Tribuna
PNL
Parc nou în cartierul Tilișca. Teren de minigolf, sport, fitness, fântână arteziană, minitiroliană, alei de promenadă și piste de biciclete
Sorana MAIER
2373 vizualizari
Parc nou în cartierul Tilișca. Teren de minigolf, sport, fitness, fântână arteziană, minitiroliană, alei de promenadă și piste de biciclete
© Arhivă

Un nou parc va fi amenajat cu fonduri europene în cartierul Tilișca din Sibiu, pe o suprafață de 6,2 hectare, unde vor fi construite locuri de joacă, terenuri de minigolf, de sport, de fitness, alei de promenadă, piste de biciclete, jocuri pentru copii și multe altele.

Primăria Sibiu a scos recent la licitație proiectul pentru achiziţie servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca”.

Spațiul unde va fi construit parcul se află în imediata apropiere a cartierului Tilişca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca — Săcel şi urmează să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală inclusiv comunitatea din acest cartier al Sibiului, până în anul 2014, terenul a fost utilizat ca spaţiu de depozitare pentru deşeuri din construcții, depunerile fiind efectuate continuu pe o perioadă de mai mulţi ani.

Proiectul presupune crearea şi dotarea unei zone verzi cu utilităţi de recreere şi petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului şi plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”;  executarea unor lucrări de stabilizare a versantului şi crearea unui sistem de scări ce oferă accesul în zona de promenadă a parcului dinspre strada Sacel; crearea de alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice; crearea unei fântâni arteziene;  crearea şi dotarea zonei destinate locurilor de joacă pentru copii; crearea şi dotarea unei zone de fitness in aer liber; amenajare si dotare zona mini-tiroliana; crearea unui teren de sport multifunctional; amenajarea unul teren de minigolf; dotarea cu mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, panouri informative, cişmele, suport parcare biciclete); instalare reţea Wi-FI; instalare sisteme de supraveghere video a spaţiilor amenajate prin proiect.

De asemenea, proiectul prevede și racordarea la utilităţi publice a terenului obiect al investiţiei, inclusiv amplasarea unor toalete cu igienizare automatizată pentru utilizatori; realizare sistem de irigaţii şi sistem de iluminat pentru spaţiile amenajate prin proiect.

Strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului şi strada Săcel, va fi amenajată, inclusiv rețelele de apă si canalizare din corpul acesteia.

Spațiile de recreere proiectate presupun creşterea diversităţii şi eliminarea rutinei și a monotoniei specifice spațiului urban limitat ca posibilități de relaxare si deconectare de la tumultul cotidian. Din acest motiv, au fost proiectate spaţii cu destinaţii diverse, ce vor spori atractivitatea parcului în special şi a cartierului/oraşului în general. Parcul va beneficia de asemenea și de o serie de dotări de tip “smart” cum ar fi toaletele cu igienizare automată şi stâlpi de iluminat “inteligenți”, având încorporate tehnologii de tip wireless şi supraveghere video.

Terenul are o suprafaţă totală de 62.000 mp.

 

Sibiul, sub recomandările pentru minimul de spații verzi

 

Pentru proiectul „Crearea unui parc în zona cartierului Tilişca” a fost realizat în anul 2018 Studiul de fezabilitate, iar proiectul a fost depus pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii 4.2. - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Proiectul este în etapa de evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

Motivul pentru care administrația locală a decis implemntarea acestui proiect, este lipsa spațiilor verzi la nivelul reglementărilor organismelor internaționale.

„În Municipiul Sibiu, lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care trece dincolo de valoarea ofertei culturale a oraşului şi care este susținută de o infrastructura adecvată reprezintă una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenţi în cadrul chestionarului „Care sunt provocările Sibiului?” elaborat şi distribuit cu ocazia elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Conform datelor furnizate de INS, suprafaţa spaţiilor vezi aflate în domeniul public din municipiu însumează la finalul anului 2017 un total de 209 ha, valoare care corespunde unei suprafeţe de 12,35 m2/locuitor, valoare care se afla atât sub recomandările Uniunii Europene, de 26 m2/locuitor, cât si ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care sugerează o valoare de 50 m2/locuitor. Totodată, dat fiind caracterul compact al oraşului, se observa o distribuție neuniformă a zonelor verzi pe teritoriul intravilan. Lipsa spaţiilor verzi se resimte în rândul comunităţii, fiind dotările cele mai solicitate de către respondenții chestionarului amintit. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, în acord cu SIDU 2023, Municipiul Sibiu intenţionează obţinerea de finanţare pentru reconversia funcțională si reutilizarea unui teren degradat, vacant si neutilizat din interiorul municipiului și transformarea acestuia în zona de agrement si petrecere a timpului liber pentru comunitatea locală”; este motivată investiția în Caietul de sarcini.

 

 

 


comentarii
4 comentarii

62.000mp=62ha.....si ne miram de procentele de la BAC
07.08.2019 07:38
tare treaba cu 62 de hectare...probabil cam jumate suprafata Sibiului
un sibian
07.08.2019 10:44
6,2 zice articolul, nu 62... (hectare, nu ciuperci...)
El
08.08.2019 04:54
ptr EL:cand am citit noi(ieri) scria 62 dar baietii au corectat fara sa spuna macar un MULTUMESC ptr atentionare
marius
08.08.2019 08:48
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia