Tribuna
Pe la Mall, înainte de Ordonanţa Militară: pustietate, ceva raţionalizare şi prăduială
Dumitru CHISELIŢĂ
6925 vizualizari
Pe la Mall, înainte de Ordonanţa Militară: pustietate, ceva raţionalizare şi prăduială
© Dumitru Chiseliță

Luat cu grija aprovizionării cu chestii-socoteli, vorba lui Nea Bachus din filmul faimos al anilor ‘80, mi-am zis că, dacă tot e sâmbătă şi vreme faină în curs de deteriorare, să mai dau o tură pe la Mall - Promenada Mall-Shopping City să mai iau una-alta, de-ale casei şi de-ale gurii. De-ale spiritului nu, că am mai multe cărţi decât au ăştia făină-n cămară şi pui în congelator (na, mă laud!). Plus că eram curios să văd cum e atmosfera la o săptămână de la anunţarea instituirii stării de urgenţă în România. Plus că voiam să văd ce mai e în trend în pustiirea rafturilor de către Ceata lui Stau Acasă, din care, am impresia, mulţi fac joc dublu: urlă panicaţi pe reţele pentru ca apoi să o taie lejer cu maşina ca să îndoape portbagajul. Până la anunţarea noilor măsuri de limitare a circulaţiei şi a altor activităţi, de la ora 21 "şi ceva", mai erau câteva ore.   

Linişte pe străzi, autobuze goale şi maşini în viteză

 Deci, înarmat cu trăiştile de rigoare, purced cu jumătate de entuziasm în staţia de autobuz, să iau (sau nu) 15-le. Jumătatea cea de ne-entuziasm se referea la faptul că dacă autobuzul va fi plin de toţi plimbăreţii de o frumoasă vârstă, să merg pe jos, că e mai sănătos. Stau cât stau în staţie să văd că e cam mai nimeni, şi mi-am zis că e semn bun. Nu aşteaptă mulţi, deci nu urcă mulţi, deci e loc. Bine. Cu o punctualitate de tren japonez, vine 15-le. Încăpător ca niciodată, doar câteva persoane, tineri şi ne-bătrâni. Reuşesc să urc, să mă aşez pe scaun (oau, am loc pe scaun!) şi să cobor fără a atinge ceva cu mâinile. La intrarea in complexul numit Promenada Mall actual Shopping City unde vin sibienii deşi nu e localizat în Sibiu, este semi-pustiu. În parcări au loc toate autocarele care veneau într-un weekend turistic de vară la noi, nu te claxonează nimeni din spate, lume puţintică dar nu deloc, numărul "riscant" de suprapopulare a zonei nu e atins şi intru lejer, pocnind din degete la uşa automată care se deschide.

 Magazine închise "în avans" şi oameni mascaţi

Ţin să îi liniştesc, DIN NOU, pe panicarzii care, de cum intră într-un magazin alimentar, văd viruşi peste tot mai degrabă ca un microscop hi-tech şi pentru care orice lucrător de acolo este un infectat clar. Oriunde am intrat în zonele alimentare (şi nu numai), se dezinfectase (se simte la miros, dacă aveţi nas), angajaţii aveau mască, era curat, era dezinfectant, era spaţiu marcat cu distanta regulamentară. Angajaţii aveau mască, mănuşi etc. Şi unii cumpărători aveau mască, chiar mănuşi, chiar dacă nu prea le era de vreun folos, în afară de liniştit spaimele proprii ori de a se de cool, că despre utilitatea unei măşti v-am tot spus unde să citiţi. Erau măşti chirurgicale, albastre, cu spaţiu destul în zona nasului să intre o familie de gândaci, nu un virus microscopic. Erau măşti purtate pe gură, cu nasul liber, că, te fereşti tu, dar mai şi respiri şi vorbeşti, super-măşti cu filtru, vorba aia, fiecare după posibilităţi.

Multe din magazinele ne-alimentare (care ori nu prea erau înghesuite de clientelă, ori închiseseră lunea trecută, după ordonanţa anterioară) erau închise. Scaunele de masaj, unde se aşeza oricine nu avea nevoie de masaj, erau pe repaos. Fast-food-urile de la etaj erau nefuncţionale. Magazinele rămase deschise îşi trăiau, lejer, ultimele momente înainte de închiderea oficială "live", rămânând pe online. Altceva? Linişte şi muzică veche...

 Noul trend în prăduiala alimentară  

 Prin cele două mari magazine alimentare, se vede clar că, deşi comercianții au încercat, prin aprovizionare, să mai acopere găurile din rafturi, şi chiar au recurs la o anumită raţionalizare (10 buc sau un bax de persoană la produsele "sensibile"), harnicii prăduitori (apropo, nimeni nu postează ceva împotriva lor, nici măcar marii sfătuitori de facebook, dovadă că mulţi dintre ei o ard cu ruptul la "volanul" coşului-cărucior XXL, între două panici cu share la maximum) au atacat astfel: făină, mălai, orez, ulei ieftin, paste de orice fel, conserve de carne, MAI ALES de costiţă cu fasole, carne la caserolă (mai ales pui, porcul nu e cool), biscuiţi, soia, apă plată, clor şi produse pe bază de clor, hârtie igienică, pateu, anumite sortimente de bere, sucuri ne-naturale, că omul nu stie ce mai vrea şi vorba ardeleanului, "ca să hie". Dacă raţionalizezi ceva, se prăduiește altceva. Ce să zic, le urez poftă bună şi să aibă parte de ele... Unii oameni mai cumpără şi ca normalii, chiar zilele acestea.

Dar am stat destul şi o tai spre casă, unde execut programul de igienizare de după drum, conform regulamentului, şi fiind sâmbătă, presimt surprize. Care au şi sosit, cu două ore ("fix şi ceva") întârziere, oficial.  

Final cu ordonanţă militară

 Acasă, aflu că "Art. 2. - (1) Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curăţătorie". Şi "(2) Prin centru comercial se înțelege "structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică, ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate", astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare."

 Majoritatea românilor au înţeles doar că "se închide mall-ul'" şi duminică au pornit, din nou, la umplut cămara. Eu văd că mai am cărţi necitite în bibliotecă.   


comentarii
5 comentarii

Cand ai facut poza aia pt ca la ora 14 era full de inconstienti
Dog
22.03.2020 18:35
erau toti la dedeman, ca mancare au prea multa
anonim
22.03.2020 23:51
Si ce-ti strica o plimbare din Hipodrom pana la Mall ? Te urci in autobuz ca cei de-o frumoasa varsta intr-o zi cand nu esti presat de timp... Si apropo... da un titlu de carte aflat in asteptare in biblioteca personala...
23.03.2020 09:38
Sunt convins ca nu te-ai deplasat pana la mall. Articolul pare scris "pe picior", un pic fictiune, un pic amintiri, totusi frumos. Apreciez ca n-ai uitat nimic de la asteptarea autobuzului pana la OUG. Apropo Promenada Mall este pe strada Lector, langa podul garii, chestia aia de la iesirea din Sibiu (de fapt din Selimbar) se numeste mai nou Shopping City Sibiu. In ce priveste "ale spiritului" n-am inteles daca ai mai multe carti decat "firele de faina" din frigidere sau decat pungile de faina. In primul caz ai o biblioteca mai mare decat cea din Alexandria, in al doilea caz puteai linistit sa mai cumpere o carte. De fapt necesarul din "ale spiritului"ar trebui sa se masoare nu prin numarul cartilor din biblioteca ci prin numarul de carti necitite din biblioteca
Petru
23.03.2020 18:21
Ca tot veni vorba de carti si de citit... Va recomand roamnul lui Dan Brown - Inferno. In roman este vorba despre fabricarea unui virus csre sa afecteze unul din trei oameni in asa fel incat sa se stopeze reproducerea galopanta a speciei umane... Si culmea! Actiunea se desfasoara in ... Florenta... de unde si titlul, probabil. Dante era din Floren'a...
23.03.2020 21:06
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia