Pe agenda şedinţei de marți a Consiliului Local s-a aflat şi proiectul de HCL privind "aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii "AMENAJARE PARC ASTRA", care va fi un prim pas ce va duce la modificarea celui mai vechi parc amenajat al Sibiului, proiect votat de majoritatea aleșilor locali, cu excepția celor de la USR.
De remarcat că parcul nu a suferi modificări majore din anul 1926. Conform documentului, Primăria spune că a obţinut toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv cel de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.
Investiţia va costa, deocamdată 22.913.406,66 lei (cu TVA) din care 17.148.062,01 lei (cu TVA) pentru lucrări de construcţii-montaj.
Iniţiatorii hotărârii susţin că modificarea Parcului ASTRA va aduce "o serie de avantaje socio-economice şi de mediu". Este menţionat aici, "efectul pozitiv asupra utilizatorilor prin îmbunătăţirea aspectului legat de siguranţă şi confortul acestora", "modernizarea elementelor arhitecturale", "conservarea cadrului vegetal existent", "facilitarea activităţilor pentru petrecerea timpului liber al cetăţenilor", "îmbunătăţirea aspectului urbanistic si peisagistic al zonei, prin realizarea unor zone de recreere, care să atragă oamenii într-un loc de oprire şi petrecere a unui timp relaxant de calitate" şi la final, "îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a localnicilor prin crearea unui spaţiu de refugiu în centrul oraşului, într-un cadru armonios, menit să accentueze intimitatea spaţiului şi să aducă un plus de valoare zonei".
Cum ar arăta "noul" parc ASTRA
Conform aceluiaşi document, aleea principală va fi menţinută aşa cum este acum. În schimb cea dinspre str George Bariţiu va fi "reconfigurată cu o arhitectură sinuoasă", asfaltul fiind înlocuit cu dale din sau piatră cubică. Se vor crea (alte?) alei secundare. Grupul sanitar, unul dintre cele mai vechi din Sibiu, va fi demolat complet, aici construindu-se un WC public "cu toate facilităţile", subsol plus parter. Fântâna arteziană amenajată în vremea "regimului" Iohannis, va fi demolată și ea, urmând să fie înlocuită cu altceva "de tip cascadă, cu cişmea integrată, cu jeturi columnare RGB reglabile şi o platformă în console, ce oferă posibilitatea de relaxare şi odihnă".
Se va instala "mobilier urban adaptat zonei": bănci şi coşuri de gunoi. În plus, se va mai amenaja un "element structural de tip monolit", din beton, cu locuri de stat din rigle de lemn. Se va mai adăuga un loc de joacă pentru copii, plus două "pergole modulare" (un fel de umbrare) cu "o volumetrie clară, care se vor integra în planul amenajat existent, astfel încât să nu se creeze spaţii verzi reziduale, maximizând astfel utilizarea zonelor înierbate".
Nu se pomeneşte nimic despre defrişări în zonă
Normal, se va trece şi la defrişare în Parcul Astra, fiind menţionaţi în document copaci "fără valoare deosebită" şi anumite exemplare mature "propuse pentru tăiere", care vor fi înlocuiţi (ca de obicei) de "arbori tineri", 30 de bucăţi. Mai e menţionată "plantarea de specii perene" sau "refacerea gazonului".
Se mai prevede re-aducerea la lumină a "zidurilor istorice descoperite în urma săpăturilor arheologice", şi "refacerea lor" la înălţimea de 90 cm, plus "integrarea unui spaţiu de relaxare". Se va mai reface iluminatul ambiental şi se va amplasa inevitabilul sistem de supraveghere video, sub motivul "prevenirii şi descurajării actelor antisociale".
La câte se vor construi, se pare că spaţiul verde nu va mai fi nici cum, nici cât a fost. Poate ne înşelăm, dar oricum, vă vom ţine la curent cu ce şi cum se va face treaba pe acolo.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |