Tribuna
Parlamentul a început să dezbată Bugetul pe 2009

Începând de marţi şi până joi, de la ora 14.00 până la ora 24.00 senatorii şi deputaţii vor dezbate în plen comun, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, urmând să decidă azi, în Biroul Permanent, dacă îşi vor prelungi programul şi în zilele de vineri şi sâmbătă, titrează Agerpres. Premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa ca până joi să fie adoptat bugetul de stat pentru 2009. Ieri, la ora 14.00, s-a intrat cu bugetul în Parlament. "Sper ca până joi să fie aprobat. Există o coaliţie care are angajamentul de a da acest buget României, iar adoptarea bugetului reprezintă poate cel mai important moment al anului 2009 din perspectiva şanselor de relansare economică'', a precizat Boc, cu prilejul prezentării raportului Societăţii Academice din România (SAR) privind evoluţia crizei economice.
El a susţinut că relansarea economică nu se va face ''de pe scaun, stând la Palatul Victoria sau în Palatul Parlamentului, dacă politicile creionate de Guvern nu vor fi urmate şi de alte măsuri care vor fi luate din mers''.
Programul Parlamentului privind discutarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale a început ieri, după şedinţa de plen a Camerei, care s-a  desfăşurat între orele 10.00 şi 12.00. Deputaţii şi senatorii s-au întâlnit, apoi, în plenul reunit, unde dezbaterile au fost demarate începând cu ora  14.00, pentru cele 3.000 de amendamente aduse la proiectul de buget. Lucrările s-au încheiat la ora 24.00, la fel ca şi în celelalte două zile care sunt destinate discutării proiectului de buget pe 2009. Pentru azi, programul începe la ora 9.00, cu o pauză de prânz între orele 13.00 şi 14.00, şi se încheie la miezul nopţii. Pentru joi, singura modificare a programului parlamentarilor constă în faptul că, în pauza de la prânz, va avea loc o şedinţă a Birourilor reunite Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Bugetul pe 2009 este construit cu un deficit de doi la sută din PIB, pe baza unei creşteri economice de 2,5 la sută, a unei inflaţii de cinci la sută, pe un curs mediu pentru euro de patru lei şi un PIB de 144,7 miliarde euro (579 miliarde lei). Cheltuielile publice sunt prevăzute la circa 35,5 la sută din PIB sau peste 51 miliarde euro.
Premierul a declarat înaintea începerii dezbaterilor din Parlament că "Bugetul elimină risipa şi nepăsarea guvernării anterioare", titrează HotNews. El a mai subliniat faptul că, prin bugetul de stat trebuie stabilit un echilibru între componenta economică şi cea socială, mai ales că pentru 2009, provocarea este dublă, pentru că trebuie contracarate efectele crizei financiare şi trebuie instaurată ordinea în finanţele publice. El a mai adăugat că eventualele majorări salariale vor fi discutate cu partenerii sociali abia după data de 15 aprilie, când vor fi cunoscute rezultatele financiare din primul trimestru. În replică, liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat: "Avem un buget catastrofal, cel mai prost de după 1990, care garantează intrarea României în recesiune". (A.C.)



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB