Tribuna
Paza bună trece primejdia rea. Peste 22.200 de sibieni s-au imunizat împotriva gripei
Laura BUCIU
928 vizualizari
Paza bună trece primejdia rea. Peste 22.200 de sibieni s-au imunizat împotriva gripei

Teama de gripă i-a făcut pe mulţi sibieni să se imunizeze împotriva virusului. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate a judeţului Sibiu, până în data de 5 ianuarie, un număr de 22.282 de sibieni s-au vaccinat antigripal.

Cei mai mulţi dintre cei care au folosit serul oferit gratuit de stat au fost persoanele care au vârstă egală sau peste 65 de ani – 12.295, urmate de persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane – 5.731 de persoane.

Cel mai puţin s-au vaccinat copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani – 32 de cazuri şi gravidele – 50 de cazuri.

2.583 de medici, cadre medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii au folosit vaccinul oferit de Ministerul Sănătăţii, prin DSP.

De asemenea, 810 persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt s-au vaccinat, precum şi 781 de sibieni cu vârste de peste 65 de ani.

Vaccinarea antigripală a debutat în data de 21 octombrie 2019. Judeţului Sibiu i-au fost alocate 26.800 de doze de vaccin antigripal, în patru tranşe (prima = 900 doze, a doua = 8.930 doze, a treia = 8.930 doze, a patra = 8.040), reprezentând circa 70% din totalul persoanelor catagrafiate în judeţul nostru (37.755).

 

Numărul virozelor, în scădere

 

În cadrul Sistemului de supraveghere de rutină a infecţiilor respiratorii acute şi a gripei, la nivelul judeţului Sibiu, în săptămâna 30 decembrie 2019 – 5 ianaurie 2020 a scăzut numărul sibienilor răciţi (870 de cazuri), cu circa 8% faţă de cazurile din săptămâna anterioară de raportare (949 de cazuri), scădere aşteptată în perioada sărbătorilor, fiind cu 18,99% mai mic faţă de săptămâna omoloagă din sezonul 2018 - 2019 (1.074 de cazuri) şi mai mic cu 39,20% faţă de media celor 3 săptămâni anterioare (1.431 de cazuri).

Analiza pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri (circa 34%) s-au înregistrat la grupa de vârstă 15 - 49 ani.

Numărul pneumoniilor din această săptămână de supraveghere este de 256 de cazuri. Cele mai multe cazuri (69 de cazuri) au fost la grupa de vârstă 15 - 49 ani.

Ponderea internărilor cu pneumonii din totalul cazurilor a fost în prima săptămână din 2020 de circa 23%, predominând internările la bebeluşi.

Reprezentanţii DSP Sibiu spun că ponderea scăzută a internărilor indică faptul că majoritatea formelor de boală au fost uşoare, însă 37,5% dintre cazurile cu suspiciune de gripă au necesitat internare.

Cazurile de afecţiuni similare gripei au fost în număr de 16, faţă de 11 în săptămâna anterioară. Nu s-au recoltat probe pentru confirmarea gripei.

 

Sfaturile medicilor pentru perioada de iarnă

 

În zilele cu temperaturi scăzute, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu adresează populaţiei îndemnul de a aplica recomandările autorităţilor şi cadrelor medicale, pentru evitarea îmbolnăvirilor şi altor situaţii extreme privind starea de sănătate.

Astfel, este recomandat să evităm deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecţiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi psiho-neuro-motorii. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar la nevoie haine impermeabile, care să asigure protecţia împotriva vântului. Încălţămintea trebuie să fie confecţionată din materiale adecvate (piele), călduroasă, eventual îmblănită, să nu fie strâmtă sau udă.

Se vor proteja extremităţile şi faţa (mâini, picioare, urechi, nas, obraji) este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. Se vor folosi căciuli, fulare, şosete de lână, mănuşi îmblănite (de preferat, cu un deget).

De asemenea, se recomandă evitarea sau reducerea cât mai mult a fumatului şi a consumului de băuturi alcoolice.

„Acordaţi atenţie specială categoriilor de persoane cele mai expuse la apariţia degerăturilor: copii şi vârstnici, oameni fără adăpost, persoane care locuiesc singure, bolnavii cu tulburări circulatorii, ateroscleroză sau diabet, cei care consumă alcool, tutun sau alte droguri, precum şi persoanele care lucrează în aer liber (construcţii, salubritate). Nu lăsaţi copii prea mult timp afară, la joacă, în zăpadă, la săniuş sau să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Renunţaţi la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului. Încălziţi corespunzător locuinţele, supravegheaţi sursele de încălzire şi evitaţi instalaţiile improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau izbucnirea unor incendii”, spun medicii din cadrul DSP Sibiu.

Potrivit acestora, primul ajutor în caz de degerături constă în introducerea victimei într-un mediu încălzit şi înfăşurarea zonelor degerate în haine groase sau pături. În anumite cazuri se poate introduce extremitatea degerată în apă călduţă, a cărei temperatură să nu depăşească 34 - 37 grade Celsius. Dacă victima este conştientă şi nu varsă i se pot oferi lichide calde (NU fierbinţi!) şi va fi transportată cât mai repede la spital.

NU este recomandat în caz de degerături masajul / frecarea zonelor degerate; expunerea zonei degerate la temperaturi crescute: căldură uscată (calorifere, sobe), apă fierbinte; administrarea de băuturi alcoolice.

În cazul apariţiei primelor semne de decompensare a afecţiunilor cronice amintite, de răceală şi/sau degerături, trebuie să fie evitată automedicaţia şi cei afectaţi să se adreseze de urgenţă celei mai apropiate unităţi medicale sau să apeleze numarul 112. Părinţii nou-născuţilor şi a sugarilor trebuie să se prezinte la medic de la primele semne de boală sugestive pentru gripă.

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia