Tribuna
PNL
Paradox pe masa de Paști:
Mieii din Sibiu pleacă la export, sibienii cumpără carne de import, din supermarket
Mieii din Sibiu pleacă la export, sibienii cumpără carne de import, din supermarket

Ne-am obișnuit ca în fiecare an, înainte de Paști, să apară tot felul de situații ce îngreunează comercializarea mieilor, transformați în bucate specifice acestei Sărbători. Nici anul 2021 nu putea face notă discordantă, cu atât mai mult cu cât e pandemie, adică e liber la complicarea lucrurilor. Care e problema comercializării mieilor în acest an? Obligativitatea sacrificării lor în abatoare autorizate. Dacă în anii trecuți prețul sau piața de desfacere erau nemulțumirile crescătorilor de oi, dar și ale consumatorilor, în acest an doleanțele se leagă de îngreunarea sacrificării animalelor în condițiile cerute de lege. S-a adus în discuție la un moment dat, la nivel național, introducerea unei derogări în sensul permiterii sacrificării mieilor și în afara abatoarelor autorizate, cu respectarea unor măsuri, dar deocamdată nu există nicio decizie concretă.

Marius Mașca este un crescător de ovine din Slimnic și spune că cei ce activează în acest sector sunt salvați de export.

„Avem noroc cu țările arabe”

„Crescătorii care vor să sacrifice miei pentru a-i vinde sunt obligați să apeleze la abatoare autorizate. Eu, de exemplu, nu am unde să duc mieii într-un astfel de abator la o distanță rezonabilă, așa că prefer să îi dau la export. Avem noroc cu țările arabe. Dacă aș duce o cantitate mare la abator, vă dați seama că prețul ar crește din cauza costurilor de transport, de sacrificare etc. Am ajunge să vindem carnea de miel foarte scump, noi crescătorii, așa că tot ar exista nemulțumiri. În aceste condiții, pentru noi, cei care avem un număr mare de miei, e mai convenabil să îi vindem în viu” explică Marius Mașca.

Să cumperi mielul de la stână, un demers complicat

Pe vremuri, mulți mergeau la stână pentru a-și cumpăra mielul de Paști, dar acum acest lucru nu mai e atât de simplu. Crescătorul de oi din Slimnic spune că și în cazul în care ar fi permisă sacrificarea mieilor la stână, pentru cei ce au mulți miei de vânzare derogarea nu e convenabilă: „Nu e chiar așa de simplu cum cred unii să tai miei. Trebuie să ai oameni, iar asta costă. Da, pentru crescătorii care nu vor să vândă cantități mari poate fi rentabil, dar când ai miei mulți nu faci față fără ajutor, iar asta costă și se va regăsi în prețul final. Înainte se tăiau mieii la stână, dar de la o vreme s-au înăsprit regulile și trebuie să îi sacrifici la abator. Se spunea că există pericolul răspândirii bolii limbii albastre. Eu unul n-am văzut așa ceva la mine la stână și n-am auzit nici la alți crescători din Sibiu să fi avut probleme. Asta e situația, vindem mieii celor care îi cumpără en-gros și apoi îi exportă. Ne descurcăm cum putem, comercializăm telemeaua și celelalte produse mai aproape de casă și încercăm să supraviețuim. De exemplu, noi vindem brânza într-o rulotă în zona Ruși, lângă drumul național, și avem clienți fideli, dar alți crescători se confruntă, probabil, cu tot felul de probleme, de la cheltuieli de desfacere a mărfii, până la găsirea unor angajați pentru că, în continuare e criză de oameni cu care să poți face treabă”. 

Paradoxal, în vreme ce mieii autohtoni sunt exportați, sibienii își pot cumpăra carne de miel de import, din hipermarket. 

Dacă din fermă mielul pleacă la vânzare 14 lei/kg în viu, în marile magazine acest timp de carne se comercializează cu prețuri ce variază între 25-30 de lei. 

 

 comentarii
5 comentarii

Este posibil sa nu mai citesc "Tribuna"! Pentru a nu stiu cata oara apar articole nesemnate!
Corny
09.04.2021 11:11
Deci pentru domnia ta interesant e numai cine scrie articole nu subiectul -- Trist ca romanul nu gandeste -- adica oierii si alte meserii agricole sa se uneasca si sa faca abatoarele lor si magazinele lor de desfacere -- Dar aici si guvernul e de vina fiindca in loc sa ajute, pune bete in roata economiei Romanesti Tradatorii astia ar trebuii trasi pe roata
10.04.2021 00:17
Pai este mafia asta mondiala care ne vrea doar piata de desfacere pentru marfurile lor. Iar tradatorii vanduti care ne conduc dau legi impotriva noastra, impotriva a tot ce este productie proprie.
De aceea nu mai avem nici industrie, nici agricultura, nici nimic. Iar cine vrea sa faca ceva, nu este lasat. Legea il omoara. Sunt favorizate doar firmele straine, multinationalele si super-market-urile.

De atatia ani suntem sub ocupatie si legile sunt facute impotriva noastra si lumea parca nici nu realizeaza. Sau daca realizeaza, crede ca este bine asa. Cand se vor trezi ca sunt sclavi intr-un sistem pe care nu au nici o sansa sa il influenteze, va fi prea tarziu.
Andrei
10.04.2021 21:35
Atâta va mai smiorcaiti. Draga, dacă nu va rentează, apucați-vă de altceva! Trebuie neapărat sa creșteți oi? Faceți altceva, reprofilati-va. Și nu mai tot stați cu mana întinsă la Guvern. Sa va dea. Ce sa va tot dea? Ia mai faceți și singuri,nu mai tot cerșiti. Veșnic ăștia cu "produsele românești" cereți sa va dea guvernu. Și mai terminați cu naționalismul asta de doi bani. Noi și ăilalți, străinii... Străinii vin și ne fac și ne dreg... Nu va face nimeni nimic, ia aveți și voi produse bune, concurente! Va convine sau nu, pana acum măcar în supermarket când îți cumperi ceva ai garanția ca e un produs verificat, cu stampila, sigur dpdv al sănătății. Nu ca azi mănânci și mâine ajungi la urgenta în perfuzii 2 zile. Caz real acesta, cu telemea românească, luata de la producător din prăvălia alba termopan. Din păcate fără bon și fără supraveghere video: te duci la madam ce ți-a vândut, te face mahalagioaica taranca ciobanita cu ou și cu oțet, zice ca nu te-a văzut în viata ei, mincinoasa. Deci atenție : caz real acum câțiva ani!... Asa ca, pana una alta supermarketurile sunt locuri sigure, cu mâncare sigura verificata, nu întra acolo spre vânzare nimic care sa pună sănătatea oamenilor în pericol. Mie, om pățit, gratis sa îmi dea mieii sau orice altceva și nu as lua. Ce sa iei, lapte de vaca cu cacareze în el puse peste noapte sa miroasă dimineața a oaie, ca să îl vândă mai scump?!? Și asta se practica, știați? Nu, dom'le, mai bine în supermarket: scrie lapte vaca? Ala e! Scrie lapte oaie? Ala e. Sigur. Verificat si stampilat. Dacă vreodată cumva specia umana se hotărăște ca vrea sa realizeze ceva măreț și trainic, trebuie sa lase porcăria asta cu naționalismul, cu străinii ne vor fripți și alte inepții! Doar atunci când toți ne vom considera un tot unitar, toți numiți oameni și atât, doar atunci omenirea va putea realiza ceva.
11.04.2021 02:34
Andrei propune iesirea Romäniei din EU ,si isolarea fata de mafia asta mondiala care ne vrea doar piata de desfacere pentru marfurile lor. Traiasca PSD.
Sanet
11.04.2021 07:52
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA