Sansele depind de susţinerea cetăţenilor, instituţiilor şi firmelor care colectează şi trimit la reciclare deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), spun organizatorii programului.
Două şcoli din judeţul Sibiu, premiate anul acesta de Patrula de Reciclare
În luna iunie a avut loc prima etapă a premierilor Patrulei de Reciclare - ediţia 2015-2016. Atunci, 88 de unităţi şcolare desemnate câştigătoare pe plan local (şase în Bucureşti şi câte două în fiecare judeţ) şi-au ales, ca premii, materiale didactice şi pentru dotarea şcolilor, excursii pentru elevi, echipamente IT (imprimante, calculatoare/laptop-uri), rechizite şi necesar de birotică. şi două şcoli din judeţul Sibiu au fost premiate atunci. Este vorba de Şcolile Gimnaziale din Tălmăcel şi Nocrich, care au fost desemnate câştigătoarele locale ale celei de-a V-a ediţii a Patrulei de Reciclare. În vreme ce şcoala din Tălmăcel a câştigat premiul pentru Cea mai activă patrulă, şcoala din Nocrich a obţinut premiul pentru Cea mai mare cantitate de baterii colectate. „Suntem mândri de voluntarii din program, profesori şi elevi, care sunt fericiţi să ştie că au adus un beneficiu şcolii întregi, prin performanţele lor. Mulţumim Suporterilor care, colectând deşeurile electrice în beneficiul programului, au realizat mai multe lucruri bune: s-au eliberat de aparate inutile, au respectat legile de mediu, au protejat natura de poluare, au dat un exemplu de responsabilitate şi… au ajutat copiii să câştige premii care le vor folosi în următorul an şcolar!”, a spus Alexandra Arnăutu, managerul programului.
Celor 88 de câştigători locali li se vor adăuga încă aproximativ 70 de Patrule, în luna septembrie, când Asociaţia RoRec va acorda premiile naţionale echipelor eligibile din primele trei judeţe unde se va colecta cea mai mare cantitate de deşeuri electrice pe cap de locuitor, în cadrul programului.
Până în prezent, opt judeţe se află în topul competitorilor pentru premiile naţionale: Covasna, Dolj, Harghita, Gorj, Iaşi, Olt, Sibiu şi Vâlcea. Perioada decisivă este acum, în luna august, anunţă organizatorii, având în vedere că oricare dintre celelalte judeţe poate intra în clasament, în funcţie de cât de mult se mobilizează să colecteze DEEE pentru copiii din Patrula de Reciclare.
Cantitatea colectată la ediţia 2015-2016, până la 31 iulie, în cadrul programului, pe ţară, este de 657.000 kg - un nou record de colectare a deşeurilor electrice datorat acţiunilor de promovare a comportamentului responsabil faţă de mediu ale tinerilor şi profesorilor.
Oricine scapă de aparatele electrice vechi sau stricate până la 31 august, predându-le la reciclare, ajută copiii şi tinerii din judeţul său să câştige unul din premiile naţionale şi, astfel, contribuie la dotarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor respective. Firmele şi instituţiile care casează DEEE-urile din gestiune în beneficiul programului primesc statutul de Suporteri ai Patrulei de Reciclare şi se alătură comunităţii naţionale a organizaţiilor care susţin colectarea responsabilă a deşeurilor electrice în România.