Ne-am obișnuit ca în fiecare an, înainte de Paști, să apară tot felul de situații ce îngreunează comercializarea mieilor, transformați în bucate specifice acestei Sărbători. Nici anul 2021 nu putea face notă discordantă, cu atât mai mult cu cât e pandemie, adică e liber la complicarea lucrurilor. Care e problema comercializării mieilor în acest an? Obligativitatea sacrificării lor în abatoare autorizate. Dacă în anii trecuți prețul sau piața de desfacere erau nemulțumirile crescătorilor de oi, dar și ale consumatorilor, în acest an doleanțele se leagă de îngreunarea sacrificării animalelor în condițiile cerute de lege. S-a adus în discuție la un moment dat, la nivel național, introducerea unei derogări în sensul permiterii sacrificării mieilor și în afara abatoarelor autorizate, cu respectarea unor măsuri, dar deocamdată nu există nicio decizie concretă.
Marius Mașca este un crescător de ovine din Slimnic și spune că cei ce activează în acest sector sunt salvați de export.
„Avem noroc cu țările arabe”
„Crescătorii care vor să sacrifice miei pentru a-i vinde sunt obligați să apeleze la abatoare autorizate. Eu, de exemplu, nu am unde să duc mieii într-un astfel de abator la o distanță rezonabilă, așa că prefer să îi dau la export. Avem noroc cu țările arabe. Dacă aș duce o cantitate mare la abator, vă dați seama că prețul ar crește din cauza costurilor de transport, de sacrificare etc. Am ajunge să vindem carnea de miel foarte scump, noi crescătorii, așa că tot ar exista nemulțumiri. În aceste condiții, pentru noi, cei care avem un număr mare de miei, e mai convenabil să îi vindem în viu” explică Marius Mașca.
Să cumperi mielul de la stână, un demers complicat
Pe vremuri, mulți mergeau la stână pentru a-și cumpăra mielul de Paști, dar acum acest lucru nu mai e atât de simplu. Crescătorul de oi din Slimnic spune că și în cazul în care ar fi permisă sacrificarea mieilor la stână, pentru cei ce au mulți miei de vânzare derogarea nu e convenabilă: „Nu e chiar așa de simplu cum cred unii să tai miei. Trebuie să ai oameni, iar asta costă. Da, pentru crescătorii care nu vor să vândă cantități mari poate fi rentabil, dar când ai miei mulți nu faci față fără ajutor, iar asta costă și se va regăsi în prețul final. Înainte se tăiau mieii la stână, dar de la o vreme s-au înăsprit regulile și trebuie să îi sacrifici la abator. Se spunea că există pericolul răspândirii bolii limbii albastre. Eu unul n-am văzut așa ceva la mine la stână și n-am auzit nici la alți crescători din Sibiu să fi avut probleme. Asta e situația, vindem mieii celor care îi cumpără en-gros și apoi îi exportă. Ne descurcăm cum putem, comercializăm telemeaua și celelalte produse mai aproape de casă și încercăm să supraviețuim. De exemplu, noi vindem brânza într-o rulotă în zona Ruși, lângă drumul național, și avem clienți fideli, dar alți crescători se confruntă, probabil, cu tot felul de probleme, de la cheltuieli de desfacere a mărfii, până la găsirea unor angajați pentru că, în continuare e criză de oameni cu care să poți face treabă”.
Paradoxal, în vreme ce mieii autohtoni sunt exportați, sibienii își pot cumpăra carne de miel de import, din hipermarket.
Dacă din fermă mielul pleacă la vânzare 14 lei/kg în viu, în marile magazine acest timp de carne se comercializează cu prețuri ce variază între 25-30 de lei.