Tribuna
Parcul ASTRA îşi trăieşte ultimele clipe aşa cum îl ştim. Va fi modificat pe bani buni: aproape 23 de milioane de lei
Dumitru CHISELIŢĂ
1129 vizualizari
Parcul ASTRA îşi trăieşte ultimele clipe aşa cum îl ştim. Va fi modificat pe bani buni: aproape 23 de milioane de lei

Pe agenda şedinţei de marți a Consiliului Local s-a aflat şi proiectul de HCL privind "aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii "AMENAJARE PARC ASTRA", care va fi un prim pas ce va duce la modificarea celui mai vechi parc amenajat al Sibiului, proiect votat de majoritatea aleșilor locali, cu excepția celor de la USR.

De remarcat că parcul nu a suferi modificări majore din anul 1926. Conform documentului, Primăria spune că a obţinut toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv cel de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

 Investiţia va costa, deocamdată 22.913.406,66 lei (cu TVA) din care 17.148.062,01 lei (cu TVA) pentru lucrări de construcţii-montaj.

Iniţiatorii hotărârii susţin că modificarea Parcului ASTRA va aduce "o serie de avantaje socio-economice şi de mediu". Este menţionat aici, "efectul pozitiv asupra utilizatorilor prin îmbunătăţirea aspectului legat de siguranţă şi confortul acestora", "modernizarea elementelor arhitecturale", "conservarea cadrului vegetal existent", "facilitarea activităţilor pentru petrecerea timpului liber al cetăţenilor", "îmbunătăţirea aspectului urbanistic si peisagistic al zonei, prin realizarea unor zone de recreere, care să atragă oamenii într-un loc de oprire şi petrecere a unui timp relaxant de calitate" şi la final, "îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a localnicilor prin crearea unui spaţiu de refugiu în centrul oraşului, într-un cadru armonios, menit să accentueze intimitatea spaţiului şi să aducă un plus de valoare zonei".

Cum ar arăta "noul" parc ASTRA

 Conform aceluiaşi document, aleea principală va fi menţinută aşa cum este acum. În schimb cea dinspre str George Bariţiu va fi "reconfigurată cu o arhitectură sinuoasă", asfaltul fiind înlocuit cu dale din sau piatră cubică. Se vor crea (alte?) alei secundare. Grupul sanitar, unul dintre cele mai vechi din Sibiu, va fi demolat complet, aici construindu-se un WC public "cu toate facilităţile", subsol plus parter. Fântâna arteziană amenajată în vremea "regimului" Iohannis, va fi demolată și ea, urmând să fie înlocuită cu altceva "de tip cascadă, cu cişmea integrată, cu jeturi columnare RGB reglabile şi o platformă în console, ce oferă posibilitatea de relaxare şi odihnă".

Se va instala "mobilier urban adaptat zonei": bănci şi coşuri de gunoi. În plus, se va mai amenaja un "element structural de tip monolit", din beton, cu locuri de stat din rigle de lemn. Se va mai adăuga un loc de joacă pentru copii, plus două "pergole modulare" (un fel de umbrare) cu "o volumetrie clară, care se vor integra în planul amenajat existent, astfel încât să nu se creeze spaţii verzi reziduale, maximizând astfel utilizarea zonelor înierbate". 

Nu se pomeneşte nimic despre defrişări în zonă

Normal, se va trece şi la defrişare în Parcul Astra, fiind menţionaţi în document copaci "fără valoare deosebită" şi anumite exemplare mature "propuse pentru tăiere", care vor fi înlocuiţi (ca de obicei) de "arbori tineri", 30 de bucăţi. Mai e menţionată "plantarea de specii perene" sau "refacerea gazonului".

Se mai prevede re-aducerea la lumină a "zidurilor istorice descoperite în urma săpăturilor arheologice", şi "refacerea lor" la înălţimea de 90 cm, plus "integrarea unui spaţiu de relaxare". Se va mai reface iluminatul ambiental şi se va amplasa inevitabilul sistem de supraveghere video, sub motivul "prevenirii şi descurajării actelor antisociale". 

La câte se vor construi, se pare că spaţiul verde nu va mai fi nici cum, nici cât a fost. Poate ne înşelăm, dar oricum, vă vom ţine la curent cu ce şi cum se va face treaba pe acolo.

 





comentarii
13 comentarii

Ingrozitor! Uite pe ce se cheltuiesc banii!
29.10.2024 16:16
Hei rupismul românesc în toată splendoarea lui forma alemana, fond paki.
Mitica din Ghijasa de Mijloc
29.10.2024 19:23
23 mil suma rotunda, o sa se ajungă la 66 mil.
Mai votam forum la pastile cailor
29.10.2024 19:26
Firmele de casa "e" flamande! Asa ca mucles , vrem betoane
29.10.2024 19:54
E greu acum să ți faci o părere exhaustivă despre ce va fi.
Nu prea înțeleg ideea cu tăierea arborilor maturi și fără valoare! E un nonsens; și aceasta se poate explica foarte simplu....

Vom trăi și poate o s o vedem și pe asta.
Sbârcea Nicolae
29.10.2024 19:55
probabil cele 23 de milioane (BANI PUBLICI) aruncate AIUREA, FARA VREO DEZBATERE PUBLICA au de fapt legatura cu noul hotel din Parcul Astra - sigur o parcare/o strada partial largita ce va fura din spatiul verde al parcului. Cheltuiala aiurea, nenecesara si iresponsabila a sasoaicei septuagenare. In tot timpul asta avem nenumarate cartiere in oras, in care locuiesc zeci de mii de sibieni NU AU PARCURI SAU SPATII VERZI - Turnisor, Tiglari, Lazaret, 3 stejari, Hipodrom. Incepi sa te intrebi tot mai des daca fodor si toti din jurul ei (care voteaza la comanda ca niste primate) sunt senili ???
Sibian fara spatiu verde in cartier
29.10.2024 20:19
tot la ordin se taie si copacii astia ?

23 de mil de ron ? pacat ca nu stiti sa apreciati banul !
30.10.2024 04:16
Se vor planta copaci asa cum s-au plantat si in Strand.
E prea" multa" zona verde in Sibiu.
Bravo Fodor !
Prestanta
30.10.2024 07:38
Ciocu mic,în tot răul este și un bine,scăpăm de ciori...și uite așa dacă are efect tăiem și parcul Sub Arini.
Papa di Gio
30.10.2024 09:11
Cu 23 de milioane construiesti un bloc, dar vorba aceea, firmele de casa au nevoie de bani!!!
Paca Liciu
30.10.2024 09:31
Sa vezi cine castiga lucrarea Terra Bulding.
lucian
30.10.2024 09:56
cora si fodor sint nume romanesti
30.10.2024 10:01
„După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”
Pe subiectul reabilitării parcului din centrul Sibiului a intervenit și Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing din cadrul Primăriei. „A fost realizat și studiul dendrologic, în care au fost propuși spre analiză un număr de 16 arbori. Între timp, doi au căzut doborâți de vânt, deci au mai rămas efectiv zece, deoarece cei care gestionează zonele verzi au făcut o expertiză și, pentru patru dintre arborii valoroși, ne-am asumat că îi vom trata și monitoriza atent pentru a-i menține în picioare. Din cei zece rămași avem cinci chiparoși - doi aproape uscați -, doi corcoduși, o tuia, o salcie fără coronament care are 85% procent de degradare și un măr ornamental care este uscat, fiind sub coronamentul unui alt copac. Iar partea de specii efective care se pretează pentru acest parc va fi discutată la faza de proiect tehnic”, a rezumat Emanuel Lazăr discuțiile despre situația arborilor din parcul Astra.

El a insistat pe faptul că proiectul are o valoare ridicată deoarece „tratează integral” întregul parc. „Vreau să vă spun că au fost discuții atât la Agenția pentru Protecția Mediului, cât și la Direcția pentru Cultură, despre materialele folosite. Azi avem asfalt în parc, o cauză a creșterii riscului de căldură. Prin acest proiect propunem și un irigat funcțional, alt material de acoperire, de săpături speciale prin care să nu afectăm rădăcinile arborilor. Actuala fântână arteziană mai are un pic și o cârpim toată cu tot felul de țevi, deoarece instalația este complet depășită. După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”, a adăugat Emanuel Lazăr.
Citeva explicatii
30.10.2024 10:02
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu