Tribuna
Părintele Constantin Necula, invitatul orlățenilor, de Florii: "Noi ne temem de moarte de parcă acolo ar fi sfârșitul"
Andra MARINESCU
2166 vizualizari
Părintele Constantin Necula, invitatul orlățenilor, de Florii:
Părintele Constantin Necula le-a vorbit, duminică, orlățenilor, despre Săptămâna Patimilor și specificația fiecărei zile din această perioadă care ne arată, tuturor, ce e de vindecat în noi înșine, după cum a spus preotul. Evenimentul "Săptămâna Pătimirii Mântuitorului și vindecarea patimilor noastre" a fost organizat la Căminul Cultural din Orlat, de la ora 16, de către Primăria și Consiliul Local Orlat și Asociația "Orlățelul".


În această perioadă, părintele Constantin Necula a străbătut România, vorbind oamenilor despre credință și sărbătoarea Învierii Domnului.
"Sunt la capătul unui foarte lung tur de Românie, de aceea mă bucur că închei la Orlat cu gândurile legate de Paști și de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, într-o zi în care pentru catolici înseamnă deja Învierea. Anul acesta mi-a îngăduit Dumnezeu, pentru prima dată, după foarte multe vise din copilăria mea de student, să ajung în anumite locuri... (...) Eu sunt un copil de cartier, noi nu am avut duminică niciodată, abia după intrarea mea în facultate s-a construit o citadelă de ortodoxie. Între timp, se pare că nu am pierdut mare lucru, fiind crescut de oameni care știau să se roage, să respecte oamenii, să își trăiască duminicile frumos, să se aprecieze unii pe ceilalți prin ceea ce făceau. Ajuns în facultate, mi-am dorit foarte mult, mai ales la orele de Noul Testament, să văd o parte din locurile în care a călcat Mântuitorul Iisus Hristos Foarte târziu am ajuns să calc prima dată... A trebuit să filmăm în Betania (n. r. pentru emisiunea "Universul Credinței", difuzată duminica dimineață). Pentru mine a fost ca și cum m-aș fi întâlnit cu un prieten. Pentru că acolo, la mormântul lui Lazăr, am învățat cât de grea e lumea în care trăim", a povestit părintele Constantin Necula.
Potrivit acestuia, Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai decente săptămâni ale păcii.


Ce înseamnă doliul?


Făcând referire la episodul morții lui Lazăr, părintele Necula a amintit despre perioada doliului, intervalul dintre momentul morții și cel al înmormântării fiind important și astăzi.
"Era perioada de post negru pentru cel mort. I-a lăsat să își trăiască doliul, să simtă moartea. Ați văzut că noi nu simțim moartea imediat. Trei zile, când ne moare cineva, suntem atât de agitați, că aproape uităm să ducem mortul la groapă. E ca la nuntă. Ne agităm tare. Ne trebuie sală, față de masă, scobitori, măsline, vin roșu. La sfârșit, stai că ne trebuie și popă. Și cu o zi înainte mergem să ne înscriem și la preot. Și la civil, la fel, în ultima clipă. La morți facem la fel. Sicriu, liste cu cine vine, care cum vine, dar uităm de mort. Ceea ce nu e rău, pentru că, într-un fel sau altul, ne amânăm puțin doliul. Greutatea începe din a patra zi. Când el e în groapă, ne-am prins că nu îl mai vedem... După 40 de zile e rău de tot, că se dezmorțesc toate. Există și o regulă pe care Dumnezeu a impus-o: morții noștri nu seamănă cu viii noștri. Între omul pe care îl îngropăm și omul pe care l-am iubit, diferența e majoră. Nu doar că un mort nu mișcă, ci și faptul că nu ne privește cu ochii deschiși și nu ne transmite toată căldura. Oricât ar fi de ticălos, un om tot are momente de sensibilitate în viață. Observați, când îl îngropăm, acele momente ni se restartează. La Lazăr e simplu. I-a lăsat să își trăiască doliul", a mai spus părintele Necula.
În opinia sa, oamenii se tem de moarte ca de un sfârșit.
"Numai noi ne temem de moarte de parcă acolo ar fi sfârșitul. Încă din timpul vieții ne comportăm ca niște morți. Dintr-o dată, se schimbă viziunea aceasta. Un oraș întreg rămâne blocat. Închipuiți-vă: soldații pe care îi aveți reprezentați pe crucile de la intrarea în Biserică, te-ai ruga pentru ei, iar ei ar veni acasă. Îmbrăcați ca în 1914, 1915, ca atunci când au pierit...", a mai adăugat părintele Necula.


Vinerea Mare: "Noi mergem la Prohod ca și cum am merge la vecinul Iisus care a murit"


Preotul a vorbit, apoi, pe larg, despre semnificația fiecărei zile a Săptămânii Patimilor. De exemplu, Vinerea Mare vine în mijlocul fiecărei comunități cu o înmormântare.
"Vinerea Mare ni-L aduce pe Hristos în mijlocul comunității, ca pe mortul nostru. În Vinerea Mare, noi mergem la Prohod ca și cum am merge la vecinul Iisus care a murit. Mergem să îl înmormântăm și ați văzut că ne comportăm ca și cum ne-ar fi murit cineva. Oricât am vrea să fim de sobri, de seci, tot ai un nod în gât, mai cu seamă dacă ai îmbătrânit și te gândești că așa cântai și cu tata și cu mama lângă tine. Acum ai ajuns tu să fii cu copiii și nepoții lângă tine și ești 'next level', adică ești următorul care pleacă. Și conștientizezi în fața morții lui Hristos că nici moartea ta nu e departe", a explicat părintele Necula.
Acesta a adăugat că Prohodul Mântuitorului l-a convertit.
"Eu sunt convertit de Prohodul Mântuitorului. Cântam cu tata în Șcheii Brașovului, avea frizerul o voce de tenor cum nu prea aveau mulți, apoi urcam sus, în clopotniță, și acolo tata bătea  toaca. Și ne uitam cum oamenii se învârt în jurul bisericii cu lumânările aprinse. Roata aceea de lumină mi-a mântuit sufletul de copil. Dacă nu mai rotim lumină în România, ne-am nenorocit", a mai spus invitatul orlățenilor, care a răspuns, apoi, întrebărilor celor prezenți.


Pricesne interpretate Ansamblul "Călușerul" din Orlat


Evenimentul de duminică a cuprins și un scurt moment artistic, susținut de Ansamblul "Călușerul" din Orlat, care a interpretat câteva pricesne.
Sala Căminului Cultural din Orlat a fost plină, în public aflându-se și preoți ai comunei.
"Îi mulțumesc părintelui Necula pentru că a răspuns invitației noastre și ne-a vorbit atât de frumos, acum, când ne pregătim să intrăm în Săptămâna Patimilor. Mă alătur îndemnului său de a fi mai buni, iertători, mai apropiați de semeni. Evenimentul de azi este unul important pentru comunitatea noastră și vreau ca în această atmosferă deosebită să transmit tuturor orlățenilor, atât celor care au venit, cât și celor ce nu au putut ajunge sărbători luminate, cu bucurie și încredere într-un viitor frumos și blând!", a spus Aurel Gîță, primarul comunei Orlat.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia