Tribuna
PNL
Pe Trinkbach, de la Dumbrava până în Lazaret, sau ce mai face pârâul care ar merita să fie monument istoric (2)
Dumitru CHISELIŢĂ
1885 vizualizari
Pe Trinkbach, de la Dumbrava până în Lazaret, sau ce mai face pârâul care ar merita să fie monument istoric (2)
© Dumitru CHISELITA
În articolul trecut, ne-am plimbat pe Trinkbach, "Pârâul (cu apă) de băut" - care de fapt a fost nu un pârâu natural, ci un canal de alimentaţie cu apă a vechii cetăţi a Sibiului, care şi acum parcurge oraşul, de la Zoo Sibiu până dincolo de şoseaua de centură, unde se varsă în Cibin. Am pornit de la Dumbrava, prin Valea Aurie, pe departe cel mai frumos parcurs al firului de apă, prin Sub Arini, până pe Zaharia Boiu- Justiţiei, unde dispare sub trotuar, carosabil sau curţi pavate. E timpul să continuăm plimbarea...

Zona Sibiu - Centru: invizibil şi canalizat

Ne oprisem data trecută pe strada Zaharia Boiu colţ cu Rennes, unde Trinkbachul intră în grădina unei case-vilă superbe rămasă superbă (felicitări!) şi unde sunt şi două podeţe vechi în curte, probabil din anii '30, după aspect. De aici, cursul de apă ocoleşte locuinţa, apoi o ia, din nou, prin grădinile caselor din zonă, până ajunge pe Justiţiei, aproape vizavi de Biserica din Groapă, unde dispare "în subsol", în locul acela unde se vede un zid înalt cam de doi metri, care  "dă" între două case. De aici încolo, nu mai există niciun pârâu. E canalizat, întubat, acoperit, pavat, asfaltat, betonat. Dar, în principiu, el trece pe lângă Casa de Cultură, traversează Piaţa Unirii, trece pe sub Magazinul Dumbrava, şi reapare, aşa, alternativ, o dată da, o dată nu, prin curţile şi grădinile caselor de pe Gimnasticii. Pe Independenţei doar îi bănuieşti albia, în partea cea mai "adâncă" a străzii, Înainte de clubul sportiv. Pe ghicite cumva, traversează zona Facultăţii de Medicină/Biblioteca ULBS şi ajunge pe strada... Izvorului, căreia i-a dat numele, deşi acum nu mai există niciun izvor, el fiind acoperit cu plăci de beton şi transformat în loc de parcare. Pe vremuri l-am prins şi aşa, "liber" şi descoperit. De aici, Trinkbachul traversează str. Bâlea, urmează cursul străzii Fabricii, apoi pe lângă fosta Mecanica-actualul mall unde la capătul spre calea ferată, până mai ieri încă se vedeau urmele unui podeţ.


"Valea" din Lazaret sau, mai direct, "Pârâul C***ţilor". Întoarcere în trecut

Lângă Depou, unde începe o "variantă" în curbă  a Străzii Dorobanţilor, Trink­bachul reapărea la suprafaţă, până la vărsare. Era ceva pitoresc, deşi albia nu era neapărat curată. Toate casele aveau câte un podeţ care traversa pârâul dinspre stradă la intrarea în curte.
De aici, se traversa Dorobanţilor (strada propriu-zisă şi neasfaltată pe atunci) şi se pierdea în grădinile caselor din zona Laminorului-Strungului, pe care, când vremea era mai, aşa, de cod galben-portocaliu de ploi, le inunda periodic, de se trezea lumea cu peşti şi broaşte prin iarbă şi printre straturile de varză şi ceapă.   
"Valea" (că aşa o ştiam toţi locatarii Lazaretului) era parte componentă şi inseparabilă a cartierului şi cel mai la îndemână loc de joacă şi petrecere a timpului liber pentru nişte copii care nu aveau niciun parc la îndemână (cel mai apropiat era cel "de la Maternitate", actualul parc al Tineretului şi nu ştiau şi nici nu le păsa de şpilplaţurile model actual sau de jocurile pe tablete şi smartfoane.
Chiar dacă i se spunea "Pârâul C***ţilor" ghici din ce motive de budă în fundul curţii cu o Canalizare direct în cursul apei, de pe Mozart până pe Solidatităţii Trinkbach-ul (ce ironie de nume) era un dar pentru tânăra generaţie din ceea ce era cunoscut atunci ca "cel mai periculos cartier din Sibiu ", cum îl ştia lumea, din acest "Ferentari al Sibiului" (cum am auzit la o lansare de carte şi
m-am enervat, noroc cu prof. Lăzureanu care a pus situaţia la punct).
Aici copiii mici aruncau cu pietre, ca să vâneze "crocodili". Aici aruncam noi cu pietre în sticle de bere luate pe şestache de la "Ţâţa Dulce", pe care le aruncam de pe podul de pe Strungului şi le lăsam să plutească în apă, pe post de "bătălie navală", (că aveam un coleg, Doni, care ne "îndoctrina" numai cu poveşti despre corăbii şi piraţi) până ne trezeam şi noi atacaţi cu bulgări de pământ de câte un gospodar care, după ce ne trimitea unde ne-am născut (nu, nu la maternitate!) motiva cu "am curăţit ca să spargeţi voi sticle"?). Aici se ţineau concursuri de pescuit fâţe cu ciorapul: adică un laţ, un "ochi" din sârmă masivă (ca cea de la praştia cu gumă)  şi o bucată de ciorap de damă în vârf, "prada" fiind adunată în borcane de compot (cu apă). Aici ne mai şi băteam, că era loc ferit şi nu ne spunea vreun adult la părinţi. Era clar pentru orice locuitor "lazaritean" că dacă ţi-a dispărul juniorul de acasă, e cu ăia ai lu' şi ai lu', "pe Vale". Ce-i drept, cum plecai de la Şcoala 20 nu se putea rezista ispitei să nu faci dreapta-stânga, pe lîngă "Util" pentru o pauză prelungită, că acasă ce te aştepta? Temele şi treburile gospodăreşti.
Atunci, Mozart era o stradă rurală, jumătate pământ, jumătate pârâu, cu multă vegetaţie. Spuneţi ce vreţi, faceţi apologia civilizaţiei şi a confort-mondernismului, dar era mult mai viu şi mai frumos decât ce e acum.

Ce e acum. Un loc prelungit de parcare

Acum, albia Trinkbachului în Lazaret este un loc de parcare. Prin anii 2000 parcă, a început canalizarea, întubarea şi acoperirea lui. Podul de pe Strungului a dispărut la ultima reabilitare, ca şi podeţele de pe Macaralei şi alte străduţe.
Trinkbachul acum e pavat complet. Mozart e asfaltată pe toată lungimea ei şi nimic nu mai aminteşte de străduţa aceea cu copii şi cu apă. Nici copii nu mai prea sunt să se joace, că distracţiile s-au schimbat radical şi oricum nu prea ai cu ce acolo.
Dar totuşi am trecut prin zonă,  mai mult de dragul amintirii - că şi aşa mă acuză unii pe reţele cum că-s "nostalgic" şi antiprogres. Am tras şi ceva poze, ba direct, ba mai cu fereală, că cine ar crede că vine unul şi pozează doar aşa, "docu­mentar", jurnalistic şi în numele recupe­rărilor cu tent(ativ)ă istorică şi nu cumva urmăreşte ceva, sau poate e de la o structură din aceasta bugetară care controlează şi dă amenzi sau dă în gât. Mai bine eviţi decât să răspunzi la infinit la întrebări de genul "cine sunteţi", "de ce filmaţi (!!!) aici", "dar cine v-a trimis", "de ce vă interesează" sau similare.
 Însă un loc a rămas neschimbat. Ca o oază în care ori timpul a stat în loc, ori cineva a vrut să lase o amintire a ceea ce a fost pe vremuri. Este strada Solidarităţii, între Ecaterina Varga şi Cezar Bolliac. Aici poţi avea o idee despre cum era să ai un pârâu pe stradă şi cum fiecare podeţ duce la o locuinţă. În capăt, încă mai există balustradele din beton din anii '30. Plus, în apă, nişte PET-uri de bere, dar asta nu contează, faţă de ce e prin Sub Arini, e pistol cu capse. Tabloul e urban-romantic şi îţi arată o porţiune din Lazaretul care a rămas relativ neschimbat, chiar dacă Frezorilor nu mai e străduţa din pământ. Dar postul de transformare e acelaşi, intrarea "la sere" este aceeaşi, clădirea veche de pe stânga este aceeaşi. De aici, Trinkbach-ul o ia pe după stradă şi pe sub şoseaua de centură, se varsă în Cibin. Ei, pe acolo nu am ajuns, că era prea mult de ocolit şi expira şi timpul până la autobuz. Totuşi, în două zile a câte două-trei ore, dacă ţii neapărat (şi cu pauzele necesare) poţi să te plimbi pe Trinkbach, că şi aşa mă ia mai nou lumea bună pe stradă cu "ce faci bă, nu eşti pe Trinkbach?".
În mod sigur, vizibil sau nu, băgat în seamă sau nu, Trinkbachul face, de câteva secole bune, parte din Sibiu. De aia zic că ar merita să fie monument istoric.
 
În loc de epilog

Acum câteva zile (sau mai mult, nu contează) primesc un mail de la dl. Constantin Bebeşelea, în care,  văzând că "foarte mulţi cititori sunt interesaţi de istoria acestui pârâu" şi  fiind şi domnia sa foarte mult interesat de subiect, a parcurs traseul Trinkbach-ului de la Răşinari - locul unde este stăvilarul până la traversarea spre fosta fabrică "Dumbrava". Imaginile primite prezintă stăvilarul de la Răşinari, subtraversarea  de la Drumul Judeţean Răşinari-Poplaca, subtraversarea liniei de tramvai de lângă Podul Gociului şi subtraversarea şoselei Sibiu-Răşinari şi linia de tramvai.
Îi mulţumesc foarte mult pentru aceste imagini şi le prezint aici, mai ales că nu am "acoperit" zona de dincolo de Sibiu a cursului Trinkbachului.

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA

© Constantin BEBESELEA

© Constantin BEBESELEA

© Constantin BEBESELEA

© Constantin BEBESELEA


comentarii
23 comentarii

eu sper ca va fi scos la suprafata candva, pe portiunea dintre somesului/justitiei si gimnasticii, cum a fost pana in anii '60. si pe portiunea acoperita din lazaret. in res, pe solidaritatii, mi se pare mai frumoasa zona decat cand nu era asfaltata strada. si paraul mi se pare mai frumos.
si da, este un monument, foarte important si foarte iubit de unii dintre noi.
intotdeauna m-au fascinat rossbachul (si afluentul lui, valea popii, parca ii zice), trinkbachul, valea sapunului si...un parau de pe campsor, care izvoraste de prin padurea dumbrava, de pe la fabrica de apa, si se varsa in cibin. calea ferata il traverseaza la cca 1 km de unde a ajuns asfaltul, in cartierul strand 2. are debit cam cat cel normal al trinkbachului, cand nu sunt stranse robinetele la lacurile de la zoo si din muzeu. s-ar putea sa-i zica oficial valea lupului, dar nu sunt sigur. unii dintre noi cei din strand mergeam destul de des acolo.
04.08.2020 23:25
Bravo, redactore! Esti nitel nostalgic... Dar fiecare varsta vine cu ale ei...
05.08.2020 09:49
În iunie 1962 am lansat pe Trikbach o sticlă de un litru astupată cu un dop de plută ,având mesaj scris pe un bilet : ,,În noaptea de 26 spre 27 iunie 1962, tricatargul Britannia s-a scufundat în largul coastelor Patagoniei...,,
Era acelaș din ,,Copiii căpitanului Grant,, de Jules Verne.
Speram ca mesajul să ajungă măcar până în Marea Neagră , pe traseul Trinkbach-Cibin-Olt-Dunăre-Deltă...sau chiar mai departe, în Oceanul Planetar !!

Poate că în momentul de față sticla cu mesaj plutește pe apele înspumate ale Atlanticului de Sud !!
Helgoland Zanzibar
05.08.2020 13:10
primarie primarie
numai mue ti as da tzie
Mue conf dl jiohannis EXPRESIE POLITICA
adi3
05.08.2020 15:10
Superb articol. Mi-a adus aminte de copilărie. Pe atunci știam Trinkbach-ul în zona Fabrica de Bere, și îl mai vedeam când și când în Lazaret. Pârâul ar fi trebuit lăsat la suprafață peste tot, îngrijit pentru a fi curat, și ar fi fost o pată de culoare în orașul ăsta cenușiu.
Cezar Budescu
05.08.2020 17:57
Pt. acest articol minunat o dedicatie autorului sau:

Pe Trinkbach in jos,
Pe un mal frumos,
Chiselita trece
Si se petrece.
Si noua ne spune
Ce a fost pe lume
}n Sibiu, cetate
La o mie noua sute saptzeci si sapte.
Multumim frumos
Ca ne-ai informat
Si-emotionat.
Si-asteptam cu nerabdare
Ceva si mai tare!
05.08.2020 18:24
Ca sa vezi! Cine nu spune ca romanul e nascut poet? (Ha-ha-ha)
@@@
06.08.2020 07:27
Frumos articol,despre lucruri simple si anonime,are ne marginesc existenta,tocmai cand ne obisnuisem cu vulpite,dragusene si mai nou duduieni.Mai asteptam asemenea reportaje.
Sibby Annu
06.08.2020 08:03
Poezia de la 18/24 : Un fel de Plugușor ( fără de plug ! )
Zanghezur
06.08.2020 13:27
Geo Bogza și-ar fi intitulat articolul :
Trinkbach. Statuia unui râu.
Sinergistina
06.08.2020 13:41
Trinkbach_ul are ( pe litru de apă ) cel mai mare număr de comentarii dintre toate râurile ...
Zapis
06.08.2020 14:00
Pt 7/27 : NID scrie undeva că ,,românul se naște bursier,trăiește funcționar și moare pensionar ,,
Deci ,poezia ar fi undeva pe locul doi...
Sismondi
06.08.2020 14:22
Poezia nu e plugusor, ai vrurt sa spui balada. Am inceput prin a parodia celebra balada Manastirea Argesului si apoi am exprimat ceea ce cred. In pofida altor lucruri care ne caracterizeaza, eu cred, totusi, ca romanul e nascut poet...
@Zanghehur si @Sismondi
06.08.2020 15:35
Multumim pentru articol!
RIP Părăiașule !
RIP Bebe !!
Florin
06.08.2020 21:51
Felicitari pentru articol

Sa lasam partea romantica a Trimbach--lui si in urma articolelor si a comantariilor , autoritatile judetene si locale vor lua masurile care se impun:
-debitul curge intamplator ,nu este reglat de nimeni de la Rasinari (cum era pe timpuri ,desi este o instalatie numita "CALUGAR". Cand este seceta curge apa foarte putina cum este in acest moment si invers cand ploua
-in articolul precedent se facea comantariu despre latura secundara (muzeu ,Zoo si Sub Arini) care se pierde
in zona str.Ludos incat nu mai ajunde pana in Sub.Arini.
07.08.2020 11:58
frumoasa investigatie jurnalistica privind un simplu parau cu nume de legenda(cred ca nu exagerez)dar mai sant si alte cursuri de apa,paraie din Sibiu sau din imprejurimi cu acelasi farmec de istorie.nu este aici spatiu de comunicare dar daca aveti curiozitatea va stau la dispozitie cu o discutie pe aceasta tema.da-ti un semnal daca
vreti si va gasesc eu
nicu
07.08.2020 22:36
Cu cat este criticat sau laudat Trinbachul cu atat mai mult ii scade debitul ,a se vedea la podetul din zona terenurilor de tenis.
08.08.2020 10:02
Debitul Trinkbach-ului scade sub presiunea comentariilor !!
E de crezut oare că are și Trinkbach_ul pudoarea lui, că nu trebuie să îl pomenim prea des ??
Agenteur-X7
08.08.2020 10:17
Trinkbach_ul ar trebui igienizat atât de bine , încât la supermarket-uri să putem găsI celebra APĂ PLATĂ TRINKBACH !!
Zambata Rora
08.08.2020 10:31
Uni iubesc mai mult pârâul de nu s-au putut abține sa nu sil insuseasca e adevarat doar o parte si fiind si foarte gospodari dupa ce a fost reabilitat de primarie din nemarginaita dragoste s-au apucat sa imbunatateasca proiectul si au taiat grilajul ,i-au pus roata si lacat si amenajat o parcare personala , ca doar e problema in oras cu parcarile, sa stea limuzinele care se inmultesc an de an , sub privirea ocrotitoare a stapanilor nu pe strada sau sa isi ocupe curtea.
Daca limita tupeului este doar cerul pentru unii si cand cei de la primarie nu au timp sa ii deranjeze ca doar ei stiu ce greu este sa ai salar de bugetar si cat timp iti ia sa-l chivernisesti !
Ca sa nu piarda timpul sa identifice locatia le-o dau eu pe str Srungului.
aaa
08.08.2020 14:12
Adi3,vine de la Antena3?Cred cu convingere ca vi de la vale,sau parintii tai. Ce numar ai la cazan, cu Gj Ot sau VL,Dj.Esti bun,faci parte din gandirea mioritica.
Corbul
08.08.2020 21:28
Frumos articolul. Felicitari!
adrian
09.08.2020 13:49
In sfarsit sa descoperit unde se pierde latura secundara a trinbakhului in apropierea str. ludos este o subtraversare a albiei [tubul de beton este avariat si apa intra in reteaua de canalizare] ce parere au edilii si cei de la apa canal,sau nu citesc presa.
10.08.2020 20:54
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia