Tribuna
PNL
Părintele Necula, lecţie de istorie despre perioada comunistă: "Penitenciarele au devenit atunci mai valoroase decât universitățile. Era cultivată minciuna, ca adevăr social. Ca să fii arestat, era suficient să reziști!"
Andra MARINESCU
7255 vizualizari
Părintele Necula, lecţie de istorie despre perioada comunistă:
Studenții, doctoranzii și profesorii Universității "Lucian Blaga" din Sibiu au luat parte, miercuri, la webinarul din clădirea Rectoratului, privind rezistența, drepturile omului și discriminarea. Invitat special să vorbească a fost părintele Constantin Necula, care a studiat acest domeniu mai mulți ani la rând. Webinarul a avut loc între ULBS și Universitatea din Siena, Italia, cuprinzând o serie de întrebări din partea instituției academice de peste granițe pentru pr. Necula.


Părintele Constantin Necula le-a povestit universitarilor din Italia despre comunismul în România și discriminarea populației, vorbind despre unitate și echilibru social.

  • "Anul 1918 a însemnat anul restabilirii noastre ca popoare, atât în România, cât și în Italia. Unitatea unor popoare s-a putut realiza numai prin rezistența lor. A fost, de asemenea, o provocare pentru libertate, comunitatea care locuia atunci pe teritoriul României înțelegând că unitate înseamnă efort. Între 1918 - 1923 a fost vorba de efortul respectului. Anul 1923 a adus prima constituție a României moderne, care a reprezentat un punct de reper pentru toate constituțiile ulterioare ale României. Avea trei principii fundamentale: unitate și drepturile minorităților, unitatea și dezvoltarea relațiilor interumane, unitate și exercițiu comunitar. Nu erau noutăți, dar erau construite ca priorități", a spus pr. Necula.

Acesta a adus în discuție și legătura Bisericii, care a contribuit la unitatea românilor, dar a vorbit și despre primele arestări.
"Odată cu venirea comunismului sovietic, se deschidea rana comunismului european, comunismul cu primele arestări, cu arestarea manualelor din școală, adică manuale de religie, scrieri ale liderilor politici, matematică, trigonometrie, biologie, tot. În locul lor au fost instituite tezele unice, soluția unei false unități. Atacul la drepturile omului a încălcat toate cele trei principii. Libertatea și egalitatea au fost distruse", a spus părintele Necula.
Anul 1958 a adus în România și cele mai multe arestări. Potrivit preotului universitar, în acel an, 38% din populația țării se afla sub urmărirea Securității, iar 20% era pe urmele celor ce făceau parte din 38%. În acel an și nu numai, era vorba inclusiv despre discriminarea credinței.
"Penitenciarele au devenit atunci mai valoroase decât universitățile. S-au înregistrat abuzuri asupra tututor oamenilor, de toate vârstele, chiar și asupra celor de 11 ani, au avut loc crime asupra adolescenților, familiile erau ostracizate la maxim, tinerii erau excluși din școli, adulții din locuri de muncă plătite, era înfometare, erau arestări multiple în repetate rânduri. Era cultivată minciuna, ca adevăr social. Nu trebuia motiv ca să fii arestat, ci era suficient să reziști. În '89, a fost vorba de un efort al tinerilor și maturilor, deopotrivă, pentru a construi rezistența pentru Rezistență. Este vorba despre eforturile unei comunități, nu doar a unor oameni, de a-și câștiga libertatea", a mai povestit părintele Constantin Necula.
La finalul prezentării, părintele a răspuns întrebărilor universitarilor italieni, interesați să cunoască istoria României.
Evenimentul a durat circa două ore.comentarii
2 comentarii

Parintele Nicula face ceea ce stie cel mai bine-minte de ingheata apele!Biserica a fost totdeauna de partea puterii si a primit TOTDEAUNA partea cea mai mare!Au fost ascunse adevaruri despre istorie,despre lege sau despre adevar pur si simplu!Cine credeti ca mai construieste biserici in lume?De sute de ani nimeni!De ce nu spune nimic de greco-catolici carora ortodocsii le-au luat bisericile si i-au trimis in puscarii!Dar despre cei parati militiei si inchisi?Preotii nu sunt cu nimic mai buni decat politicienii de azi sau de ieri!Asa ca mai lasati-ne cu minciuna si indoctrinarea de doi bani!
Pafnutie iubitor de adevar!
07.03.2018 19:05
Biserici am vazut construite in Grecia ultimilor ani! Aici e vorba de prezentarea unei parti de istorie despre care C. Necula vorbeste cu pricepere si argumente. Sa sustii ca de sute de ani nimeni nu mai construieste biserici, e ditamai prostia!
@Pafnutie
07.03.2018 20:10
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica