Tribuna
Pe ”plajele pustii” ale Sibiului, cu certificat verde. Jurnal de cumpărător dedublat
Dragoş BAKO
17270 vizualizari
Pe ”plajele pustii” ale Sibiului, cu certificat verde. Jurnal de cumpărător dedublat

România a intrat de luni, într-o eră nouă, aceea a restricțiilor fără precedent din ultimele decenii. E drept, usturimea măsurilor de limitare a accesului în diferite spații o simt doar cei ce nu sunt vaccinați sau nu au trecut prin boală. Ne-am propus să intrăm în pielea cuiva care nu deține prețiosul ( în aceste vremuri) certificat verde și să vedem dacă putem pătrunde dincolo de ușile magazinelor în fața cărora stau, ca niște cerberi, paznicii care verifică ”pașaportul”. 

Primul popas îl facem la Shopping City în Șelimbăr unde, practic, sunt doar spații comerciale inaccesibile muritorilor ce n-au simțit nici înțepătura acului, nici simptomele mai mult sau mai puțin agresive ale covid 19. Ne încercăm norocul la una din intrări explicându-i angajatului care controlează certificatele că nu mergem decât până la primul magazin și îi promitem că ieșim repede. Omul e intransigent și nu cedează rugăminților, oricât le-am presăra cu invocări duioase ale unei bunici căreia vrem să îi facem o surpriză de ziua ei etc. Ne refuză politicos de câteva ori și simt cum ne apropiem de punctul în care își pierde răbdarea: ” Nu vreau să îmi pierd serviciul. Eu te înțeleg pe dumneata, dar înțelege-mă și dumitale pe mine! ”. Învinși de exigența paznicului ne îndreptăm către altă intrare. 

Bate vântul pe culoare, în lipsă de vaccinare

Ne prezentăm la altă intrare, de data asta arătând certificatul verde care ne poartă dincolo de ușă. Pe culoarele de la mall e pustiu, de ai impresia că magazinele sunt închise. Te întrebi dacă vaccinaților le-o fi trecut cheful de hălăduit prin magazine sau dacă, înainte, cei ce umpleau culoarele erau nevaccinații. Uite că la capătul unuia dintre coridoare apare un cuplu rătăcit în această pustietate comercială. Ajunși în dreptul lor ciulim urechea destul de chinuită de elasticul necruțător al măștii:” Parcă e mult mai fain în mall când nu e aglomerat! ” îi spune bărbatul celei care îl însoțește. Subscriem în gând constatării și ne îndreptăm către unul dintre magazinele de încălțăminte. Intrăm în vorbă cu una dintre vânzătoare și aflăm că odată cu introducerea noilor restricții mușteriii sunt mult mai puțini. ” Nu era cine știe ce lume nici până acum în cursul săptămânii, dar acum bate vântul rău de tot.!” , ne spune femeia care păstrează o distanță de vreo trei metri. La fel stau lucrurile și la unul dintre magazinele de electronice și electrocasnice, unde, de trei zile încoace gura clienților tace, întrucât cumpărătorii s-au împuținat serios. 

 

”Plajele pustii” din Shopping City

Ne-am lămurit cum e la mall și în hypermarket-uri așa că ieșim și ne îndreptăm către unul dintre magazinele cu mobilă. Scos certificat, scanat, intrat, pustiul constatat. Pornim printre dulapuri, canapele și mese cu acea lejeritate a clientului ce se bucură de liniștea întregului magazin. Turiștii caută vara plaje pustii pentru a se relaxa în tihnă, dar uite că acum, când suntem cu un picior în iarnă, ”plajele pustii”, le găsim sub formă de magazine. Ieșim și de aici și ne îndreptăm către ultimul popas, un magazin cu produse sportive la ușa căruia jucăm din nou rolul nevaccinatului pornit să înduplece paznicul. ”Vă rog eu mult, nu stau decât un minut, iau numai o pereche de adidași pentru alergat, știu exact care, îi plătesc și plec. Nu am apucat încă să mă vaccinez, cu a doua doză.” Pare un demers sortit eșecului pentru că se izbește de replica celui de la ușă: ”Îmi pare rău, regula e regulă, nu am voie să vă las! ”. În timpul în care am schimbat câteva propoziții am putut constata că și aici e o ”plajă pustie” de care te poți bucura însă doar dacă ai certificat verde. 

Înapoi, în ”lumea veche”, la magazinul alimentar

Plecăm din ”orașul interzis” de la Shopping City și ne îndreptăm către un magazin alimentar, unde intrăm nestingheriți, ca pe vremuri, vaccinați și nevaccinați laolaltă. Ei, parcă e altceva, parcă am revenit în ”lumea veche”. Vorba unui prieten :” Să văd un om, să am cui să îi cer un foc!”. Ca să fie demersul complet ne fixăm alte două ținte: o bancă și o instituție publică. La bancă simțim aerul acela primitor, încălzit de oferte îmbietoare la orice de la credite până la asigurări, depozite, mă rog, servicii pentru care vei plăti de îți vor ieși pe nas. Nicio întrebare, nicio restricție.  Nu același lucru se întâmplă la ușa Primăriei, unde cărările ți se închid dacă nu ai dovadă de vaccinare, de trecere prin boală sau măcar un test negativ proaspăt, aburind a siguranță.

 Asta a fost plimbarea de azi a unor dedublați, ba vaccinați, ba nevaccinați. Concluzia e una fermă: la jumătatea primei săptămâni de „embargo sanitar” intransigența e pe metereze: nimeni nu se lasă înduplecat, e vremea controlorilor responsabili. Dacă rigoarea se va înmuia odată cu trecerea timpului, rămâne să vedem într-o viitoare plimbare.

comentarii
4 comentarii

Mișto, plătesc patronii firmele de pază ca să le oprească la ușă clienții.
Mă distrez copios de falimentele ce vor urma.
un om simplu, nu prost
28.10.2021 17:18
Oare mai are importanță detaliul că condiționarea accesului de "ceferticat" nici măcar nu este legală ?
Daniel
28.10.2021 21:50
De cand mama naibii e ce-ne-se-u organism de legiferare??? Legile se dau de catre parlament, iar pentru chestiuni administrative guvernul poate da hg, oug... Guvernul demis are competente foarte limitate!
Dar restrictionarea unor drepturi se poate face doar prin LEGE!!! Nici un caz de un A - rahat!
cetitor
29.10.2021 19:48
În Decembrie '89, clamam democrația adevărată. Dar ceea ce trăim astăzi este dictatură adevărată - politică și sanitară ! Cu atât mai dureroasă, cu cât un dezaxat precum arahat se crede substituentul lui Alah și asta într-o țară creștină precum România ! Ceea ce este mai trist este că nici unii dintre decidenții politici nu-i stăvilesc aberațiile pe care le promovează, uitând că în România, chiar bulversată, o asemenea măsură restrictivă nu poate fi decât rezultatul unei LEGI organice, adoptată de Parlament, și nicidecum al unei ordonanțe sau hotărâri de guvern, mai ales interimar, ca cel al mâțului câțu ! Ca să nu mai vorbim că mai relevante decât certificatele de vaccinare, ar fi testele de imunitate pentru anticorpi neutralizanți antiproteina spike !
Nicolae Ivan
30.10.2021 12:43
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA