Continental
Tribuna
Parcul Sub Arini, un loc, de obicei, vandalizat
Dumitru CHISELIŢĂ
1363 vizualizari
Parcul Sub Arini, un loc, de obicei, vandalizat
Poate nu ştiaţi, deşi pun pariu că ştiaţi, super-toaleta cea destul de piperată ca investiţie dar extrem de utilă într-o zonă unde, timp de decenii nu a existat aşa ceva, a fost deja vandalizată. Da, chiar dacă este o expresie oficială, realitatea este, de data aceasta, conform: van-da-li-za-tă. Două geamuri au fost/sunt sparte „frumos” şi, în sfârşit, cineva s-a sesizat pe tema asta. Asta demonstrează că legendele urbane cu Sibiul-oraş civilizat sunt exact ceea ce sunt, legende şi sunt la fel de ancorate în realitate ca basmele cu Pipăruş Pătru sau Făt Frumos din Dafin (era să spun ca pe vremea copilăriei mele, „Făt-Frumos din budă scos”, scuzele mele, dar parcă are o anume legătură cu subiectul).

Da, OK, ne-am revoltat online şi în gând, s-au luat chiar măsuri specifice, adică nişte  înregistrări video au fost remise autorităţilor, deci putem dormi liniştiţi în continuare.
Dar mă întreb şi eu ca sibian cu destulă vechime în domeniu şi fără prejudecăţi de fumuri locale, de ce ne revoltăm aşa, de parcă abia acum şi graţie acestui „eveniment deosebit” Sub Ariniul e victimă a devastărilor, vandalizări, porcării şi alte chestii total inestetice. Păi oameni buni, întregul parc Sub Arini este, în zona „civilizată” (adică în locurile unde nu e doar natură şi atât), un cumul de distrugeri şi vandalizări.

Autocolante, graf-uri şi zone supravegheate video

Echipa de fotbal „Voinţa” Sibiu este, cel puţin în jurul a ceea ce a mai rămas (neterminat ca lucrare) din Stadionul Municipal, marele pretext pentru a vandaliza niţel locul. Şi asta nu e de ieri, că de când încă mai apărea ceva în presa locală despre echipa aceasta. „Doar Voinţa Sibiu” scrie, la intrarea dinspre BTT/str. Şcoala de Înot, pe peretele casei de început de secol XIX. La fel, indicatorul care îţi limitează viteza la 30 km/oră este sufocat de autocolante cu şi despre Voinţa şi despre Sibiu. Pe post de condimente la felul principal, mai avem nişte ceva-uri de la Corvinul (Hunedoara) şi FC Braşov, plus alt „ceva” mai naţionalist cu tricoloruri, Ardealuri, Basarabii şi Bucovine. Ca o culme a umorului, pe un „cleber” cu „Voinţa” scrie „Oraşul nostru mai presus de orice”. Mai ales de curăţenie, nu?

Amuzant este că zona aceea cu super-WC-ul în valoare de 50.000 de euro vandalizat de două lovituri în geam este destul de supravegheată video. Aşa ne spun inscripţiile de pe acolo: „Zonă supravegheată video”, plus informaţii despre cum Primăria prelucrează datele noastre cu caracter personal, adică mutrele sau hainele, în acest caz. Anunţ pe această cale că ăla care făcea, luni, unşpe a doua anul curent, poze cu un Canon mic şi vechi eram chiar eu. Da? Da. Acum că am stabilit un lucru, eu oi fi eu, dar cei care au mâzgălit băncile din exact zona aceea din spatele terenului de tineret cine-s? Au date cu caracter personal, adică chipuri şi geci sau alte haine care îi pot identifica? Dar cei care au mâzgălit şi mult prea-suferindele locuri numite „adună după câinele tău”? Spun asta că „tag”-urile nu sunt mai vechi decât locul amenajat. Ca dealtfel nici cele de pe lemnăria de la „cupolă”, refăcută „decât” anul trecut, 2018. (spre deosebire de cele de pe baza de zidărie, care-s ceva mai vechi, nu?) Dar ce ne mai mirăm atât, câtă vreme şi copacii din parc au trecut numărul de inventar cu vopsea, pe scoarţă. Chiar aşa, cine a fost cu ideea aceea super- deşteaptă, să-i dau o bere undeva?  Oare vulpea aceea văzută „pe străzile din jurul parcului” avea inventar pe blană? Sau e „ilicită”?

A, da, vandalizate la marele fix sunt şi plăcuţele de informare de la parcul „cu elefant” (şi el e plin de graffiti, dar aici dă bine, măcar nu se mai vede cenuşiul ăla de cazemată al betonului cu nimic pe el) unde Primăria a scris instrucţiunile de folosire ale locului (asta tot din cauză de ce civilizaţi suntem). Una este „doar” desenată, din cealaltă pare să fi muşcat cineva, că lipseşte o porţiune din partea inferioară.
De faptul că porţiunea de lângă pod, cum intri, pe dreapta spre fosta Bolta Rece  este pistă de săritori/sărituri cu bicicleta ştiaţi? Dar de faptul că niciun coş de gunoi nu a scăpat nemâzgălit? Iar dacă v-aţi agitat că s-a făcut ceva la bustul lui Eminescu după aniversarea sa, vă liniştesc aici: nu, e la fel, pe soclu e plin de graffiti vechi, iar eticheta din frunte e acolo, în frunte, că e poet de frunte. Şi aveţi grijă, „apa nu e bună de băut”. Berea, bănuiesc că da.

Dacă nu mai e, nu mai e... Sau cum dispar chestii din peisaj

Tot aici, în Sub Arini, am constatat o culme a distrugerii: distrugerea până la neantizare. Până la dispariţie. Până la inexistenţă fizică. Păi cum? Păi uite.
Mai ştiţi „cuşca” aceea, pichetul, postul de santinelă al poliţiştilor locali care era în spatele artezienei, spre pârâu? Întâi a fost mâzgălită inclusiv cu insulte la adresa poliţiei, OK. Apoi s-au spart geamurile. Acum a dispărut complet şi 100%. OK.
Aceeaşi soartă a avut-o afişierul cilindric „vintage” de la Cupolă, unde Primăria anunţa spectacole sau alte evenimente culturale. La un moment dat, ceea ce se vedea erau doar nişte dâre roşiatice, negre sau verzui, de ziceai că e o operă de artă contemporană de la Muzeul de Artă Contemporană, pe un fundal de afişe indescifrabile. Utilitatea acestui mijloc de informare fiind, astfel, de la zero în jos, a plecat şi el. La revedere.
Tot un „ceva” dispărut era tot în zona Cupolei, dincolo de apă: o troiţă. Întâi a dispărut crucea din lemn, apoi restul. Până la noi date, înclin să cred că este o distrugere intenţionată. Doar nu vrem catedrale, ci spitale.
Aaaa, piticii! Mai ştiţi piticii? Şi Albă ca Zăpada? Foarte bine. După ce au fost înlocuiţi cei vechi şi urâţi, pe care urinau chefliii când scăpau de la Bolta, cu alţii mai noi, am zis că e bine. A fost bine până când, desigur, au fost făcuţi praf, aşa, ca la Sighii. De atunci avem doar câteva postamente din beton care ar bulversa un arheolog al mileniului 7 dacă le-ar descoperi. Şi mai avem speranţa că într-un viitor nu neapărat post-apocaliptic, parcul va fi prietenos cu copiii-copii şi cu oamenii în general.


Acum ca de încheiere, să nu uităm lucrurile mici şi uzual-cotidiene: ambalaje, PET-uri şi alte gunoaie aruncate ba în decor, ba în apa Trinkbach-ului. A şi ia stai, la punctul acela, cum i-o spune, cu atenţie pericol de gaz metan din zona intersecţiei Goga cu Vlahuţă, încă mai suntem îndemaţi să fumăm iarbă toată ziua: „Smoke weed every day”. Atenţie şi unde puneţi piciorul, ca să nu călcaţi într-un căcat de câine pentru că nu toţi strâng după câinele lor, strângi tu pe talpă, ca să ai cu ce te distra acasă.
Şi, stimaţi cititori, nu ne mai întrebaţi atâta „ce face poliţia locală” că, cel puţin eu, nu am mai văzut aşa ceva în zonă de vreme îndelungată, aşa că nu ştiu ce să răspund. Şi apropo, ar trebui o campanie de replantat copaci (arini, de ce nu?), că parcul îmi pare tot mai chel. Furtuni, bătrâneţea, diverse boli, fac ca arborii din locul acesta plin de aer mult mai curat faţă de restul oraşului să se rărească. Aşa că, serios, ar fi binevenită o asemenea iniţiativă. Sau partidele, nu, că tot avem an electoral şi să rămână ceva mai palpabil după el.
Oricum, morala ar fi că Parcul Sub Arini e un loc care de obicei e vandalizat, aşa că ce ne mai revoltăm atâta pentru două ferestre. Mai bine am lua măsuri de prevenire, nu?


comentarii
3 comentarii

Ok, interesant ... si tu ca cetatean, ce ai facut in privinta asta, domnule Chisalita?
Ghita Popescu
12.02.2019 12:34
Da el ca si gazetar a facut ceva -- a tacut kitic si acum ne plesneste peste bot ca -vezi doamne --ne-am revoltat la culme pe cei ce au spart doar doua geamuri-- Oare nu era de datoria zisilor -ziaristi- sa puna in fiecare zi faptele antisociale ?? poate asa va scutura gulerel celor pusi sa ia masuri de pedepsire si preventie -- Come on mr. Chisalita
mike
12.02.2019 20:10
oare nu se doreste distrugerea valorosului parc?
acum, ca tot vine primavara, primaria,politia locala sa se preocupe de curatenie,de sters urmele vandalizarilor cu vopsea,de plantat copaci,etc
dezordinea si mizeria atrag in continuare gunoaie,statuia lui Eminescu vandalizata,s.a.
avem doar pretentii de sibieni cu nasul pe sus!
puneti osul la treaba!
maria
13.02.2019 14:01
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia