Tribuna
Părintele Necula: ”Catedrala Neamului este semnul unic, deocamdată, că avem 100 de ani de Românie!”
Pr. Constantin NECULA
38543 vizualizari
Părintele Necula: ”Catedrala Neamului este semnul unic, deocamdată, că avem 100 de ani de Românie!”

Am aflat zilele acestea, o dată în plus, că „fără politică în Biserică” e un slogan, fără legătură cu realitatea. Politicul, vulgarizat până la nivelul acțiunilor de la Șoimii Patriei, continuă să încerce să facă rating pe seama târârii Bisericii în știre. Regret să le readuc aminte unora, Catedrala Neamului este semnul unic, deocamdată, că avem 100 de ani de Românie. Dar și unul din multele semne că nu suntem în stare să facem nimic, tot de 100 de ani, fără ifose și jigniri, fără explozii de cultură lacunară și fără vertijuri de false tribulații. Cetate ridicată în mijlocul dărâmării Țării, Catedrala se vrea mărturia că putem fi totuși egali cu noi, cu hotărârile noaste, cu planurile noastre de existență. Nu e singură. În complexul ei sunt și multe dintre clădirile care fac obiectul strigătelor străzii. Dar Biserica nu poate să le facă asemeni străzii și asemeni unor politruci de ocazie, inadecvați în făptuire visării perpetue asupra unor proiecte pe care, dacă și iar dacă, ar deține puterea politică... Știu că Biserica va fi mereu supărarea oricărei forțe politice în ascensiune, pentru că limitează forța ei, știu că se vor găsi mereu oameni care să execute biserica asemeni altor instituții cărora le-au fost executori, fără nici un folos în favoarea Neamului doar a propriilor interese de partid ori...buzunar. 
Nici unul dintre cei care aruncă subiectul Catedralei pe piață nu au făcut, efectiv, nimic pentru a putea fi văzut, evaluat, așezat în cifre limpezi. Frisoanele pe care le-au avut unii dintre ONG-iști când au aflat că li se vor cere listele de finanțare spun mult mai mult decât aerul degajat prin care se uită de sus la eforturile preoților și credincioșilor de a păstra normalitatea creatoare a unui popor îmbătrânit în 100 de ani de lecțiile absurdului cotidian. Catedrala Neamului are în ea liniștea neliniștii lor. Poate că e momentul să fim mai atenți pe cine susținem să ne reprezinte în politica locală și națională, poate că dincolo de corupția identificată prin prisma juridicului este și o corupție ideatică și o alta de modele, extrem de periculoasă. 
Nu vrem corupție? Minunat. Dar pe seama cărei morale vom căuta să nu fim corupți pentru că etica de partid și de stat vedem cum eșuează lamentabil și deplin sub ochii noștri. Lipsa de respect pentru popor, fie el și pupător de moaște, nu, dovedește o dată în plus că se construiește un ideal național bazat pe cum văd ei, cum vor ei, cum îi taie pe ei capul nu cum se voiește Țara, ori cum se aliniază idealul ei politico-economic la vremea zglobie în răutăți de acum. 
N-ar strica să recitim istoria anilor premergători Unirii. Și cea politică. Poate vom vedea atunci că numele negociatorilor politici ai unirii ca și ai celor căzuți, martiri, ori eroi pe câmpul de luptă nu erau înscrise pe lista de partid ca să dea bine ci pe lista Bisericii și a Neamului. Și că, întorși acasă din lupte, românii nu au încetat să lupte pentru România. Fiecare unde i-a îngăduit Dumnezeu să-și poarte speranțele și traiul. Nu mai umiliți poporul care vă ține cu aroganțe de bișnițari morali. Luați seamă la discursul și viața predecesorilor politici care au făcut ceva pentru Țara aceasta. Nu transformați în feude de ineficiență locurile în care vă îngrămădiți să dați lecții. Nu iese. Și mai citiți o dată listele oamenilor care au făcut România Mare. Merită. E un Sinaxar de demnitate pentru veacurile de acum.


comentarii
13 comentarii

Ideea de bază a textului fiind? Că aveam nevoie de o investiție megalomanică și de prost gust ca semn al unui "românism" și patriotism autentic?
Gretel
23.02.2018 12:56
"Cetate ridicată în mijlocul dărâmării Țării, Catedrala Neamului are în ea liniștea neliniștii lor". Superb! Pentru cine are minte sa vada si suflet să priceapă.
Sibian
23.02.2018 15:21
No Comment! România se zbate în mediocritate și noi construim biserici și catedrale!
Haine negre ce purtați, în ele să vă îngropați!
M?m?liga ?i Sarmale
23.02.2018 16:54
@ sarmale: Bisericile și catedralele nu sunt pentru cei mediocri. Mediocritatea beneficiază deja de o infrastructură bine pusă la punct și plătită din bani publici: stadioane, săli polivalente, sedii de partid, teatre, televiziuni. Are și meciuri tari, festivaluri rock, spectacole de stradă, artificii, manele, raliuri, etc.
un cititor
23.02.2018 17:16
de aia suntem pe primul loc in ue ca numar de biserici pe cap de locuitor si nr doi in lume dupa rusia...... catedrala ear asa de importanta ca ajungem sa nu mai avem scoli si sa creasca nr tineretului ca analfabeti spitale unde sa se trateze lumea si multe altele
23.02.2018 19:00
de aia suntem pe primul loc in ue ca numar de biserici pe cap de locuitor si nr doi in lume dupa rusia...... catedrala NEAMULUI ERA asa de importanta ca ajungem sa nu mai avem scoli si sa creasca nr tineretului ca analfabeti, spitale unde sa se trateze lumea si multe altele
23.02.2018 19:03
Observ ca textul nu e scris nicidecum pentru niste cretinetzi ca astia care isi dau cu parerea dintr-un instinct remunerat. Remunerat de Coana Prostia, normal. Pariez ca nici macar nu au parcurs articolul, cat despre intelegerea slovei nici pomeneala ...
E cu popi si biserici? Şo pe ei! Genul asta de apucatura se simte tare bine pe net, in general. A devenit obiceiul preferat de tot mai multe capete de pluta! Cui sa vorbesti de Istorie, de Centenar, de Unire, de semnificatii ori sensuri?
Cineva
23.02.2018 21:23
Peste niste alte sute de ani, probabil generatiile de atunci vor multumi ca cei de acum au lasat in urma ceva durabil. Probabil, de-a lungul timpului, pe rand, toti cei care au facut mari constructii prin leme au fost criticati pentru sumele pe care le-au cheltuit. Doar ca acum, si noi ne bucuram de ce au construit cei de dinainte.
Sibian
23.02.2018 22:13
Constantin, fituica asta electronica este citita uneori de persoane care gandesc.
Poti sa pupi cate moaste vrei, poti sa spui cate rugaciuni vrei, roaga-te la cine vrei! Nu ma intereseaza! Este dreptul tau.
Dar te rog frumos, daca vrei sa sarbatoresti centenarul cu o megalomanie stupida de secolul 14, fa-o din banii tai. Nu din banii mei de taxe!
Bogdan
23.02.2018 22:43
Nu sunt pentu a nu face catedrale -- Dar sunt alte lucruri care au prioritate -- Industria facuta praf sub ochii celor preafericiti-- Agricultura -- o face strainii pe cei 40/100 din terenul arabil vindut . padurile chelite tot sub privirile inaltilor prealati -- in scoli cade tencuiala in capul copiilor-- Oare Domnul Isus cite catedrale a construit -- cati cai -- Arabi a incalecat -- ce fel de averi a avut?? Daca va numiti -- urmasi ai Lui Christos --de ce nu traiti si voi ca EL?? ha?-- Desigur vreti palate sa va faliti cu ele si MERTANE POMPOASE in loc de -MAGARUS- sa nu mai vorbesc de imbracamintea aurita care sfideaza saracia tarii. De acord cu fraza --Cetate ridicata in mijlocul darimaturii Tarii--
mike
24.02.2018 02:05
Am citit intotdeauna scrierile acestui "vanzator de iluzii" si referitor la megalomania preotilor pot spune ca s-a manifestat pe plan mondial prin constructii (catedrale,domuri,minarete,etc.) care nu fac decat sa ne arate "fatarnicia" preotilor care n-au nici -o legatura cu biblia sau coranul pe care ni le proslavesc.Drept rezultat in orice catun,sat,localitate ,cele mai impunatoare cladiri sunt cele inchinate Domnului (chiar daca locuitorii unora poate n-au ce manca de saraci ce sunt) contrar bibliei care ne sfatuieste "daca vrei ca ruga ta sa ajunga la Dumnezeu,retragete in camaruta ta si te roaga"(am citat din memorie)...
Realist ,
24.02.2018 08:48
Sa se refere preotul ,la rolul bisericii greco-catolice in infaptuirea marii uniri,precum si la prigoana si scoaterea in afara legii a acesteia de catre comunisti,cu acceptul si complicitatea reprezentantilor cultului ortodox.
Teo
24.02.2018 11:53
BIne părinte, dar cu oameni precum Prea Sfinţia sa Teodosie al Tomisului ce facem? Că nu aţi pomenit nimic aici şi de corupţia din sânul Bisericii. Sunt dezamăgită de perspectiva unilaterală din care aţi scris textul!
Mira Gombos
25.02.2018 17:43
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA