Tribuna
PNL
"Oscarul” european al muzeelor, câștigat de Muzeul ASTRA. Ciprian Ștefan: ”Suntem singura instituţie din România care a luat acest premiu în ultimii 26 de ani!"
Liuba STARII
1993 vizualizari
Muzeul ASTRA a câștigat marele premiu ”European Museum Academy” (EMA). Ceremonia de decernare s-a desfășurat duminică, 22 septembrie, în orașul Ljubljana din Slovenia. Distincția se acordă unui muzeu de rang internațional, cu cele mai însemnate realizări în promovarea actului cultural și a tradițiilor prin proiecte sustenabile. Luni, 23 septembrie, reprezentanții Muzeului s-au întors la Sibiu și au povestit, în cadrul conferinței de presă, despre eforturile depuse pentru obținerea premiului și aprecierea activităților culturale de către colegii din Europa.

”European Museum Academy” este o organizație neguvernamentală care, în cei zece ani de când există, și-a propus încurajarea practicilor inovatoare în muzee, dar și promovarea dialogului cultural și a schimbului de experiențe la nivel european. Organizația oferă, totodată, oportunități de formare și activități academice în toate domeniile legate de muzee și patrimoniu. Premiul “Micheletti” poate fi comparat cu “Oscarul” european al muzeelor, care, în premieră, a fost obținut de o instituție culturală din România.

"Iată că în România sunt şi ştiri pozitive. Cred că acest premiu este în primul rând un premiu al muzeelor din România, pentru că România avea nevoie de aşa ceva, avea nevoie de o recunoaştere la nivel internaţional.O instituţie puternică de cultură cum este Muzeul ASTRA poate să obțină și o recunoaştere la nivel internaţional. Este un premiu care ne onorează. Suntem singura instituţie din România care a luat acest premiu în ultimii 26 de ani", a spus Ciprian Ştefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA.

”Suntem un exemplu care poate fi exportat”

În cadrul competiției, lansate în primăvara 2019, Complexul Național ASTRA s-a întrecut cu 19 instituții culturale din Europa, care au avut finanțări mai mari, dar creativitatea și implicarea angajaților muzeului din Sibiu i-au adus premiul cel mare și mult dorit.

”În timpul discursului de acceptare al premiului am ținut să subliniez că acest premiu este unul al muzeelor din România pentru că au ce să ofere publicului și pot să facă pasul în Europa. Vreau să mulțumesc colegilor care muncesc zi și noapte pentru ca ASTRA să meargă mai departe. Suntem un exemplu care poate fi exportat. Am fost emoționat pentru că am înțeles importanța acestui premiu pentru țară. Nu ne așteptam ca cel mai important premiu din domeniul nostru să ajungă la noi, ne doream, dar nu ne așteptam. Din acest moment toți ochii sunt ațintiți pe Sibiu, pe Muzeul ASTRA”, a conchis Ciprian Ștefan.

Potrivit reprezentanților Complexului Național ASTRA, anual, muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este vizitat de peste 600.000 de vizitatori.

 
 


comentarii
1 comentarii

Felicitari pentru reusita si conducerea institutiei!
Ciortea
26.09.2019 11:58
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia