Tribuna
Părintele Necula la Academia de Vară „Samuel von Brukenthal”: „Dacă înţelegi icoana, „teologia” ei, ţi se desfac în minte, ca din cojile de ceapă, lumile în care trăieşti!”
Dan FRÂNCU
2847 vizualizari
Părintele Necula la Academia de Vară „Samuel von Brukenthal”: „Dacă înţelegi icoana, „teologia” ei, ţi se desfac în minte, ca din cojile de ceapă, lumile în care trăieşti!”

După ce marţi, modulul spiritual, teologic, „Icoană şi spiritualitate” al Academiei de Vară „Samuel von Brukenthal” de la Palatul Brukenthal din Avrig a fost deschis de ÎPS prof. dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului, cu o interesantă expunere despre cinstirea icoanelor şi diferenţele între o icoană şi un desen, tablou sau altă reprezentare grafică, miercuri şi joi au conferenţiat în faţa participanţilor decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, părintele profesor doctor Nicolae Chifăr şi părintele profesor doctor Constantin Necula.

Miercuri, în cadrul expunerii „Icoana, între trecut şi prezent”, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr a vorbit celor prezenţi despre istoria apariţiei primelor icoane în biserică, modalităţi de expunere şi exprimare, evoluţia acestor elemente de cinstire religioasă, atitudinea reprezentanţilor bisericii, din diverse perioade ale evoluţiei omenirii, în legătură cu reprezentările iconografice, regulile impuse şi acceptate în realizarea icoanelor sau a frescelor etc.  

Chifăr: „Ceea ce se zugrăveşte într-o icoană trebuie să corespundă cu ceea ce citim în Sfânta Evanghelie”

  • „Icoana trebuie să fie în strânsă legătură cu adevărul de credinţă, cu ceea ce citim în Sfânta Scriptură, în operele sfinţilor părinţi în vieţile sfinţilor şi aşa mai departe. Iconarul nu are voie să zugrăvească o icoană după cum el vrea, pentru că icoana nu este un tablou, nu este o operă de artă, în sensul uzual de înţelegere... Icoana este un obiect liturgic, în strânsă legătură cu viaţa liturgică a credincioşilor; de aceea, ea este aşezată în biserică, ea este aşezată în casele credincioşilor la locul de rugăciune, deci, într-un loc special, ea este aşezată la răspântiile drumurilor, ea este aşezată acolo unde omul, credinciosul este invitat şi provocat ca să aducă cinstire celui pe care icoana îl reprezintă.
  • Iconarul n-are voie să zugrăvească oricum chipul Mântuitorului sau chipul Maicii Domnului sau chipul unui sfânt. Ceea ce se zugrăveşte într-o icoană trebuie să corespundă cu ceea ce citim în Sfânta Evanghelie. Acesta este un aspect foarte important, de care iconarul trebuie să ţină cont. El n-are voie să intervină, să zugrăvească altceva într-o icoană doar pentru că lui i s-a părut că trebuie să mai pună ceva. Nu are voie!”, a explicat pr. Nicolae Chifăr.

În ceea ce priveşte rolul deţinut de icoană în biserică, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu a spus:

  • „Icoana are, sigur, şi un rol didactic; trebuie să transmită acelaşi mesaj pe care îl transmit Sfânta Evanghelie sau cărţile sfinte. Ea este un mijloc de transmitere al adevărului de credinţă. Icoana are şi un rol estetic, pentru că înfrumuseţează lăcaşul de cult, Sfântul Altar, casa noastră, casa credinciosului. Peste toate acestea însă, icoana trebuie să aibă şi un rol, să fie un mijloc, de transmitere a Harului Dumnezeiesc, pentru că, închinând-ne în faţa unei icoane, ne închinăm, de fapt, persoanei reprezentate...”.

La finalul expunerii, părintele profesor Nicolae Chifăr a concluzionat: „Icoana are o foarte mare importanţă pentru trăirea noastră, o foarte mare importanţă spirituală. Pentru un creştin adevărat, care trăieşte viaţa liturgică şi viaţa creştină autentic, icoana este nelipsită. Icoana a devenit şi este, pentru noi, ceva indispensabil. Pentru credinciosul ortodox, icoana este oriunde şi, prin intermediul icoanei, el trăieşte prezenţa comuniunii cu Mântuitorul Hristos, cu sfinţii lui Dumnezeu. Să păstrăm icoana şi s-o cinstim cu multă evlavie, să o aşezăm la locul cel mai plăcut, cel mai important din casa nostră şi să îi dăm cinstirea cuvenită acolo unde ea se găseşte!”.

Participarea decanului Facultăţii de Teologie din Sibiu la Academia de Vară de la Avrig nu s-a încheiat fără ca acesta să răspundă la câteva întrebări adresate de persoane ce au asistat la conferinţă, dialogul creat, întrebările şi răspunsurile, fiind, de asemenea, foarte interesante.

Zâmbete şi lacrimi de emoţie la conferinţa părintelui Necula

Joi, părintele prof. dr. Constantin Necula a venit în faţa participanţilor la manifestarea din Avrig cu expunerea „Tinereţea şi icoana”, o prezentare pigmentată, în stilul deja consacrat de binecunoscutul şi apreciatul slujitor al bisericii neamului, cu multe momente ce au provocat zâmbete pe chipurile oamenilor din public, dar şi cu momente mai sensibile, când, pe feţele multora au apărut chiar şi câteva lacrimi.

Părintele Necula şi-a început prezentarea cu istoria personală a „intrării icoanei în propria viaţa”, motivând această abordare prin încercarea de a arăta participanţilor cum poate schimba o icoană viaţa unui copil. Cele trei istorioare ale preotului (una legată de o icoană adusă de tatăl său în casa părintească şi încercările de a desluşi anumite elemente şi personajele reprezentate în aceasta, una referitoare la o minune petrecută în apropierea unei troiţe cu icoană închinată Sfântului Nicolae, amplasată în Scheii Braşovului, iar cealaltă despre o icoană primită de un unchi de-al său la plecarea în război şi care l-a protejat pe acesta în timpul conflagraţiei), deosebit de captivante şi povestite cu un farmec aparte, au reuşit, cum nu se putea mai bine, să-i introducă pe spectatori în subiectul conferinţei.

Necula: „Toată viaţa unui creştin în funcţie de înţelegerea icoanei...”

Apoi, Constantin Necula a prezentat câteva întâmplări, însoţite de frumoase şi deosebit de interesante pilde, prin care a dorit să arate sau să accentueze participanţilor rolul icoanelor şi a celorlalte reprezentări religioase, pentru cei tineri.

  • „În măsura în care punem icoanele în casă, facem din casele nostre Tabor, loc al Schimbării la Faţă. Toată viaţa unui creştin „se joacă” în funcţie de înţelegerea icoanei. Dacă înţelegi icoana, „teologia” ei, ţi se desfac în minte, ca din cojile de ceapă, lumile în care trăieşti. E foarte greu să înţelegi lucrul acesta dar, în acelaşi timp, e admirabil când „plonjezi” în el şi cauţi să-l înţelegi. Dumnezeu nu ne vrea proşti, să ne înţelegem. Dumnezeu ne vrea să înţelegem lumea în care trăim, s-o apreciem, s-o admirăm, dacă se poate...
  • Bunica îmi spunea: „Dragă, nu mai mânca atunci când mergi la biserică; îngerul tău vrea să se împărtăşească. Tu nu te împărtăşeşti, că mama ta cu tatăl tău nu te duc la împărtăşit, dar îngerul tău vrea... Şi când să deschidă îngerul gura, popa îi zice că nu se poate, pentru că „porcul” său o mâncat.” Şi „porcul” din mine n-o mai vrut să fie „porc”! Am vrut să-mi ajut îngerul să se poată împărtăşi. Observaţi ce icoană, ce altfel de icoană?
  • A scoate icoana din şcoală, a scoate icoana din sufletul copilului, a scoate icoana din casa bătrânului sau din spital, înseamnă, de fapt, a ucide orice fel de nădejde. Icoanele ne arată că Dumnezeu e viu.
  • Aud tot mai des în ultima vreme, pe toate leliţele şi pe toţi prostalăii cu aere, că „Toate religiile sunt egale!” Ba nu! Deloc! Asta o spun numai cei care nu l-au cunoscut pe Hristos. Cine l-a cunoscut pe Hristos ştie că n-avem decât o credinţă şi foarte multe religii. Dar o singură credinţă! Şi aceea, singura credinţă adevărată e cea în Hristos, Dumnezeul cel Viu. Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, născut, iar nu făcut şi nici pe bloguri inventat şi nici de universităţi acreditat. Asta este! Cam aşa, într-un fel sau altul, icoana construieşte tinereţea bisericii”, a spus avrigenilor părintele Constantin Necula.

Şi pentru că tot a fost prezent în Avrig, părintele Constantin Necula nu a încheiat conferinţa fără să facă scurte referiri la două din marile personalităţi ale neamului românesc ce îşi au rădăcinile în ţărâna avrigenească (Gheorghe Lazăr, Romulus Cândea), înaintaşi care nu trebuie, nicidecum, uitate de generaţiile tinere. De asemenea, n-a lipsit nici dialogul de final cu spectatorii.

Academia de Vară „Samuel von Brukenthal” continuă

În perioada 16 - 21 iulie, împreună cu revista „Ştiinţă şi tehnică”, sub genericul „Învaţă totul despre viitor!”, organizatorii vor desfăşura modulul în cadrul căruia participanţii îşi vor putea îmbogăţi cunoştinţele despre roboţi, spaţiu cosmic, super – tehnologii şi viitor.

De asemenea, un alt modul interesant al Academiei de Vară „Samuel von Brukenthal” de la Palatul Brukenthal Avrig este „Plant Zoom”, programat în perioada 31 iulie – 4 august. Împreună cu Univestitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca – Facultatea de Horticultură Cluj Napoca, organizatorii vor pregătii copiilor şi tinerilor participanţi activităţi prin care vor identifica microflora şi fauna din grădina Palatului Brukenthal Avrig, vor discuta despre organismele modificate genetic, etc.

 


comentarii
1 comentarii

In frescele pictate ale unor biserici noi au aparut pe langa icoanele cunoscute si "chipurile" unor "sfinti" de-ai locului:primari sau potentati vremelnici ai zilei.Consider asta o profanare,o necinstire sau o spurcare a celor sfinte!Biserica nu are nimic de spus?Daca ai bani poti face chiar orice?
Solomon
26.06.2017 14:27
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia