Câteva ore în UPU Sibiu sunt suficiente pentru a-ți da seama că oricât de mare ar fi investiția în clădire și aparatură, unii dintre angajați nu se schimbă. Și oricât s-ar completa personalul, unele metehne, care nu au nimic de-a face cu profesia medicală, rămân să păteze activitatea din Urgențe. Dacă se întâmplă să ajungi aici, după câteva ore de așteptare, de răspunsuri nepoliticoase la întrebările tale de pacient fără prea multe cunoștințe medicale, nu îți dorești decât să nu mai calci vreodată prin acel loc.
La „Registratură”, ca la discotecă
Cât de urgentă este urgența? Cam cât să se amuze un pic angajatele de la Registratură și să se mire de un pacient, în timp ce altul așteaptă pe un scaun. Înainte de ora 18, ajunge în UPU o pacienta cu probleme oncologice, care acuză dureri de stomac și vărsături repetate. După un dialog scurt cu una dintre angajatele de la Registratură, nora pacientei completează formularul cu informații privind situația COVID. Un formular de care ar râde și un copil din clasa a II-a, în care găsești greșeli flagrante de ortografie, în întrebările standard. Cu formularul acesta în mână, cu altul în care a menționat afecțiunile cunoscute ale pacientei, femeia a așteptat să se termine discuțiile de la Registratură. La un moment dat, i se iau fișele, iar una dintre angajate preia pacienta adusă și dispare pe ușile pe care scrie „Acces pacienți”. Nu înainte de a fi rugată de ruda pacientei, vizibil speriată, să îi fie comunicate informații despre starea bolnavei. Câteva minute mai târziu, registratoarele pleacă. Se terminase tura.
Aceeași rugăminte e adresată și celor intrate în tură la ora 19... nicio reacție. La 19.30 aceeași rugăminte către o altă angajată. Promite să se întoarcă cu vești despre evoluția pacientei. În zadar. Aproape de ora 20, o asistentă îi spune că pacienta adusă a fost văzută de medic și este în investigații. Trecuseră mai mult de două ore de așteptare.
Aproape de ora 21.30, nora pacientei a întrebat dacă au venit, totuși, analizele recoltate. I s-a spus că din nou s-a schimbat garda și medicul va merge să vadă pacienta, însă analizele au venit „fără modificări”.
Pacienta iese după ora 22.00 fără niciun act medical care să arate ce i s-a întâmplat în tot acest timp de aproape cinci ore! Singurele documente puse în mâna femeii bolnave au fost rezultatele analizelor de laborator.
„Am lăsat acasă doi copii mici ca să vin cu soacra mea la spital. Tot ce am cerut a fost să știu ce i s-a întâmplat și să discut cu medicul, pentru că ea a venit de la Iași să își vadă copiii și nepoții. Când am văzut că iese fără niciun act am cerut din nou să discut cu medicul, măcar să știu ce i s-a administrat și care ar fi cauza problemelor pentru care am venit la UPU. Nimeni parcă nu și-a asumat că a văzut această pacientă. Era ca și cum nu trecuse pe acolo: nicio ieșire, niciun act medical, o îndrumare medicală cu ce să facem dacă se repetă sau ce să facem să nu i se mai întâmple. Absolut nimic”, povestește nora.
Și triaj, și bulevard
Spațiul special amenajat la UPU Sibiu pentru aparținători este și spațiu de triaj, unde angajatele de la registratură întreabă pacienții cu ce probleme au venit sau preiau informațiile de la personalul care însoțește Ambulanțele. În acest spațiu, însă, unde rudele bolnavilor așteptau informații a ajuns joi seara un pacient cu simptome clare de COVID. A stat minute bune alături de celelalte persoane, pentru că angajatele spitalului așa i-au recomandat. Una dintre lucrătoarele de la Registratură a plecat cu pacientul spre Secția de Boli Infecțioase prin lapoviță. S-a întors în același spațiu, cu aceeași pereche de încălțăminte cu care a fost afară și cu care a intrat în zona – cel puțin teoretic – sterilă, unde aparținătorii nu au voie să intre la pacienții testați.
Aproape cinci ore, niciun pacient mulțumit
Pacienta dusă la UPU înainte de ora 18 nu este singurul caz care a plecat rugând Divinitatea să o ferească de posibile noi întâlniri cu persoane precum cele care au fost în 1 decembrie la Urgența de la Sibiu.
„Am avut încredere întotdeauna în medici și mai ales în medicii din Urgență. Și de fiecare dată am luat apărarea personalului medical când a fost blamat. Nu am crezut că așa ceva este posibil într-un spital, într-o Urgență. Până în ultima clipă am crezut că poate a rătăcit soacra mea recomandarea. Dar când am intrat să cer explicații pentru că a plecat după aproape cinci ore fără recomandare, o angajată mi-a replicat: „Așa, și?”. Medicul mi-a spus, într-un final, că a discutat cu pacienta. Nu contest, însă un pacient trecut prin tot ceea ce înseamnă afecțiune oncologică, un pacient speriat din cauza problemelor medicale apărute nu poate fi foarte coerent. De aceea am cerut să discutăm noi, familia, cu cei care au tratat-o. Eu nu am văzut niciodată în Urgențe atât de mulți oameni nemulțumiți. Nu am fost singurii care am plecat rugându-ne să nu mai ajungem aici”, a spus nora pacientei.
Sala de așteptare este mai tot timpul plină. O femeie ce ajunsese cu soțul care suferise un AVC la ora 16.00 a primit informații în jurul orei 20.00. Cu puțin înainte de ora 22.00, familia a decis să îl ia acasă.
O altă aparținătoare a așteptat informații despre soțul său, care avea cancer limfatic și suferise o problemă medicală dată de boala lui cronică. Nu a primit și a plecat după ora 21, fără a ști dacă bărbatul rămâne sau nu internat.
O pacientă în vârstă a venit cu ambulanța acuzând probleme medicale grave. După câteva ore în care și-a sunat fiica, spunându-i că starea i se înrăutățește, aceasta a hotărât să își ia mama acasă, semnând că își asumă decizia.
O altă pacientă, de această dată tânără, a venit la UPU adusă de ambulanță cu dureri foarte mari de cap. Imediat după ce a venit ambulanța, a sosit soțul, care a cerut informații despre starea femeii. Nu a primit. Când a ieșit bolnava din UPU, bărbatul a vrut să intre să întrebe de ce nu a primit informațiile cerute. Femeia l-a întors din drum, rugându-l să o ia cât mai repede din acel loc... Un loc către care întotdeauna te îndrepți cu speranță și care acum pare unul unde găsești orice, numai speranță și empatie nu.