Tribuna
Parcul din Ştrand - retrocedat!
Parcul din Ştrand - retrocedat!
* Municipalitatea a pierdut o parte din terenul cu destinaţia parc din cartierul Ştrand, în urma unui proces intentat de fostul proprietar, deposadat abuziv de regimul comunist * Instanţa supremă a decis ca o parte din teren să revină posesorului de drept, iar cealaltă să rămână Primăriei * Administraţia locală are un plan de investiţii pe terenul care i-a revenit în urma deciziei judecătoreşti, însă abia după reglementarea juridică a terenului îl va pune în aplicare * Proprietarul va fi despăgubit material prin Fondul Proprietatea pentru partea rămasă Primăriei *
Jumătate din parcul din Ştrand are un nou proprietar. Mai exact, este vorba despre o retrocedare a unui teren confiscat abuziv de către statul comunist, în baza Legii 10 de restituire a proprietăţilor. Municipalitatea, care deţinea acest teren, i-a propus proprietarului de drept, Freya Graeff, o despăgubire bănească, refuzată de acesta din urmă care a şi început formalităţile pentru restituirea în natură. Astfel, s-a ajuns în instanţă. A fost nevoie ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa superioară din România, să se pronunţe pentru a face dreptate în această speţă. Înalta Curte a respins recursul formulat de Freya Graeff ca nefondat, iar decizia magistraţilor a fost definitivă şi irevocabilă: despăgubirea parţială în natură, plus drepturi băneşti pentru terenul care a rămas Primăriei. Numărul dosarului adus în atenţia instanţei prin care s-a judecat acest caz este 359/85/2006. "Primaria Sibiu a primit o notificare în baza Legii 10 prin care se cerea restituirea în natură a terenului cu destinaţia parc aflat în cartierul Ştrand. Primarul municipiului Sibiu a dispus despăgubirea persoanei, dispoziţie contestată în instanţă de persoana care a formulat cererea. După ce au fost urmate toate procedurile legale, Înalta Curte de Casaţie a dispus prin hotărâre definitivă şi irevocabilă despăgubirea parţială în natură, plus plata unei compensaţii băneşti pentru partea care a rămas în administrarea municipalităţii", a declarat Daniela Costa, responsabil cu presa din cadrul Primăriei Sibiu. Proprietarul va fi despăgubit în bani din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Proprietatea.

Investiţii amânate
Practic, din cauza acestui proces legitim al proprietarului, municipalitatea nu a putut face investiţii în parcul din Ştrand. Abia acum, reprezentanţii serviciului de specialitate din Primărie au elaborat un plan de investiţii în zonă. Totuşi, situaţia terenului nu este încă reglementată din punct de vedere juridic, astfel că investiţiile întâzie. "După ce instanţa s-a pronunţat prin decizie definitivă şi irevocabilă asupra Parcului din Ştrand, urmează procedura juridică de dezmembrare a terenului şi întabulare pe numele noului proprietar. Partea din parc care a rămas municipalităţii va intra în administrarea Serviciului Public de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi. Acest serviciu a realizat deja un plan de fezabilitate pentru amenajarea parcului, însă se aşteaptă reglementarea juridică a terenului pentru a putea merge mai departe cu investiţiile prevăzute şi anume realizarea unui proiect tehnic", a mai spus Daniela Costa, responsabil cu presa.
comentarii
1 comentarii

chiar nu o verifica nici un organ abilitat pe aceasta femeie si pe acolitii ei in frunte cu primarul.
cr
28.08.2011 15:37
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia