Continental
Tribuna
Pelerinaj spre Bucureşti, ziua a doua: primarul din Copşa Mică a ajuns la Tălmaciu: "Am păţit câteva chestii faine!"
Dan FRÂNCU
10022 vizualizari
Pelerinaj spre Bucureşti, ziua a doua: primarul din Copşa Mică a ajuns la Tălmaciu:

Pelerinajul către Bucureşti iniţiat luni de primarul oraşului Copşa Mică, Daniel Tudor Mihalache, şi-a consumat marţi cea de-a doua etapă şi s-a încheiat la Tălmaciu. 

Înainte de a se retrage pentru odihnă la una din pensiunile situate la ieşirea din oraş, pe marginea stângă a DN 7, edilul şef din Copşa Mică a făcut o oprire de câteva minute la Primăria Tălmaciu, unde a fost primit de primarul Nicolae Petru Basarabă şi viceprimarul Ion Dacian. Imediat după ce a fost poftit în biroul colegului său din Tălmaciu, Daniel Tudor Mihalache a cerut un pahar cu apă, respectând astfel tradiţia impusă la începutul pelerinajului şi laitmotivul acestui demers (“Dreptul la apă, dreptul la viaţă”). Apoi, a povestit pe scurt despre demersul său şi, pentru câteva minute, a explicat reprezentanţilor oraşului Tălmaciu ce aşteptări are, care este strategia pentru parcurgerea în continuare a traseului etc. După cele câteva minute de socializare, primarul oraşului Copşa Mică a plecat spre pensiunea unde urma să fie cazat, edilul şef tălmăcean oferindu-se să-i fie coleg de pelerinaj până la ieşirea din oraş.
La Primăria din Tălmaciu am avut ocazia de a-l întâlni pe Daniel Tudor Mihalache, care a avut amabilitatea de a-mi spune câteva cuvinte despre demersul său: 

  • “Ieri am avut de parcurs 45 de kilometri şi după prima etapă, pentru care chiar am avut emoţii, în ciuda faptului că a fost la mine în judeţ. Dar, a fost bine şi chiar am păţit câteva chestii faine: în Şeica, o femeie a ieşit la poartă şi mi-a dat o sticlă de apă; ceva mai încolo, un tir s-a oprit în dreptul meu, iar şoferul mi-a dat o sticlă de apă şi un măr (de obicei, şoferii de tir mă claxonează, mă înjură…); în Slimnic, m-am trezit cu un fost coleg de şcoală care a lăsat maşina şi a mers cu mine pe jos până în Sibiu. A fost foarte, foarte fain. Aseară am ajuns în Sibiu, m-am întâlnit cu viceprimarul Răzvan Pop, am stat la poveşti la o terasă… Azi dimineaţă am fost primit de domnul prefect, am ajuns la Mitropolia Ardealului, apoi la Primăria Sibiu, la Consiliul Judeţean, unde am organizat şi o conferinţă de presă şi în continuare, am plecat spre Tălmaciu. Până la ieşirea din municipiu am fost însoţit de viceprimarul Răzvan Pop, iar până la trecerea de Şelimbăr a venit cu mine o altă cunoştinţă. Am fost obosit după prima zi şi nici n-am prea dormit azi noapte… Miercuri plec spre Boiţa şi trec în judeţul Vâlcea. Urmează Argeş şi aşa mai departe. Îmi propun să parcurg, în medie, cam 40 de kilometri pe zi. Mă voi opri pe la primării, consilii judeţene, prefecturi, dar şi pe la restaurante, magazine pensiuni ori pe la gospodării de oameni simpli. În 29 septembrie sper să ajung în Bucureşti, unde doresc să mă întâlnesc cu parlamentarii de Sibiu şi să ajung la preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru şi ministrul mediului”.   

 
Pelerinajul primarului din Copşa Mică spre Bucureşti a fost pornit ca o ultimă încercare de sensibilizare a guvernanților în privința situației disperate în care se află orașul din cauza proiectului de apă și canalizare, blocat în acest moment și care a adus primăriei din Copșa Mică o situație cu adevărat disperată: conturi blocate și obligația de a plăti penalități de 700.000 de lei firmelor care au lucrat la acest proiect.

Toată povestea a pornit de la o ordonanță de guvern dată în anul 2007, în care orașelor puternic afectate de poluare Copșa-Mică și Zlatna trebuiau să li se introducă din fonduri guvernamentale apă și canalizare. Acțiunea era obligatorie pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrările pentru rețeaua de apă-canalizare, angajându-se că va deconta plata integrală a lucrărilor, însă până în prezent a plătit numai aproximativ 50% din banii pe care îi datorează către constructor.

Între timp, constructorul a acționat în judecată Primăria Copșa-Mică, astfel încât valoarea datoriilor se ridică în prezent la 700.000 de lei. Cum există și o hotărâre judecătorească pentru plata acestor penalități, orașul Copșa Mică trebuie să plătească respectivii bani. Iar toate demersurile către Executiv au rămas fără ecou până în acest moment.
Potrivit primarului, în cazul în care Guvernul nu va plăti cei 700.000 de lei către constructor, se va trece la procedura de executare a Primăriei, conturile fiind blocate și, implicit, acest lucru va duce la sistarea investițiilor programate de administrația locală în acest an.  

 

  


comentarii
1 comentarii

Ba al dracului primare. Cum mere el pe jos mai ceva decat cu masina mica... 40 de kilometri pe zi? Ai mai da-o dreacului! La varsta lui?
Vasile V. Vasile
19.09.2017 20:18
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia