Tribuna
Jidvei
Parcul Sub Arini, o "sală de yoga” pentru sibienii care își caută liniștea interioară
Liuba STARII
985 vizualizari
Parcul Sub Arini, o
Pe lângă dificultățile economice pe care le produce în lume, pandemia de coronavirus are un impact puternic și asupra stării psihice. Stresul, presiunea zilnică, criza financiară ne lasă urme adânci și ne influențează viața. În căutarea echilibrului emoțional tot mai mulți sibieni apelează la diferite practici și remedii. Unii își caută alinarea în călătorii și evadări din oraș, alții își "repară” sufletele rănite prin abordarea activităților noi . Yoga se numără printre "calmantele” alese de sibieni.

Zilele trecute, am surprins o imagine spectaculoasă în Parcul Sub Arini. Un grup de sibieni, de vârste diferite, îmbrăcați lejer, stăteau nemișcați, respirau adânc și păreau a fi deconectați de lumea care îi înconjoară. Aceasta mică insulă a liniștii și a armoniei, formată pe un petic de iarbă în parc, a stârnit atenția mai multor trecători, care au ridicat ochii de la telefoanele mobile și i-au privit cu interes pe cei de acolo. Am decis să aștept sfârșitul orei și să le întreb cum reușesc să atingă acea stare de bine.

 Acum cinci ani, sibianca Alexandra Mandache a descoperit pasiunea pentru yoga. Totul a început de la dorința tinerei de a deveni mai flexibilă și peste câteva luni s-a transformat într-un stil de viață.

„Am început să fac exerciții acasă pentru că doream să fiu mai flexibilă. Am vrut să mă învăț să fac sfoara și am început să caut pe internet ce pot face pentru asta. Am dat peste yoga și am început să o explorez mai detaliat. Apoi am găsit și un studio în Sibiu. Într-o zi, după o oră în parc, susținută de altă profesoară, cineva a văzut că eram foarte implicată și mi-a cerut niște recomandări. După interacțiunea noastră, am ajuns acasă și m-am întrebat ce ar fi să predau yoga. De acolo a început povestea mea: au fost câteva luni în care am căutat unde să-mi fac certificarea, după ce am finalizat-o am început s-o predau. A fost o dragoste din prima vedere, care m-a inspirat și m-a schimbat. Am început să fiu mai atentă la corpul meu și la gândurile mele. Yoga a adus mai multă interiorizare în viața mea. Am început să citesc și să mă autocunosc. Peste ceva timp am ajuns să-mi apreciez corpul și să-l respect. De asemenea, yoga m-a învățat să fiu mai empatică și să am mai mult respect față de cei din jur. Am înțeles ca ei trec peste ceea ce am trecut și eu. Apoi, mi-a apărut dorința s-o predau, m-am reprofilat și m-am redirecționat în plan profesional. Am schimbat mediul, am făcut cunoștință cu alți oameni, au apărut alte subiecte de discuții. Totul s-a schimbat, chiar și relația cu părinții mei. Am devenit mai sigură pe mine, mai independentă”, spune Alexandra.

“Yoga schimbă oameni și vieți”

Debutul Alexandrei, în calitate de mentor, a avut loc acum trei ani, poate simbolic, pe 21 iunie, de Ziua Internațională a Ioga. Aceasta ocupație i-a schimbat viața, modul de gândire și i-a ridicat încredere și stimă de sine: “La prima mea oră de yoga au participat trei persoane, care m-au susținut și m-au încurajat să continuu ceea ce am început. Atunci am realizat că yoga înseamnă o înțelepciune aplicată în fiecare zi. Uneori, mă întreb cât de mult a contat pentru ei participarea la clasele mele, cât de mare a fost impactul asupra lor? Unele răspunsuri le cunosc, altele nu, dar știu că într-un fel am crescut împreună. Noi toți suntem alții acum. Yoga schimbă oameni și vieți, iar conexiunea cu mentorul este unică. Omul potrivit la locul și momentul potrivit. Am fost și rămân o eternă elevă pentru că învăț mereu alături de cei care îmi sunt alături la orele mele. Învăț despre oameni, natura umană și cum ne afectează orice trăim. Tot ce suntem se reflectă în practica yoga. Când îți dezvolți practica îți dezvolți ființa sau mai bine spus ți-o cunoști. De la suflet la suflet”.

După o pauză îndelungată cauzată de pandemia de coronavirus, Alexandra a revenit la orele mult așteptate în parc: ”În acest an asta a fost prima clasă pe care am ținut-o în parc. Am avut emoții și încă le am. Niciodată nu știi câți participanți o să fie. Toată povestea cu yoga a început ca un hobby și a devenit un job, dar, totuși, n-am impresie că mă duc la lucru, îmi place și mă simt bine după fiecare clasă. La început lumea era sceptică, dar au început să vină după recomandările altora. Trebuie să fiu atentă la participanții noi, dar să mențin și interesul persoanelor cu experiență.Totodată, trebuie să am grijă ca nimeni să nu să se simtă exclus sau anormal pentru că nu poate să facă anumite exerciții. Orele se schimbă în funcție de participanți. Dacă observ că sunt persoane cu dispoziție mai proastă sau cu o mobilitate mai redusă, fac o oră accesibilă lor. Dacă simt că lumea vrea ceva revigorat o fac în acest fel. Uneori, îmi planific orele în cele mai mici detalii, de la cap la coadă, dar dacă văd că ceea ce am pregătit nu se asociază cu cei care participă la clasă le modific și le adaptez”.

“Viața ne susține în tot”

Lecția la care am asistat s-a desfășurat sub genericul “Viața ne susține în tot”. Aceasta afirmație a fost folosită ca o mantră pe parcursul orei.

“Am stat în diferite poziții și la un moment dat le readuceam aminte că viața ne susține în tot. Simplu fapt că putem să stăm în picioare pe tălpile noastre, suntem întregi și ne simțim corpul înseamnă că viața ne susține. Dacă ai tendința să te agiți din cauza evenimentelor ce se întâmplă în jurul tău, uneori, e suficient să te întorci la simțurile tale, la faptul că ești întreg, că respiri și să realizezi că viața chiar te susține, că încă trăiești, indiferent de ceea ce se întâmplă. La fiecare oră există o temă la care mă axez. Există o parte fixă, prestabilită, dar este și o parte adaptabilă. Oricum, făcând yoga poți să te întorci la ceea ce ai deja în corpul tău. Dacă reușești să vezi asta și să apreciezi nu mai pare totul atât de negru în jurul tău”, explică Alexandra.

Cum să depășim momentele de criză

Potrivit acesteia, în timpul pandemiei, mai mulți sibieni s-au arătat interesați de yoga: “Sunt multe persoane care au început să facă yoga în perioada asta dificilă, în care am stat închiși în casă. La un moment dat, ne-am apucat să ne vedem în mediul online.  Azi, ne-am axat pe poziții de stabilitate în picioare. Tocmai, pentru a ne împământeni, să ieșim din mintea noastră agitată și să ne întoarcem la baza pământului, la stabilitate, la suportul pe care îl avem. Prin simpla noastră existență deja avem mult. Dacă reușești să apreciezi acestea lucruri,poți să fii inspirat să faci ceva cu viața ta și să încerci s-o schimbi".

Tânără este convinsă că “yoga ne întărește psihic și fizic”.

 „Yoga te face să fii calm. Te lasă purtat de pământ. Simți că ești susținut și viața te susține. Mintea se liniștește, coboară gândurile  dăunătoare și apare o stare de armonie”, conchide Alexandra.

 


comentarii
2 comentarii

Bat cuie, săracii oameni.
Un cititor
06.07.2020 19:11
Nu fi rautacios astia au terminat cu totii facultati si au si doctorate la munca sa mearga CINE??
08.07.2020 05:53
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia