Tribuna
SEVIS
Părintele Mircea Păcurariu, pomenit la 40 de zile de la trecerea sa la Domnul. ÎPS Laurențiu Streza: "Clipa morţii este definitorie pentru întreaga veşnicie”
Părintele Mircea Păcurariu, pomenit la 40 de zile de la trecerea sa la Domnul. ÎPS Laurențiu Streza:

Părintele academician Mircea Păcurariu a fost pomenit sâmbătă, 20 februarie, la 40 de zile de la trecerea sa în veşnicie. Soborul slujitor care a oficiat parastasul la mormântul părintelui Mircea Păcurariu a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, spun reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestora, la mormântul părintelui Mircea Păcurariu din cimitirul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu s-au adunat familia şi rudele celui mai mare profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, numeroşi preoţi şi apropiaţi ai regretatului dascăl de la Sibiu, veniţi să se roage pentru odihna veşnică a celui care le-a fost magistru, părinte duhovnicesc şi model de slujire preoţească.

Înainte de a oficia parastasul de 40 de zile, IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul slujitor au săvârşit slujba de sfinţire a crucii aşezate pe mormântul părintelui Mircea Păcurariu.

Părintele nostru, al tuturor

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de evocare a marelui profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, un cercetător neegalat şi un profesor model, intrat în rândul marilor savanţi ai ţării noastre prin alegerea sa ca membru titular în Academia Română.

„Am făcut pomenire pentru părintele nostru, al tuturor. Relaţia duhovnicească este de cele mai multe ori foarte puternică şi ne obligă pe noi să fim recunoscători acestor părinţi spirituali, adăugându-ne şi noi familiei. Atâtea generaţii de teologi au fost ocrotite de părintele Mircea Păcurariu, iar toată viaţa sa şi-a dăruit-o învăţământului teologic, de la cel seminarial, până la cel universitar şi apoi ştiinţei şi teologiei, în cel mai înalt grad, în Academia Română. Îmi amintesc momentul în care am văzut pe chipul acestui luptător nu un abandon, ci un fel de degajare faţă de toate osteneile care erau asupra lui şi asupra celor dimprejur. Nu a dorit să treacă dincolo, dar a fost împăcat şi este foarte important acest lucru. Clipa morţii este definitorie pentru întreaga veşnicie. Dacă eşti în legătură cu Dumnezeu, dacă Îi mulţumeşti Lui pentru toate, te laşi supus rânduielilor şi aştepţi ca sufletul tău să treacă dincolo în pace şi linişte, vei rămâne în comuniune cu Dumnezeu tot timpul. Pacea şi bucuria, acel zâmbet special al părintelui Mircea Păcurariu, ni le-a lăsat nouă tuturor, pentru că şi când nu era bucuros, când era trist şi supărat, îngrijorat, când avea asupra lui multe, a avut un echilibru pe care noi, cei mai tineri, nu-l aveam. Văzându-l un statornic luptător, am preluat de la părintele Mircea Păcurariu curajul acesta. Acum, când merge în faţa Dreptului Judecător, trebuie să-l însoţim cu rugăciunea noastră, expresia dragostei noastre faţă de cel plecat”, a afirmat ÎPS Laurențiu Streza.

Tot sâmbătă, cei prezenţi au adresat cuvinte de îmbărbătare doamnei Mioara Minerva Păcurariu, celor două fiice şi tuturor membrilor familiei îndoliate a părintelui Mircea Păcurariu.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia