Tribuna
PNL
Parlamentarii vor să lase şoferii agresivi fără permis!
Laura BUCIU
1456 vizualizari
Parlamentarii vor să lase şoferii agresivi fără permis!
Claxonatul excesiv sau condusul pe trotuar vor fi mai aspru sancţionate dacă se va aproba un proiect de lege depus de 40 de senatori PSD, PNL şi PC. Şoferii indisciplinaţi pot să rămână 60 de zile fără permis pentru astfel de abateri. Dacă sunt ”agresivi” în trafic, ar putea fi sancţionaţi cu 6 până la 8 puncte amendă şi chiar cu suspendarea permisului, potrivit noului proiect de Cod Rutier depus la Senat. Printre manevrele incriminate sunt şi schimbările succesive ale benzilor pentru depăşirea coloanelor.

Propunerea legislativă prevede la articolul 136 obligaţia conducătorilor de vehicule de a nu adopta un comportament agresiv în trafic. Demararea în trombă, circulaţia cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie ar putea intra în categoria "şofat agresiv".

Derapajul intenţionat, interzis

şoferii vor fi pedepsiţi şi pentru circulaţia cu autovehiculul pe trotuar, în lungul acestuia; pentru realizarea intenţionată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii vehiculului. Vor fi pedepsite şi oprirea neregulamentară a vehiculului pe prima bandă blocând deplasarea vehiculelor aflate în spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea roşie a luminii semaforului; conducerea unui vehicul care poluează fonic, peste norma stabilită de reglementările în vigoare, din cauza eliminării amortizoarelor fonice din tobă sau a utilizării unor astfel de amortizoare neomologate. Acestea ar putea fi sancţionate, potrivit noului proiect de lege depus la Senat, cu amenzi contravenţionale din clasa a III-a, între 6 şi 8 puncte amendă.

Eşti agresiv, rămâi fără bani

Sancţiunile vor fi mult mai dure şi pentru cei care conduc agresiv, care efectuează  manevre interzise. Poate intra aici: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorul unui vehicul a efectuat o depăşire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urmă să schimbe brusc direcţia de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul; depăşirea neregulamentară a unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din faţă a coloanei.
În astfel de cazuri, şoferii riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte amendă) de sancţiuni şi aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia