Tribuna
Pânda cu radare ascunse în boscheţi sau maşini obişnuite, interzisă! Vitezomanii, vânaţi doar din maşini de poliţie inscripţionate şi vizibile
Pânda cu radare ascunse în boscheţi sau maşini obişnuite, interzisă! Vitezomanii, vânaţi doar din maşini de poliţie inscripţionate şi vizibile

Veşti şi bune, şi proaste pentru şoferi. Depinde cum te comporţi la volan. Dacă eşti cumva vreun şofer civilizat şi pricepi că strada nu e nicidecum propriul parc de distracţii şi că regulile trebuie respectate,  nici nu ar trebuie să te prea intereseze că poliţia nu mai are ce căuta la pândă, cu radare pitite prin boscheţi, aşa cum a toot fost obişnuită.

C-aşa au decis senatorii: radarele Poliţiei să fie instalate doar pe maşini inscripţionate şi plasate la vedere. De eşti, însă, vreun bizon ca atâţia alţii, obişnuiţi să-şi facă din apucături obiceiuri după cum îi taie capul, probabil că noile reguli nu vor face decât să stârnească apetitul unora de a-şi da în stambă în trafic, deghizaţi în stăpâni ai şoselelor.  
Dac-o fi bine sau nu, dacă numărul accidentelor va scădea, rămâne de văzut. O comparaţie cu ce se întâmplă în statele civilizate nu-şi prea are rostul. Cum de ce? Fiindcă în ţările civilizate şoseaua e făcută din asfalt,  nu din gropi şi capcane ca la noi. Fiindcă ghiolbanii cu carnet sunt mult mai greu de întâlnit în trafic după ce ieşi din ţară. Şi fiindcă la ei, autostrăzile sunt autostrăzi, nu poteci cu ifose de şosele ca pe la noi. Cine a călătorit peste hotare ştie de ce. 
Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă potrivit căreia radarele vor fi instalate doar pe autovehiculele cu însemnele distinctive ale Poliţiei rutiere. 
Proiectul a fost iniţiat de 16 parlamentari PNL şi stabileşte că dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei vor fi instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale Poliţiei rutiere.
Potrivit noilor reguli, dispozitivele mobile (tip pistol) care măsoară viteza vor fi utilizate la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei rutiere.

  • "Prin cadrul normativ (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor Poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite. (...) Aceste modificări au scopul principal de a readuce OUG 195/2002 la scopul său iniţial - prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto.
  • În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto", se arată în expunerea de motive din actul normativ.
  • "Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege nu poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni", explică iniţiatorii.

Prin această iniţiativă, parlamentarii  vor să modifice o ordonanţă de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, prin care să prevină evenimentele rutiere nedorite. 
Expunerea de motive arată că, în prezent, prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere, activitatea de prevenţie a evenimentelor rutiere nedorite este inexistentă. 
Noile radare tip pistol cu laser nu vor putea fi folosite la o distanţă mai mare de 10 metri de maşinile de Poliţie.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia