile sunt aproape goale.
WeHelp Ţichindeal – Educaţie prin sănătate! este un proiect care vrea să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a elevilor şcolii din ţichindeal, atât prin măsuri profilactice, menite să prevină îmbolnăvirea, cât şi prin diagnosticare.
"În acest scop vom organiza lunar sesiuni de instruire pe teme de igienă, precum şi consultaţii medicale, efectuate de către echipe formate din medici specialişti, rezidenţi şi voluntari ai asociaţiei WeHelp. Aceste echipe vor evalua gratuit starea de sănătate a elevilor, prin consult clinic", spun reprezentanţii fundaţiei.
8000 de este suma pe care proiectul speră să o obţină, în condiţiile în care localitatea Ţichindeal nu dispune de un dispensar, astfel încât atât elevii şcolii, cât şi ceilalţi locuitori nu au acces la serviciile medicale.

Belvedere pe traseul Sibiu - PoplacaAsociaţia de Prietenie Ille et Vilaine Sibiu propune amenajarea a două locaţii de odihnă şi belvedere, pe traseul Sibiu-Poplaca.
"Locaţiile vor fi dotate cu masă, banchete, panouri indicatoare cu privire la trasee, informaţii obiective turistice, coş de gunoi, etc. Prima locaţie va fi la aproximativ 5 km. de Sibiu, ea va oferi o belvedere de excepţie asupra localităţii Poplaca. A doua locaţie este în mijlocul comunei, unde vor fi indicate obiectivele turistice importante, traseele ciclistice", se arată în descrierea proiectului care ar avea nevoie de suma de 5.250 lei.

Tramvaiul spre Răşinari"Linia verde -Tramvaiul Răşinari liant între generaţii” este o iniţiativă care işi propune să conştientizeze comunitatea din Răşinari cu privire la transportul electric, transport care are un impact mai mic asupra mediului în comparaţie cu transportul convenţional.
"Pitorescul cadrului natural şi al aşezării Răşinariului, precum şi monumentele sale de arhitectură religioasă au atras mereu turişti din ţară şi străinătate dornici să-i cunoască oamenii şi valorile culturale preţioase şi originale. Potenţialul comunei Răşinari nu este îndeajuns exploatat pentru a aduce mai multe beneficii economice comunităţii locale. Amintim problema nefuncţionalităţii tramvaiului spre Răşinari, tramvai care ar putea da un plus de valoare zonei, prin unicitatea sa, fiind printre singurele tramvaie din România care fac legătura dintre un sat şi un oraş", spun membrii Asociaţiei Pensiunilor Agroturistice din Răşinari, care speră să strângă la Maraton suma de 5900 lei.

Constituţia în variantă "funky"

Anul acesta se va putea alerga, pentru al doilea an consecutiv, pentru o cauză naţională, "Constituţia României – varianta funky pentru copii".
Prin intermediul acestui proiect, Funky Citizen urmăreşte educarea copiilor într-ale drepturilor şi puterilor statului într-o manieră atractivă şi personalizată.
„Scoatem părţile cele mai juridico-tehnice, apoi restructurăm şi rescriem conţinutul esenţial, ca să fie pe înţelesul lor. Adăugăm scheme logice şi infografice, dar şi ilustraţii gândite în colaborare cu ilustratorii de la Visual Playground (10 ilustratori, câte o ilustraţie de fiecare). Fondurile strânse în urma Maratonului de la Sibiu vor fi folosite strict pentru multiplicarea Constituţiilor pentru copii şi distribuirea acestora la şcolile din Sibiu şi localităţile din judeţ”, anunţă Funky Citizens.
Suma pe care speră să o strângă este 18.000 de lei.
 


comentarii
1 comentarii

Cam multe proiecte...e p?cat ca trebuie s? alergi pentru aparatur? de spital,pentru sterilizare,pentru copii orfani,pentru tramvai,pentru mocani??....autorit?tiile ar fi trebuit s? se implice mai mult
Cip
30.03.2017 08:18
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia